Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Православието влезе най-напред в бургаските училища



Ключови думи:
06 Март 2009, Петък





Бургас стана първият български град, реализирал на практика своя стратегия в областта на православното обучение. По този повод кметът Димитър Николов и Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Йоаникий призоваха вероучението да се превърне в национална кампания и добрият пример да последват другите общини у нас.

Дейността на клуб "Православни християнски ценности, традиции и празници" към Общински детски комплекс - Бургас стартира днес /5 март/ с провеждането на първия официален учебен час по религия и православие. Той протече в специално оборудван за тази цел кабинет в СОУ „Константин Петканов”, което се намира в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник”. На занятието присъстваха 21 деца на възраст 8-9 години.

Прощъпулникът събра в класната стая кмета Димитър Николов, сливенския митрополит дядо Йоаникий, зам.-кмета Йорданка Ананиева, зам.-областния управител Румяна Денева, архиерейския наместник в Бургас отец Борис Беров, директора на РИО - Бургас доц. Таня Борисова, родители и православни духовници от града.

Първият учебен час беше открит от кмета Николов, който написа на учебната дъска заглавието на въвеждащия урок: „ДЕСЕТТЕ БОЖИ ЗАПОВЕДИ”. В занятието взе участие самият дядо владика, който обясни на децата, че „доброто носи радост” и ги запозна със задълженията на човека към Бога и ближните.

В кабинета по вероучение в СОУ „Константин Петканов” ще преподава младият свещеник отец Стелиян. Помещението е обзаведено с помощта на Община Бургас и архиерейското наместничество в града. Предстои такива кабинети да бъдат обособени и в други бургаски училища. До момента в програмата за православно обучение са записани 1200 ученици от общо 23 училища и постоянно се приемат нови молби.

Децата от СОУ „Константин Петканов” получиха в дар от дядо владика 55 книги на богословска тематика, а техните учители - икона на Света Богородица. Дарове поднесоха още отец Беров и зам.-областният управител Румяна Денева, а кметът Николов връчи на дядо Йоанакий пластика на Свети Николай Чудотворец, по случай седемдесетия му рожден ден.

 



Прочетено: 2515 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Салат дьо Шоп КАРФУР Spirit of Burgas бункер pepi бял минзухар Бургаският кей Черноморец Бургас централна градска тоалетна бургаска среща ИЗКУПУВАМЕ Фирми : ЕООД, ООД, АД, ЕАД със Задължения + Освобождаваме от Солидарната Отговорност... Духовности
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development