Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Реставрират фасадата на Синагогата в Бургас



Ключови думи:
03 Февруари 2009, Вторник





От 1 юли до 31 август в Бургас за пръв път гостува тракийското златно съкровище.
Реставрацията на каменната пластика по фасадата на сградата в Бургас, строена преди 100 г. за синагога, вече е в ход. Ремонтните работи включват нова мазилка и освежаване на корнизите, нов покрив и външно стълбище, както и цялостна промяна на пространството около уникалното здание на ул. „Митрополит Симеон“ - тротоарът и зелените площи.
Общата стойност на предвидените дейности, плюс останалите 3 фасади, е изчислена на 160 хиляди лева, които ще бъдат набирани от дарители.
Това съобщиха на пресконференция миналия петък Диана Колчева, началник на отдел „Туризъм“ към община Бургас, арх. Дунка Герганова и реставраторът инж. Иван Иванов. Заедно с тях в инициативния комитет за събиране на средства за ремонта влизат още изкуствоведката Пенка Седларска, директор на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски”, която се помещава в бившата синагога от 1963 г., и Сабетай Варсанов от еврейската организация „Шалом“, собственик на сградата. На срещата присъства и Смилена Смилкова, председател на „Шалом“, която изрази благодарности към общината за това, че ремонтът започва, когато еврейската общност в града се готви да отбележи 100-годишнината от построяването на някогашната синагога.
Почетни членове на инициатиативния комитет са кметът Димитър Николов и шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.
„Това за мен е един от „апетитните“ обекти в града и с радост се включваме в инициативата. Каменните пластики са в плачевно състояние,  тъй като досега подходът в ремонтите е бил от порядъка на строително-бояджийски работи, никой не се е стремял да възстановява елементите. Знаем какво ще се получи, ние, реставраторите, го виждаме в съзнанието си и се надявам и бургазлии да видят красотата на сградата, когато приключим след 3-4 месеца“, каза реставраторът Иван Иванов. Според него там ще се оформи емблематичен център на града.
За Диана Колчева инициативата е от изключително значение за Бургас, който има потенциала на голям туристически град. През 1963 г. сградата е обявена за паметник на културата и оттогава пази богатия фонд на Художествената галерия, настанена там по идея на големия художник Тодор Атанасов.  
Започнали са вече преговори с различни туроператори за предстоящия летен сезон, който се очаква да е особено атрактивен – за пръв път в Бургас ще гостува тракийското златно съкровище. В разстояние на два месеца, от 1 юли до 31 август, бургазлии и гостите на града ще имат шанса да се насладят на ювелирните древни находки по нашите земи.
Отчитайки позитивите, които подобна изложба носи, общината е готова за 3-годишно сътрудничество с Националния исторически музей и ще приеме други експозиции за по-дълъг срок – през 2010 г. и през 2011 г., от 1 юни до 30 септември.

На снимката: Сградата, където днес се помещава БХГ „Петко Задгорски“, тази година навършва 100 г. Тържествата по този повод ще бъдат организирани през декември 2009 г.

http://www.factor-bs.com/news-7313.html



Прочетено: 6301 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
розичка моите цветя Дива свиня зад решека АХИЛОЙ мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка Spirit of Burgas pepi Аз Фрагмент от сграда в Бургас Бургаският кей
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development