Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

“ПРАЗНИЧНА” ДЕПРЕСИЯ



27 Декември 2008, Събота





Обикновено коледните и новогодишни празници са свързани с подаръци, купони и семейни събирания, с много радостни емоции, надежда и оптимистични очаквания за Новата година. Но за някои това е време на самооценка, преживяване на самота, връщане към неуспешните моменти и провали през годината, тревожност за несигурното бъдеще. Много хора се оплакват, че с наближаването на празниците губят настроение, желание за празнуване и се депресират. Психолози, изследвали това явление в САЩ, го определят като “holiday blues” (blues – тъга, меланхолия, мрачно настроение) или “празнична депресия”. За съжаление, у нас то също доста често се наблюдава. Когато са по-тежки симптомите наподобява на клиничната депресия. Това, което я различава от нея е продължителността /от няколко дни до 1-2 седмици / и възможността да бъде облекчена по различни начини. Това мрачно настроение може да засегне и жени, и мъже от всички възрасти.
      Чести симптоми на меланхолното състояние по празниците са: главоболие, безсъние или повишена нужда от сън, повишен или понижен апетит, умора, тревожност, преживяване на тъга, мъка, вина, намалена способност за мислене и концентрация, намален интерес към дейности, които обикновено доставят удоволствие.
      То може да бъде породено от редица фактори/причини:
Психологически:
Скорошна загуба на близък човек; спомените засилват чувството за липса и самота.
Семейни причини:
             - невъзможност да бъдете с някой член на семейството, защото той има други планове;
             - невъзможност да бъдете със семейството си, заради работа, липса на време, пари и др.
             - натиск да бъдете с нечие семейство, а всъщност вие да нямате желание;
             - неразбирателство между определени членове в семейството и др.
Нереалистични очаквания – очаквате твърде много от празниците
             - искате да създадете празник, какъвто сте /или не сте/ имали като дете, стремеж да направите идеалният празник за децата си и др.
Финансови:
финансови затруднения, ограничения в семейния бюджет
за кратко време разходите драстично нарастват – за подаръци, празнична вечеря, празнична украса за дома, заведения и т.н.
натиск от приятели, близки и особено от децата за скъпи подаръци, последен писък на модата, техниката и т.н.
Физически:
през зимния сезон имунната система отслабва
изтощение и стрес, в резултат на времето и енергията, отделени за чистене, готвене, пазаруване, подаръци, партита, семейни събирания, посрещане на гости и т.н.
приемът на твърде много храни и напитки води до повишаване на обичайното тегло, това също може да ви депресира, особено ако опитвате да сваляте килограми;
увеличената употреба на сладкиши по празниците предизвиква чувство за умора и тежест.
      Възможно е празничната депресия да се появи и след 1 януари, като резултат от емоционални разочарования, случили се през предходните месеци, както и от стреса и изтощението, породени около подготовката по празниците.
      Ето няколко начина как да се справим с възможните източници на депресия около новогодишните празници:
Опитайте да не се натоварвате със свръхамбиции и желания по празниците – да ги направите “идеални”. Поставете си реалистични цели и разпределете рационално времето си. Съставете списък с най-важните дейности и ги подредете по приоритет. Дайте си ясна сметка кое е осъществимо и кое не е. Дали е разумно да отделите толкова много време, нерви и енергия само за един единствен ден /Коледа или Нова година/?
Помнете, че коледните и новогодишните празници не премахват автоматично причините човек да се чувства тъжен, напрегнат или самотен. Тези чувства е възможно да съществуват, дори когато човек избира да не ги показва пред другите.
Оставете миналото да си отиде! Не се разочаровайте, ако празниците не минат така, както сте искали или свикнали да бъдат. Животът носи промени! Всяка година е различна. Гледайте напред към бъдещето, вместо да се натъжавате, че нещата не се случват така, както някога, преди години.
Направете нещо хубаво за някого. Това е старо лекарство, но може да помогне.
Наслаждавайте се на предпразничното настроение около вас. Например, разходете се по улиците и се потопете в магията на коледните светлини, витрини и украси.
Не се страхувайте да пробвате нещо ново. Потърсете начин да отбележите празниците по по-различен начин, в сравнение с други години.
Прекарвайте повече време с хора, които ви подкрепят, одобряват и са загрижени за вас. Създайте нови приятелства, ако ви се случва да оставате сам по празници, или пък се свържете с някого, с когото отдавна не сте поддържали контакт.
Задължително отделете време за себе си! Не пропилявайте цялото си време само в дейности, насочени към семейството или приятелите, дори това и да ви доставя удоволствие.
Не прекалявайте с алкохолните напитки. Алкохолът има депресивно действие.
      Имайте предвид, че в периодите около празниците често се повишават, както случаите на клинична депресия, така и на опитите за самоубийства и самоубийствата. Ако познавате някой, който се чувства “депресиран” около празниците:
опитайте да го ангажирате в предпразничната подготовка, но без да упражнявате прекален натиск върху него;
изслушайте го – бъдете добър слушател: ако споделя, че чувства тъга, безнадеждност, безсмислие, самота, окажете му подкрепа;
поощрете го да потърси професионална помощ, особено ако споделя мисли за прекратяване на живота си. 
      През зимата при някои хора се проявява и т.нар. фотозависима депресия, отнасяща се към сезонните афективни разстройства (САР). Възниква през есента, когато дните се скъсяват, а нощите се удължават. Зимната депресия се обяснява с намаляването на светлината, затова и най-доброто средство за лечение е светлината – използвайте всеки слънчев зимен ден, отделяйте си време за разходки на чист въздух, а когато сте в затворени помещения, използвайте по-силно и ярко осветление.


Прочетено: 3785 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Барселона Welcome Пристанището в Бургас Първа копка Долно Езерово Казан за топло Преминаването забранено! Флора Бургас 2009 червено Над Община Бургас Кукерландия 2011, Ямбол орел Вече съм голяма
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development