Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Кой да седне в стола на Валери



06 Януари 2009, Вторник


Автор: Катя КАСАБОВА



Изобщо допуска ли някой, че ГЕРБ може да отстъпи на СДС, БСП, на Венци или на Ваклин? 

5 януари, първият работен ден от новата 2009 г.
 Мрачно безвремие, пустота и хлад се стелят в затворения кабинет, където само допреди две седмици вреше и кипеше. Върху бюрото, пред самия председателски стол, се е оформила купчина от докладни записки и папки с административни документи, които чакат някой да ги изчете и да поеме отговорност с резолюция. Малката масичка с фотьойлите встрани всеки момент ще се срути под тежестта на стотиците коледни подаръци и рекламни материали от различни институции и бизнеса. Неразпечатани стоят и половината от пликовете с поздравителни честитки.
 “Г-н Симеонов дойде за последно на 29 декември, за да се сбогува с нас. Взе си личните вещи и си тръгна, без никакви емоции. Не се възползва от подаръците, а по отношение на писмата, въпреки че са адресирани с неговото име, той ни каза да предадем на наследника му да свърши тази приятна работа с разпечатването и четенето на благопожеланията”, каза шефката на канцеларията на ОбС Ева Димитрова.
За да посмекчи чувството за голота по дългата стена зад бюрото му, където Симеонов беше опнал патриотичен плакат с екшънсцена почти с размерите на билборд, Димитрова е окачила маринистичен пейзаж, представляващ порутен дървен кей и изхвърлена на пясъка разсъхнала се лодка. 
“Картината си беше там по времето на г-жа Лена Бахчеванова. Когато тя предаде кабинета на Симеонов, първата му реакция беше да я свали, защото го потискала, не я харесваше. Сега я върнах на мястото й, за да не е толкова празна стената. Когато влезе следващият председател на ОбС, да си решава какъв да му е интериорът. Но кога ще стане това, не зная. Честно казано - силно съм притеснена от  неяснотата, защото близо година и два месеца работих при отлична организация, дисциплина и стиковка с кметската администрация, които бяха създадени от Симеонов. Дано приемникът му има същия хъс за работа”,  заключи сътрудничката.

Две седмици след фаталната сесия на 20 декември м.г., която разби  коалицията  ГЕРБ и „Атака” заради бъдещия молитвен дом за мюсюлманско вероизповедание в Меден рудник, представителните групи на политическите сили в ОбС нямат обща визия кой да седне в стола на Валери Симеонов.
В деня, когато от столицата долетя новината, че стратегът на ПП”Атака” дава пресконференция, за да мотивира оставката си, беше сигурно, че ще бъде наследен от зам.-председателя Златина Дукова – най-изявената юристка на ГЕРБ. Самата Дукова работеше в синхрон с националист № 1 въпреки предубежденията в началото, че бил намръщен, импулсивен, използващ крайни квалификации и недеалогичен. Даже имаше моменти, в които тандемът Симеонов-Дукова демонстрираше тотално разбирателство по общите дела.
До днешния анализ на ситуацията изобщо нямаше да се стигне, ако откъм ГЕРБ през изминалите седмици бяха дали знак, че е редно, а и се полага на Дукова да седне в председателския стол. От една страна,  тя е компетентна, комфортна, комуникативна и натрупа опит. От друга страна, което е далеч по-важно основание, това е самата политическа логика. Няма нищо по-предсказуемо  първата по големина политическа сила да излъчи измежду своите председателя на местния парламент.
“Не сме почнали консултации с другите партии кого да издигнем, защото няма за къде да бързаме, има достатъчно хора с нужните качества  - и в ГЕРБ, и в останалите партии”, заяви вчера областният шеф на герберите Димитър Бойчев и припомни позицията на своите от първите дни след скандала, когато „Атака” беше оставена в изолация заради това, че 13-те й съветници се възпротивиха на строежа на джамията. “Не ние предизвикахме тази ситуация, в която се намираме, отговорността не е наша, но така или иначе нищо непоправимо не се е случило”, заяви Бойчев, оставяйки вратичка за размисъл, че ГЕРБ може и да не се нагърби с председателското място. Многовариантността му затвърди усещането, че хората на Бойко Борисов не искат в Бургас да съсредоточат цялата местна власт в свои ръце, защото трябва да поемат и цялата отговорност за крайния успех или провал на управлението. Което, погледнато отвсякъде, си е огромен риск в условията на започнала предизборна кампания за парламента. Това обяснява и плъзналия от известно време несъстоятелен слух, че адвокат  Вълчо Чолаков – общинският председател на СДС, може да бъде издигнат и избран за шеф на местния парламент. Никой не отрича, че Чолаков има качества и СДС е най-естественият партньор и съюзник на ГЕРБ на всички възможни нива. Абсурдът е породен от факта, че сините имат  едва двама съветници и подобен ход в политически аспект, меко казано, няма да е издържан. Защото   след ГЕРБ /14/, оттеглилата се доброволно в опозиция „Атака” /13/, следват  две  еднакви по големина /с по 5 членове/ самостоятелни групи –  на БСП  и на  Ваклин Стойновски. Повече от нормално е, щом текат преговори между  партиите, те да предявят претенции с кандидати от техните редици.  
 В БСП имат готов кадър – другият зам.-председател на ОбС Георги Киров. Човекът е бивш общински кмет, ексзам.областен управител/1994-1996/, перфектен администратор, консенсусен, с богат житейски и професионален опит, познавач в овладяването на политически кризи, за което е особено ценен  в редовете на раздиращата се от противоречия столетница.
“Смятам, че новият председател трябва да бъде най-балансираният като характер измежду всички ни, консултации не са започнали, но аз съм готов с конкретна идея и ще я споделя, ако другите искат да ме чуят. Нещо повече - ако ще е в интерес на бургазлии, БСП би могла да работи съвместно с ГЕРБ, аз съм в ОбС заради  личната си чест и смятам, че имам какво да дам от себе си”, заяви Киров.   
Отговорът му, макар и изчистен от конкретика, означава, че червените няма да се примирят при опит да бъдат игнорирани.
Адекватно на това поведение, даже далеч по-твърдо, може да се очаква от самия Ваклин Стойновски, който поде и продължава подписката/въпреки че е  безсмислена, предвид подадената веднага оставка/ за свалянето на Валери Симеонов от поста. Стойновски няма да лансира себе си за председател, защото   бизнесът му е свързан с чести пътувания в чужбина. За сметка на това той има двама души, които веднага, ако бъдат поставени в креслото на Симеонов, ще заработят, знаейки за какво става дума. Единият е Иван Витанов – ексобластен управител от НДСВ, с чието име се свързват няколко скандални сделки  с държавни имоти, но пък криминалното му досие е чисто и ще е нечестно, ако го обявим за разбойник, без да изтъкнем безценните му качества на юрист, политик и приятен за общуване човек. Другата е Соня Георгиева – втори мандат общинска съветничка, известна общественичка и културтрегерка, върху чиято лична и служебна биография не могат да се открият следи от неудобно минало и настояще.
И така като цяло близкото бъдеще на бургаското управление се очертава доста атрактивно за наблюдение, в потвърждение на поговорката “Като се обърне каруцата, пътища много”. Например, „Атака” въпреки обявения курс на война срещу ГЕРБ, ще продължи да подкрепя усилията на кмета  Димитър Николов/от ГЕРБ/ и неговия екип във всичките му начинания за благото на Бургас. И въпреки развоя на събитията няма да допусне кметът ни да стане курбан на джамията в „Меден рудник”. Така смятат Симеонов и съветниците му. Как ще се случи тая симбиоза  обаче, е пълна мъгла, от която всеки момент може да изскочи внушителната фигура на Венци Чамурджиев. Защо Венци ли? Много просто – някогашният бос на ВИС и “Аполо Болкан” е общински съветник и тихо, ама много тихо, по терлици, води в група още двама като себе си, все членове на Българската социалдемократическа партия на Петър Дертлиев.
  Та, Венци с право може да се запече срещу Чолаков. По простата причина, че групата му превъзхожда СДС по численост. И затуй на Венци му се полага. Това, разбира се, е само хипотеза, резултат от черното ми чувство за хумор - като евентуалната комбинация между Димитър Николов-кмет и Ваклин Стойновски-шеф на местния парламент, справка: общински вот 2007.

P.S. Малко преди редакционното приключване на броя се разбра, че лидерът на ПП ”Средна европейска класа” Георги Манев е подел апостолската мисия да стане медиатор в помиряването на герберите и всички останали с опърничавите атакисти. За целта почнал совалки между отделни /по-чуваеми/ представители на лагерите в качеството му на неутрална държава. Впрочем неговата група от трима души /в която е и единственият арменец в ОбС Вартерес Чулуян/ вкупом напусна залата, когато се гласуваше докладната на ДПС за джамията. Нещо, което „Атака” после не отчете като изява на патриотизъм и просто си замълча, че е станало факт.
Журналистите още спорят дали този ход на Манев е предателство към едните
/основно ГЕРБ и 30-те от новото мнозинство като цяло/, или е проява на преданост към каузата на другите /13-е от „Атака”/. Въпрос на гледна точка.

http://factor-bs.com/news-7000.html



Прочетено: 3196 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Труженики моря само черноморец бургас рожден ден Поглед към Бургас през залива Созопол Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи пътят за никъде Конкурс прическа Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development