Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

За първи път в Бургас: Наемите по Главната се сриват с 2000 лв.Ключови думи:
27 Януари 2009, Вторник

Ще броите ли по 15 000 лева всеки месец за този “порутен” магазин? Бургаските брокери са категорични, че скъпите наеми остават в миналото. Засега обаче никой не смее да прави смели прогнози. С откриването на първия мол на 19 март ще станем свидетели и на още празни магазини по Главната, категорични са посредниците.

За първи път от годините на прехода можете да видите разлепени обяви “Дава се под наем” на празни магазини по улица “Александровска”. Това феноменално явление надхвърли и най-смелите прогнози на местните брокери. Още през ноември “Черноморски фар” писа за освобождаването на апетитните някога търговски площи от представителите на известните брандове.

В същото време първите празни магазини бяха преотдадени в рамките на 2-3 дни. Брокерите не очакваха срив на цените, напротив, техният аргумент беше, че пазарът се пренарежда. Известните марки се насочват към мола в Изгрев, други планират представителство в бъдещите търговски центрове, а “Александровска” остава основно за бургаските вносители на конфекция, аксесоари и бижутерия. Но как се оцелява с наем от над 7000 лева на месец в момент на криза, когато обикновеният купувач си прави сметка и за най-дребната покупка.

Всички търговци са единодушни, че по отношение на оборотите, тази Коледа беше най-бедната и недоходоносна от 10 години насам. Бюджетът за подаръците на обикновения купувач падна до 10-20 лева за символични покупки. И когато януари настъпи, търговците лавинообразно започнаха да бягат от скъпите помещения.

И докато по столичната “Витошка” наемите варират средно около 60 евро квадрата, в Бургас те гонят 100 евро на квадратен метър. И докато в София потенциалните купувачи са близо 2 милиона, у нас евентуалните клиенти са десет пъти по-малко.

Така вече близо седмица три магазина по търговската ни улица стоят празни с обяви “Дава се под наем”.  Обадихме се на първата. Магазинът е в топцентър, доскоро последният наемател беше с лого Dresscode и се задържа на пазара едва година.

“Цената е 3500 евро на месец. Имайте предвид, че преди година тя беше 4500 евро, така че не се бавете с отговора”, коментира жена от посочения в обявата телефон. Според местни брокери именно миналата година за този магазин са се борели около 5 търговци, които бурно са наддавали в цената само и само те да са наемателите.

Другото празно помещение е на площад “Тройката”, непосредствено до търговски център “Триа”. Доскоро той беше зает от фирмата за дънкови облекла “Lee”. Наемът, който ни обявиха, е 70 евро за квадратен метър, а търговската площ е 110 квадрата. Така месечната рента за бъдещите търговци излиза от над 15 хиляди лева. Според бургаски брокери интерес към това помещение са проявили софийската верига за луксозно бельо “Seven Second”, която от доста време иска да има представителство в Бургас. Високият наем обаче стреснал търговците.

Според брокерите това вече са нереално високи суми, особено за стари и порутени сгради като тази на въпросния магазин до “Триа”. Прогнозите са, че местните рентиери ще трябва да се адаптират към стагнацията на пазара и да помислят за евентуални инвестиции.

Досега в Бургас няма случай, в който наемодателят да поеме разходите по ремонта и подмяна на дограмите и витрините. Малко на брой рентиери са “отпускали” гратисен период, през който търговецът е реновирал помещението, без да плаща наем за това време.

Източник: в. ФакторПрочетено: 17321 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
625
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
витраж4 обход в търсене на храна Божидара -спокойствие в морската градина Гараж на село Мебелна Фабрика ДИЕЗ Арина лека вечер Заслон в местност Силкосия етюд 01 Конкурс прическа Бургас 2009 Извилистая жизнь дерева пътят за никъде
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development