Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Накърнени ли са правата на болните от остеопороза в страната?



23 Март 2009, Понеделник





 На 25 март политици от различни партии ще обсъдят проблемите за „Правата на пациентите с остеопороза в България” в контекста на европейските инициативи и реалности. Общественият форум в хотел „Шипка” е организиратн от пациенската асоциация „Жени без остеопороза”, а заболяването е с национален приоритет, въпреки че отпусканите средства за борба с него са драстично малки на фона на останалите заболявания. Всеизвестно е, че страната ни е доста изостанала по реимбурсация на лечението и профилактиката на заболяването в ЕС, което предизвика спонтанни протести през месец октомври на граждани, болни от остеопороза.

     След приемането на Националната програма за ограничаване на остеопорозата в България през 2006 г. остеопорозата действително се повиши информираността за заболяването и за рисковите фактори, водещи до остеопорозата, но все още е ограничен  достъпът на болните и рисковите групи до навременна и точна диагностика  на заболяването. Пзитивното е, че се изградиха множество Центровете по остеопороза в страната, нарастна и броят на апаратите за прецизна диагностика, но той е далеч от европейските препоръки. Реимбурсацията на по-голямата част от медикаментите за лечение от 25% е все още крайно недостатъчна за покриване на средствата за препоръчителните срокове за лечение, вследствие на което голяма част от болните в България не се лекуват ефективно по финансови причини. Световният опит сочи, че средствата за профилактиката и навременно лечение на остеопорозата намалява огромните средства, които държавата дава за лечението на остеопорозните фрактури, чиято цена е драстично по-висока – във финансов, социален и емоционален аспект.

     В кръглата маса в хотел „Шипка” ще вземат участие евродепутати, народните представители от различни партии, представители на политически и обществени организации. Очаква се отношение по темата а вземат и д-р Маша Гавраилова – МЗ, д-р Светлозара Илиева – НЗОК, Донка Дончева – МТСП и д-р Нели Нешева от – „Здравеопазване”, Столична община.

     Д-р Пламен Попиванов ще акцентира вниманието върху темата „Достъп на пациентите до диагностика и лечение на остеопорозата в България”. Отправена е покана за присъствие до най-големите светила в лечението на остеопорозата като проф. Рашков, проф. Коларов, доц. Стоилов, Доц. Румен Кастелов, д-р Тинчева, д-р Камелия Гърбева, д-р Стоенелова д-р Наталия Темелкова, д-р Родина Несторова и др.

     Целта на обществената инициатива е да се вземат реални стъпки за увеличаване на процента на реимбурсация на лекарствата до 75%  на болните с диагностицирана остеопороза и до 100% за претърпелите една остеопорозна фрактура. Реимбурсация на остеодензитометричните измервания – 75% за болните и 100% за претърпелите фрактура, диспансеризация на болните от остеопороза и клинична пътека за лечение в болниците за рехабилитация да залегнат като неотложни крачки към навременната профилактика и лечение.


На 25-и март българският пациент ще слее гласа си с този на останалите граждани на ЕС.

     Ще изрази мнението си за своите нужди и очаквания за достъпа до здравни грижи и коя от 14-те клаузи от Хартата на пациента се покриват от наионалното законодателство и кои права на пациентите в България и ЕС срещат трудностите при тяхното въвеждане. Този общоевропейски ден е от огромно значение, тъй като предстоят избори за Народно събрание и на представители за Европейския парламент – двете институции, от които зависи какви закони ще се приемат и какви средства ще се отпуснат за лечениена 3-то по заболеваемост и смъртност заболяване, наречено „тихия крадец”. Народните и европейските представители трябва да се ангажират впредизборните си платформи как ще остояват 14-те права от Хартата на пациента спрямо българската реалност и различните пациентски потребности.

А ето и кои са 14-те права на пациентите според ЕВРОПЕЙСКА ХАРТА ЗА ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТА, които са неизвестни за повечето български граждани: Право на превантивни мерки, Право на достъп до здравни услуги в съответствие със своите здравни нужди, Право на информация във връзка за здравословно състояние, медицинските услуги и начина на тяхното прилагане, Право на съгласие, Право на свободен избор между различни лечения и изпълнители на медицинска помощ, Право на тайна и конфиденциалност, Право на уважение към времето на пациента, Право на спазване на стандартите за качество - достъп до висококачествени здравни услуги, Право на безопасност, Право на иновации, Право на избягване на ненужно страдание и болка, Право на индивидуално лечение, Право на жалване и Право на обезщетение.




Прочетено: 3889 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 ремонт носачи KST Bourgas 1975 Животът продължава Небе Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи КАРФУР Велодорожка 3 аз  като бебе с майка ми Tiffi Shop къща
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development