Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургазлии доброволно махат бричките от тротоарите



18 Март 2009, Сряда





През лятото на миналата година Община Бургас започна акция по локализиране, маркиране и премахване на излезли от употреба моторни превозни средства /ИУМПС/ от тротоарите и паркингите в града.

Статистиката към 17 март 2009 г. показва, че досега са идентифицирани и маркирани 356 ИУМПС. За да бъде един автомобил класифициран като ИУМПС, той трябва да отговаря на поне едно от следните условия:

- Да бъде без регистрационни номера;

- Да бъде със стари регистрационни номера;

- Да са минали поне две години от датата, на която е следвало да бъде извършен задължителен годишен технически преглед.

При регулярните си проверки общинските екоинспектори са установили, че 177 бр. от маркираните автомобили са доброволно преместени от собствениците им. Част от тях са предадени за скрап, други откарани на село /така твърдят собствениците/. Част от бричките обаче просто са преместени на друго място, където отново пречат на пешеходците и заемат паркоместата на автомобили в движение. Вече са установени няколко такива случая, при които Община Бургас е вкарала тарикатски преместените ИУМПС отново в процедурата по премахване.

До днес 11 бр. констативни протоколи са анулирани, защото собствениците са представили документи, че автомобилът не е в категорията на ИУМПС. За тях процедурата е прекратена. За 23 бр. автомобили все още текат доброволните 14-дневни срокове за преместване.

Досега са съставени 87 бр. актове за установяване на административно нарушение, 21 от които прекратени, защото собствениците внасят възражения и представят доказателства за изрядно МПС. Издадените наказателни постановления са общо 53 на брой, а общият размер на наложените глоби и санкции за ИУМПС е в размер на 12 900 лв.

В отговор на жалба, получена в Община Бургас по електронна поща, относно голям брой изоставени автомобили в к-с „Лазур”, на 14 и 16 март екоинспекторите маркираха със стикер 8 от посочените МПС. Съгласно изискванията на Наредбата по управление на отпадъците и поддържане на чистотата на територията на Община Бургас на техните собственици е даден 14-дневен срок за доброволното им преместване на площадка за временно съхранение или в център за разкомплектоване на ИУМПС.

След изтичане на този срок ще бъдат извършени съответните контролни проверки. Ако не са преместени, следва съставяне на акт за установяване на административно нарушение и издаване на заповеди за принудителното им преместване. За съжаление, законовите срокове са относително дълги и в най-оптимистичния вариант реално принудително преместване може да се осъществи до месец и половина след маркиране на автомобила.

Три от посочените в жалбата МПС не отговарят на изискванията и определението за ИУМПС и за тях не могат да бъдат предприети съответни принудителни мерки, независимо от факта, че някои от тях не са в добър външен вид.

Други 4 автомобила не са били открити при извършените проверки на местата, посочени в жалбата, но ще бъдат извършени и допълни обходи за установяване на местоположението им.




Прочетено: 1899 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ИЗОСТАВЕНАТА ФРЕГАТА Фонтанът на площад Александропулис, юни.2007 Море,земя, въздух най-съвестният представител Красимир Балъков лека вечер Underground строителство дъга pepi Конкурс прическа Бургас 2009 МАШИНИ ЗА  БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ 1690 ЛВ. PROFI  www.serafimov-systems.eu
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development