Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Махмуд Абас в Европейския парламент



Ключови думи:
04 Февруари 2009, Сряда





Тежките разрушения и човешки жертви, причинени от израелската армия на инфраструктурата и хората в ивицата Газа бяха описани в емоционална реч на президента на Палестинската автономия М. Абас пред Европейския парламент в сряда. Той призова международната общност да окаже натиск върху Израел да възприеме нов подход, който би донесъл големи бъдещи ползи за всички страни в конфликта.
 
Президентът Абас започна обръщението си към тържественото пленарно заседание на ЕП с думите: "Идвам от Палестина, страната която страда от една от най-дългите военни окупации в съвременната история". Той определи неотдавнашните израелски атаки срещу инфраструктурата в ивицата Газа като атака срещу бъдещето на Палестинската държава. "Чухте виковете на мъже, жени и деца, които са изгубили по-голямата част от своите семейства", каза той и посочи, че заедно с невинните хора, жертва са станали и ценностите на човешката съвест. "Тази израелска война разруши резултатите от кръвта и потта на палестинския народ, резултатите от техния труд, това което Палестинската автономия бе изградила през последните 15 години", изтъкна М. Абас.
 
Продължаващо изграждане на израелски селища
 
Палестинският президент изрази съжаление, че не е прекратена политиката на създаване на колонни на израелски заселници на земята на палестинските араби, продължава строителството на голямата разделителна стена, остават бариерите по пътищата, постовете за проверка и други препятствия. Според него има дори случаи на терористични атаки от израелски заселници срещу палестински фермери по време на прибирането на реколтата от маслини.
 
Махмуд Абас определи израелските военни операции като агресия срещу палестинския народ. Целта на последните акции е да се отдели ивицата Газа от останалите палестински територии и тя да се маргинализира, смята той, като не се допусне самоопределение на палестинците и създаване на тяхна държава в земите, окупирани през 1967 г. със столица Източен Йерусалим.
 
Президентът подчерта, че е важно да бъде потвърдено, че Израел не стои над нормите на международното право. Той призова да бъдат отворени всички гранични контролни пунктове, не само този в гр. Рафа, за да се позволи свободно движение на хуманитарна помощ, стоки и хора.
 
Помирение между палестинците, мирни инициативи
 
Обръщайки се към темите за национално помирение между всички палестинци и мирните инициативи, президентът посочи, че палестинската страна е приела египетските предложения, но предупреди, че има сили в региона, които подклаждат разделението между палестинците и се противопоставят на решението, предложено от Египет. Провеждането на парламентарни избори е сред основните задачи на Палестинската автономия. Тя разчита ЕС да съдейства за организирането им, а също и да подпомогне усилията Израел да освободи арестуваните от него членове на палестинския законодателен съвет.
 
Президентът Абас приветства усилията на международната общност да започне възстановяване на ивицата Газа, но попита колко дълго Израел ще продължава да има пълна свобода да руши построеното от палестинците. Международната общност, подчерта той, трябва да окаже натиск върху Израел да прекрати тази практика.
 
57 ислямски държави готови да нормализират отношенията с Израел
 
Според Махмуд Абас, арабската мирна инициатива, която се подкрепя от палестинците, се е превърнала в "ислямска мирна инициатива", тъй като е получила подкрепа от Организацията ислямска конференция. Това означава, че в замяна на земя и мир, 57 ислямски държави са готови да нормализират отношенията си с Израел.
 
В заключение, президентът Абас цитира думите "Тази земя си струва да се живее за нея" на палестинския поет Махмуд Даруиш, който почина на 8 август 2008 г. Неговата памет ще бъде отбелязана тази вечер в Европейския парламент. Палестинският народ очаква помощта на Европейския парламент в борбата си да изгради свое бъдеще и да даде право на сигурен живот на своите деца.
 
ЕС може да работи с палестинско правителство, което желае мир, изтъкна председателят на ЕП Х.Г. Пьотеринг
 
В своя отговор, Пьотеринг подчерта, че Европейският парламент не запази мълчание по повод трагедията в ивицата Газа и веднага призова за примирие. Ние осъдихме непропорционалната реакция, която удари не само въоръжените сили на Хамас, но и мирното население, посочи той, но също осъдихме и провокациите и обстрела с ракети от Хамас.
 
ЕП призовава за бързо възобновяване на мирните преговори. Предпоставка за намирането на решение е наличието първо на вътрешно палестинско разбирателство. Само палестинско правителство на националния консенсус може да възстанови необходимото единство на палестинския народ. Европейския съюз очаква от едно такова правителство да зачита принципите на мирния процес, да избягва насилие и да се ангажира в мирните преговори с Израел. Европа е готова да работи с подобно правителство.
 
По време на пленарната си сесия през Януари 2009 г. ЕП проведе дебат и прие резолюция относно положението в Газа, в която се настояваше за постигане на примирие, гарантирано от механизъм, който може да включва разполагането на "многонационално присъствие".


Прочетено: 3705 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Черноморец Бургас За Майсторите!!!!!!! Пролет, кокичета централна градска тоалетна Ритуалната зала в гробищата Старите бургазлии разказват хотел приморец Конкурс прическа Бургас 2009 евро 2008 Отровни гъби Данил
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development