Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Филми от цял свят на седмото издание на София филм фест на брега



Ключови думи:
30 Януари 2009, Петък





Седмото издание на „София филм фест на брега” ще се проведе от 12 до 20 март 2009 г., стана ясно днес /30.01/ на нарочна пресконференция, в която взеха участие Йорданка Ингилизова - представител на „София филм фест” за Бургас и Весела Йорданова - Директор Дирекция „Култура, маркетинг и връзки с обществеността” при Община Бургас.

Тази година във фестивала ще бъдат представени 20 игрални филма и пълната програма от 12 късометражни филма „Jameson”, като прожекциите ще са в кино „Тракия”. Запазва се традицията всички български филми на фестивала да бъдат представени лично от творците, а тази година това са: „Козелът” на Георги Дюлгеров, „Единствената любовна история, която Хемингуей не описа” на Светослав Овчаров и „Раци” на Иван Черкелов.

Тази година на фестивала са представени филми от цял свят - от Мексико до Индия и Израел. Очаквани гости в Бургас са унгарският режисьор Корнел Мундруцо, латвиеца Александър Хан и изключително колоритния французин Зигфрид - сценарист, режисьор, оператор, фотограф, монтажист, композитор и писател, който ще представи своя втори филм „Санса”. За първи път в програмата на фестивала ще бъде включен и анимационен филм - на израелеца Ари Фолман.

По традиция ще се присъдят три награди „Сребриста чайка” - за игрален филм - награда на журито, на публиката и за късометражен филм. Новото тази година е, че изборът на призьор за късометражните ленти от програма „Jameson” ще се определи чрез гласуване на зрителите и на журито.

Отново за първи път тази година ще се снима документален филм за фестивала от ученици на Георги Дюлгеров. Това е още една възможност за почитателите на филмовото изкуство да се докоснат до фестивала и града.

„Защото традициите са най-хубавото нещо и тази година духовият оркестър на Бургас ще свири старинни валсове на откриването на големия фестивал в София. Символичната прегръдка между двата фестивал тази година е и фактът, че „София филм фест” се открива, а „София филм фест на брега” се закрива с филма „Козелът” на Георги Дюлгеров, каза „моторът” на фестивала Йорданка Ингилизова

„София филм фест на брега” е организиран от Община Бургас, „Арт фест”, ДТ „Адриана Будевска”, под патронажа на кмета Димитър Николов. Фестивалът стартира през 2003 г., като част от големият „София филм фест”. Негов художествен директор е проф. Георги Дюлгеров. По традиция фестивалът се провежда през март и стартира три дни преди края на големия фестивал в София и дава възможност на жителите и гостите на града да се докоснат до най-новото и най-доброто от българското и световното кино.



Прочетено: 2530 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Изгрев Фонтанът на Vision Bulgarian Airlines...ама в Кайро Бургаският кей Републиканска след ремонта ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Мой хороший знакомый из Бургаса старина АРКУТИНО Истанбул
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development