Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Само за ден пролетното почистване в Бургас събра над 200 тона отпадъци . Кметствата се състезават кое ще събере повече боклуци.



10 Март 2009, Вторник





С гордост Ви съобщаваме, че само за един ден, откак започна да се чисти  община Бургас събра общо 207 тона битови и строителни отпадъци.
В ТД „Освобождение” например били извозени 74 тона битови и строителни замърсявания, в с. Черно море – 23 тона отпадъци и 480 куб. м. строителни и земни маси, а от други комплекси в града са били почистени още 110 тона. 
Екологичната инициатива на общината започна от 9 март и ще продължи до 17 април. Дейностите по нея са заложени в подробна програма и график по дни за съответните комплекси и населени места. Те са разработени след извършен оглед на всички проблемни точки в Бургас и възникналите нерегламентирани сметища. 
Програмата предвижда ръчно и машинно почистване на териториите за обществено ползване, измиване на улиците, събиране и изнасяне на строителни, битови, едрогабаритни и растителни отпадъци, както и премахване на нерегламентираните замърсявания.

     За реализацията на действията по почистване ще се грижат 4 екипа на консорциум „Титан Бургас” и 2 екипа на фирма „Чистота” ЕООД. Всеки от екипите ще разполага с 1 едрогабаритен товарач и два самосвала.

     Заместник – кметът Ивелина Василева призова още веднъж всички фирми, училища, детски градини, неправителствени организации и граждани активно да се включат в инициативата и заедно да почистят, както своите домове и офиси, така и междублоковите пространства, дворовете на училищата, улиците и парковете.

     За целта Община Бургас ще осигури безплатни ръкавици и чували за еднократна употреба на всички граждани, които се включат в инициативата.

     Резултатите от пролетното почистване през 2008 г. показват, че в община Бургас са събрани общо 8986 тона отпадъци – 4978 тона в град Бургас и 4008 тона в съставните селища. Мащабност на миналогодишната кампания са придали 42 училища и детски градини, 5 здравни заведения, много фирми и граждански сдружения. Община Бургас е раздала на участниците общо 5580 чувала и 6400 ръкавици и е монтирала 50 броя забранителни табели на нерегламентирани места, използвани за сметища.

     Заместник – кметът Ивелина Василева спомена, че скоро освен депото за отпадъци в Братово, Бургас може да има и ново депо, което ще се намира в близост до Камено. За него вече е в ход предпроектно проучване. В изграждането на новото депо се предвижда да има и съоръжение за сепариране на отпадъците.

     По време на срещата бе повдигнат и въпроса за рециклиране на отпадъците. Оказва се, че едва 3 % от боклука се събира разделно, въпреки поставените в града за целта многобройни контейнери.

     След приключване на кампанията по пролетно почистване екоинспектори ще извършват редовни проверки. При установяване на нови нерегламентирани замърсявания и неподдържане чистотата на територията на общината, на нарушителите ще бъдат налагани санкции в размер на 500 лв. за физически и 5000 лв. за юридически лица. Само от началото на 2009 г. досега са наложени глоби на нарушители на стойност 5900 лв. 



Прочетено: 2460 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi Дантела pepi Цветя Wall! Поглед от дрон Елена Бургас, ФЛОРА 2009 Първа пролет наближава, кокичета в двора Театър за драма. опера и балет, Бургас. Черноморец-Поморие
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development