Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

„Атика Р5” е законен изпълнител на ОУП на Бургас



Ключови думи:
12 Февруари 2009, Четвъртък





Арх. Петко Йовчев е категоричен, че центърът на морския град трябва да се премести


На снимката: Арх. Петко Йовчев /вляво/ показва документи, подкрепящи твърденията му за законност на сключения с МРРБ договор

Договорът, сключен между „Атика Р5“ и МРРБ за изготвянето на ОУП /Общ устройствен план/ на община Бургас, е валиден и законен, заяви арх. Петко Йовчев, управител на фирмата. В този смисъл е и последното решение на Върховния административен съд от 22 януари т.г., което е окончателно и не подлежи на обжалване.
Това стана ясно на пресконференция, дадена от арх.Йовчев, а поводът беше изявление на архитектите от „ Гевренов и Стоев“ ООД – фирмата, която не е била класирана в конкурса. Според тиражираната от тях информация/излязла и в „Черноморски фар” във вторник/ “ Атика Р5” е обявена от съда за незаконно избрана за проектант на ОУП-а на общината.
В конкурса са участвали 6 фирми, 2 от които не са били изпълнили условията за пълнота на документите. Други 2, между които и „Гевренов и Стоев“, не са събрали необходимия минимум от 75 точки, за да продължат участието си в конкурса. Това е бил изискваният минимум за “ пригодност на участника”, обясни арх.Йовчев. На финала са останали само
 „Атика Р5“ със 100 точки и „Националния център за териториално развитие“/
„НЦТР“ ЕАД/ - с 90,62 точки. Така фирмата на арх. Йовчев спечелила конкурса с максимален резултат.
13 дни по-късно обаче „ Гевренов и Стоев“ внасят жалба в Комисията за защита на конкуренцията/КЗК/ с четири мотива. Те заявяват, че ако „ Атика“ се откаже и поръчката бъде дадена на втората фирма, това ще е незаконно, тъй като НЦТР е 100% собственост на МРРБ, което пък е възложител на изработването на плана. Според тях това е конфликт на интереси.
„Гевренов и Стоев“ обжалват също методиката за оценяване на кандидатите, методиката за определяне на комплексната им оценка и това, че за тяхното оценяване не е посочен никакъв мотив. Право на такава жалба има само в 10-дневен срок от обявяването на конкурса, обясни арх.Петко Йовчев.
Той допълни, че през цялото време, докато са вървели делата в КЗК и по-късно във ВАС, „Атика Р5“ е била уведомявана само като заинтересовано лице, не като страна по делото. Така, след дълго прехвърляне на документите,  ВАС излиза с решение, че НЦТР е неправилно допуснат до конкурса, като свързано с МРРБ лице. Това определение на съда обаче не засяга по никакъв начин спечелилия конкурса - „Атика Р5“, заяви неговият управител. 
В крайна сметка става ясно, че сключеният на 22 ноември 2007 г. договор с МРРБ за изготвянето на ОУП на община Бургас е валиден и в момента и е законосъобразен. “Мога да представя всички документи в подкрепа на казаното”, заяви арх. Йовчев.
Същото се подкрепя и от последното произнасяне на ВАС, което е без право на обжалване. “Безспорно е установено, че е сключен договор между възложителя и определения за изпълнител на обществената поръчка. Същият е сключен законосъобразно след влизане в сила на определението на КЗК...”, четем в съдебния акт.
Общината не е предоставила материалите, нужни за изработването на ОУП-а, обясни арх.Йовчев. Това е сторено по молба на “Гевренов и Стоев”, допълни той. Срокът за изготвяне на ОУП на общината е 90 дни от момента, в който тя предостави всички необходими данни.
Вместо това такива данни е получила фирмата, която изработва ОУП на град Бургас /отделно от разработката на плана за общината/, чийто договор е сключен през октомври 2008 година.
Според арх. Йовчев е невъзможно два различни колектива по едно и също време да правят ОУП на общината и на града, защото е нормално да имат различни идеи за едно и също място, което влиза и в двата плана. Той смята, че те трябва да се правят един след друг, като двете фирми се съобразяват една с друга, доколкото е възможно. 
Една от идеите на екипа на арх. Петко Йовчев е преместването на административния център на Бургас на друго място, за да може да се обслужва все по-нарастващото население. В новия план на общината се предвижда администрацията да обслужва не 300 хиляди човека, както е сега, а 600-800 хиляди и затова е необходимо ново място.
“Това не означава, че старите сгради няма да бъдат запазени и бургазлии няма да се разхождат сред тях. Който обаче и да е проектантът, той трябва да премести центъра”, категоричен е арх.Йовчев. “Атика Р5” не участва в конкурса за ОУП на града, тъй като обжалва условията. Едно от тях е наличието на стандарт ИСО на проектанта. “ Проучихме 60 международни конкурса и само за 2 от тях се изискваше това. Да не говорим, че веднага се появи лицензирана фирма, която ни предложи да ни продаде ИСО”, заяви Йовчев.

 

Арх. Петко Йовчев: Призовавам колегите да запазят самообладание

Видно от цялостната хронология и фактология на решениятd, твърдениятаq с които излизат колегите от “Гевренов и Стоев”q не съвпадат с истината. Твърдя, че през цялото време съществува спор единствено между тях, МРРБ и КЗК.
Непонятно ми е незачитането на правилата, обявени в продецурата, тъй като са взели участие в нея и не са възразили срещу тях в законния срок. Призоваваме колегите да запазят самообладание и достойно да приемат резултатите, независимо от това дали са лицеприятни за тяхq или не. Участвали сме в много обществени поръчки и сме спечелили само някои от тях, но това никога не е било повод да злословим срещу спечелилите конкурса.
Колективът, който стои зад разработкатаq е от над 30 души изявени специалисти, познаващи в тънкости проблематиката на отделните системи на общината и не следва с лека ръка и по вулгарен начин те да бъдат обиждани.

http://www.factor-bs.com/news-7482.html



Прочетено: 3624 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi Конкур глазами зрителя За Майсторите!!!!!!! Мебелна Фабрика ДИЕЗ Нощен Париж от Бутик шарено килимче Флора Бургас 2009 Машина за боядисване 2,1 л/мин, бутална помпа HSP3890-2490 ЛВ. АНАЛОГ НА GRACO ST-MAX 395 Pepi HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО КАМЕРА Pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development