Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Майкрософт България стартира мащабно обучение за начални учители в цялата страна



Ключови думи:
20 Януари 2009, Вторник





По време на обучението, учителите ще се запознаят с нов метод на преподаване, чрез интегриране на технологиите в началното образование
 


19 януари 2008 г. София. Майкрософт България в партньорство с Министерството на образованието и науката и Регионалните инспекторати по образованието започва провеждането на обучителни семинари за начални учители. Обучението е в рамките на програмата „Партньори в познанието” на Майкрософт и ще обхване над 700 начални учители в цялата страна.


„Организирането на обучителните семинари е част от поетите ни ангажименти към българското образование в рамките на Меморандума за сътрудничество, който подписахме с Министерство на образованието и науката през юни 2008 г. Той е част от най-голямата образователна програма на Майкрософт - "Партньори в познанието", по линия, на която ще инвестираме над 1 млн. долара в българското образование в периода 2008-2012. Ние продължаваме да инвестираме в обучението на българските учители и в предоставянето на образователни ресурси, защото вярваме, че по този начин ще помогнем за изграждането на съвременна, иновативна икономическа среда, основана на знанието. Не случайно стартираме с провеждане на обучението в годината, обявената от Европейската комисия за година на иновациите. Ние също искаме българските учители да продължават да мечтаят, да творят и да прилагат най-новите образователни практики и подходи в учебния процес”, каза Огнян Киряков, генерален директор на Майкрософт България.


Целта на семинарите е да запозаят учителите с нов метод на преподаване чрез интегриране на технологиите в началното образование - "Модел за интердисциплинарно ситуационно обучение в началното училище при интегриране на технологиите". Моделът, учебната програма и проектите са разработени от екип от университет "Проф. Асен Златаров" в Бургас с ръководител доц. д-р Румяна Папанчева. Те са съобразени изцяло с държавните образователни изисквания за учебно съдържание за началното училище. 


Новият метод на преподаване е базиран на проектно-ориентирания подход, интердисциплинарния характер на работа, екипната форма на организация на учебния процес, както и разработването на система за оценка и самооценка на учениците.


„С помощта на тази методика учителите в началните училища ще могат успешно да обучат своите възпитаници да използват съвременните информационни технологии. Предложената система работи в насока възпитаване в дух на толерантност и зачитане мнението на околните, развиване на умения за работа в екип и водене на диалог. Особено ценна е работата по формиране на умения за оценка и самооценка. Прилагането на методиката би довело до възпитаване на съвременни граждани на света, готови да се справят с всяко предизвикателство – от използване на съвременни ИТ до умения за водене на диалог и решаване на конфликти – път за постигане на един по-добър свят за всички”, коментира доц. Румяна Папанчева, ръководител на екипа, създал новият модел на преподаване в началното образование.


Семинарите са с продължителност 2 дни (от 9 до 17 часа) и са безплатни за участниците в тях. Всеки учител, преминал курса на обучение, получава комплект учебни материали и сертификат за преминато обучение, който удостоверява, че е квалифициран да провежда обучение в клас при интегриране на технологиите в началното училище.  


Обученията се организират със съдействието на Регионалните инспекторати по образованито в страната. Те изпращат информация за провеждането на обучителните семинари до всички училища, в които има начално образование. 


Семинари ще се проведат, както следва: 22-23 и 24-25 януари във Варна, 19-20 и 21-22 февруари в София, 12-13 март в Кърджали, 14-15 март в Хасково, 19-20 март Ямбол, 4-5 април в Русе, 7-8 април във Велико Търново, 9-10 април в Плевен и 11-12 април в Монтана. 


Повече информация, графика на провеждане и инстркуции за подаване заявки за включване в обучителните семинари могат да бъдат намерени на сайта на „Мрежа на учителите - новатори”: http://www.teacher.bg/story.aspx?id=213 


За програмата „Партьори в познанието”:


"Партньори в познанието" е глобална програма на Майкрософт, която се стреми да насърчи активното използване и прилагане на новите технологии в образователния процес. Основната цел на програмата е да улесни достъпа на училищата до технологии,  да насърчи иновативните подходи в педагогиката и професионалното развитие на учителите, както и да предостави ресурси на образователните лидери да насърчават, внедряват и управляват промените в образователните процеси. Към момента в глобалната инициатива „Партньори в познанието” участват 106 държави. По специално разработените образователни програми са обучени  над 5 милиона учители от 101 страни, които преподават на близо 112 милиона ученици. 


За шест години години от старта на програмата "Партньори в познанието" в България:

8 учебни програми, създадени по поръчка на Майкрософт от световно признати специалисти в прилагането на ИКТ в учебния процес, са локализирани методически и дидактически от преподаватели от водещи български университети.
Разработена е и апробирана учебна програма "Интердисциплинарно обучение с интеграция на ИТ" за началната степен”.
Обучени са над 18 000 български учители в партньорство с водещи образователни институти и университети;
През учебната 2005/2006 година стартира пилотен проект в 25 училища (9-12 клас), в които е въведен технологичен профил „Предприемачество и бизнес”, базиран на разработени от Майкрософт програми. Проектът се осъществява в партньорство с Джуниър Ачийвмънт България. На този етъп технологичиния профил е въведен в над 80 училища в страната.
Локализиран е и адаптиран за нуждите на българските учители порталът „Мрежа на учителите-новатори”: www.teacher.bg
Стартира програмата „Академия за информационни технологии”, насочена към средното образование.



Прочетено: 4840 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Летния театър на Бургас културен център Созопол Бургаска къша Кафе Карамел wood БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Флора Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 АЗ Пожарната в Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development