Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургаска фирма разкри картел при СПА центрове



06 Март 2009, Петък





Производството е образувано по молба на „СПА Дизайн” ООД, гр. Бургас, което проектира, изгражда, оборудва и облицова СПА центрове.
Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 200 000 лв. на „НОЛА 7” ЕООД, гр. София, 80 000 лв. на СД „ЛЮТО – Георгиев и сие”, гр. София, 60 000 лв. на ЕТ „ВЕБАКОМ – Едуард Тодоров”, гр. София и 5 000 лв. на сдружение „Национална асоциация СПА и уелнес центрове”, гр. София за извършени нарушения по чл. 9, ал. 1 от ЗЗК (отм.). Комисията постанови прекратяването им, съобщиха от КЗК.
 „НОЛА 7” ЕООД, ЕТ „ВЕБАКОМ – Едуард Тодоров” и СД „ЛЮТО-Георгиев и сие” са конкуренти на молителя на пазара за изграждане и поддръжка на съоръжения за воден отдих.
Проучването на КЗК установи, че предприятията са провеждали серия от срещи под формата на заседания на УС на сдружението, в което членуват. В периода февруари 2002 г. – юни 2008 г. фирмите са извършвали антиконкурентно съгласуване на стопанското си поведение под различни форми. Създали са и са прилагали механизъм за антиконкурентно сътрудничество чрез система от етични правила, вземали са решения за съгласувано определяне на цени и търговски условия, създавали са условия за разпределяне на пазари чрез бойкотиране на клиенти и манипулиране на търгове. В допълнение, участниците в картела са предоставили възможност на сдружението да упражнява контрол по изпълнението на тези антиконкурентни решения и уговорки, вкл. и чрез събиране и обмен на „чувствителна информация” относно предприятия - длъжници, некоректни платци и др.
КЗК счита, че подобно поведение цели ограничаване или нарушаване на конкуренцията и противоречи на чл. 9, ал. 1 от ЗЗК (отм). Обмяната на „чувствителна информация” между участниците в споразумението нарушава свободната стопанска инициатива и независимото пазарно поведение, което е основна предпоставка за разгръщане на ефективна конкуренция на съответния пазар.
Споразуменията между предприятия, както и решенията на сдружения на предприятия, които имат за предмет пряко или косвено фиксиране на цени или на други търговски условия, представляват най-тежкото нарушение на правото на конкуренцията и водят до най-сериозните увреждания на пазара. При определяне на имуществената санкция КЗК е взела предвид също и продължителния период на нарушенията.

в-к ФАКТОР



Прочетено: 2955 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Мото клуб закачалки 2 Международен Семинар на фризьорите София вместо сняг на Коледа Земя на хоризонта Строители на съвременна България казан с тръжи Учебници CALLAN метод Заслон в местност Живия огън ЛЯТНА ЗАНИМАЛНЯ-ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ Родното небе
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development