Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Биометрични данни в паспортите



Ключови думи:
15 Януари 2009, Четвъртък





Паспортите на деца под 12-годишна възраст, издадени в ЕС, няма да съдържат техните пръстови отпечатъци, гласи една от промените в регламента за биометричните данни в паспортите, която европейските депутати приеха днес. Децата трябва да имат собствени паспорти, като техните имена вече не трябва да бъдат вписвани в паспортите на родителите. Биометричните паспорти ще бъдат въведени в ЕС (плюс Исландия, Норвегия и Швейцария) на 29 юни тази година.
 
ЕП прие с 594 гласа "за", 51 "против" и 37 "въздържали се" изменения на регламента от 2004 г., според който паспортите и документите за пътуване, издавани от държавите-членки, трябва да съдържат биометрични данни, включително пръстовите отпечатъци на притежателя.
 
След събитията от 11 септември 2001 г. държавите-членки поискаха от Комисията да вземе незабавни мерки за повишаване на сигурността на документите за самоличност. В крайна сметка беше взето решение за включване на биометрични данни - портретна снимка и пръстови отпечатъци - в европейските паспорти, с цел по-ефективна борба с измамите и фалшификациите.
 
Регламентът, който вече е приет и ще влезне в сила през юни тази година, определя технически спецификации за:
- допълнителните отличителни знаци за сигурност срещу подправяне и фалшифициране;
- носителя на запаметена информация за биометричните идентификатори и тяхната сигурност;
- изискванията за качество за портретната снимка и пръстовите отпечатъци.
 
Без пръстови отпечатъци в паспортите на деца под 12 години
 
При провеждането на пилотни проекти в някои държави-членки обаче се оказа, че пръстовите отпечатъци на децата, особено на тези под 6-годишна възраст, не отговарят на необходимото качество за проверка на самоличността и могат значително да се променят при растежа на детето. Поради тази причина се наложи внасянето на промени в първоначалния текст.
 
Според новото законодателство не трябва да бъдат вземани пръстови отпечатъци от деца под 12-годишна възраст. Въпреки това страните, които вече вземат пръстови отпечатъци от деца под тази възраст - но не и под 6-годишна възраст - могат да продължат да следват тази практика още четири години.
 
В случаите, когато е невъзможно да се вземат пръстови отпечатъци, държавите-членки могат да издадат временен паспорт със срок на валидност максимум 12 месеца.
 
"Едно лице - един паспорт"
 
С цел по-ефективна борба с трафика на деца новото законодателство въвежда принципа "едно лице - един паспорт": досега паспорт, издаден на родител, често включваше и имената на децата, докато микрочипът съдържаше биометричните данни само на родителя. С въвеждането на тази допълнителна мярка за сигурност се гарантира, че всяко лице има собствен паспорт и че биометричните идентификатори са свързани единствено с лицето, което е притежател на паспорта.


Прочетено: 2689 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
тия бански нищо не скриват... Водорасли Аквасорс залез Забранено за нудисти ХРИСТИ Четвърти рожден ден Кавказка иглика Tiffi Shop Родното небе късче от Морската градина Ученички
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development