Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Рекордна печалба отчитат служителите в Общината и кръга от фирми около нея



Ключови думи:
09 Април 2009, Четвъртък



Рекордна печалба отчитат служителите в Общината и кръга от фирми около нея

С 62 % увеличиха печалбата си общинските търговски дружества в Бургас 
През 2008 г. общинските търговски дружества са увеличили печалбата си с 62 %, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. За първи път информация за тяхното реално състоянието беше изнесена пред медиите и обществеността днес в Заседателната зала на Общината. Доклад за дейността на общинските фирми през миналата година, икономически анализи и прогнози бяха представени от кмета Николов, заместникът му с ресор икономика и финанси Красимир Стойчев, директорът на дирекция „Икономика и стопански дейности” Даниела Николова, както и управителите на общинските фирми „Бургасбус” - Петко Драгнев, „Хляб и хлебни изделия” - Пенка Филева, „Чистота” - Жеко Чиликов, „Благоустройствени строежи” - Константин Косев, „Обреден комплекс” - Магдалена Карастоянова, „Общински аптеки” - Маргарита Панделиева, „Бургаски пазари” - Манол Проданов.

Освен увеличение на печалбата, през 2008 г. търговските дружества регистрират увеличение на общите приходи средно с 15 % и увеличение на приходите от дивиденти със 70 %. Увеличени са и средните показатели за ефективност на разходите и ефективност на продажбите - 100 лв. разходи са донесли средно 110 лева приходи на общината, 100 лв. приходи от продажби са генерирали 104 лв. печалба. Измерена е средна рентабилност на продажбите от 4 % при 1 % за 2007 г.

Работниците и служителите в общинските търговски дружества са общо 1391 души. Средната им работна заплата е 774 лв. Димитър Николов и заместникът му Красимир Стойчев заявиха твърдото си намерение през трудната 2009 г. броят на служителите да не се съкращава, а показателите и печалбата на дружествата да се повишават чрез оптимизиране на дейността им. В условията на глобална икономическа криза бяха набелязани приоритетни цели в дейността на търговските дружества, които включват запазване на работните места, минимизиране на разходите, поддържане на строга финансова дисциплина, задълбочаване и утвърждаване на започналите през 2008 г. управленски и организационни реформи, внедряване и прилагане на система за управление на качеството ISO.


* Ето и отделните отчети на всяко от споменатите общински търговски дружества:
 


О Т Ч Е Т

за дейността на ,,Бургаски пазари” ЕООД - гр.Бургас през 2008 г. 

Основният предмет на дейност на дружеството е организиране и извършване на услуги в областта на наемането, поддръжката, ремонта, строителство или реконструкция на общински пазари, тържища и други общински имоти.

През периода 2005-2008г. възходящото развитие на ,,Бургаски пазари”ЕООД - гр.Бургас е свързано с изпълнението на няколко инвестиционни проекта през самия период и непосредствено преди това. Най-общо тези проекти могат да се представят по следния начин:

* Реконструкция на ЦП,,Краснодар” - І-ви етап. Реконструкцията е финансирана с банков кредит в размер на 815 000 евро, предоставен от ,,Райфазенбанк”АД и собствени средства на дружеството. Срокът на погасяване е 8г. и изтича на 25.01.2012г. Общо стойността на І-ви етап от реконструкцията на пазара е за 2 000 000,00лв. без ДДС, като в резултат на това са изградени 6 блока с 28 помещения, с площ между 27 и 32 кв.м.

* Реконструкция на пазар,,Велека” -извършено е преустройство на част от съществуващия пазар за плодове и зеленчуци в 10 броя магазини за търговия с различни групи хранителни продукти, като са запазени 6 броя от съществуващите търговски маси. Строително-монтажните работи са изпълнени за сметка изцяло на собствени средства на дружеството на обща стойност 121 000,00лв. без ДДС.

* През 2006 г. е проведен е търг и е отдаден под наем І-ви етаж на ТК,,Краснодар” за срок от 10г. В резултат на това е изграден модерен търговски обект и прилежащ към него паркинг, за сметка на наемателя. След проведeната процедура приходите на дружеството са нараснали с 80 %  при почти нулеви стойности на разходите за същия обект.

* През 2007 г. е изпълнен е ІІ-ри етап от реконструкцията на ЦП,,Краснодар” - включва изграждане на административна сграда и търговски площи. В резултат на това са изградени модерна административна сграда и три магазина за търговия с месо и риба. 


Дружеството приключва 2008г. със 74% увеличение на финансовия резултат, спрямо 2007г. Стойностите на показателите от финансово - счетоводния анализ показват едно добро финансово състояние - добра ликвидност, платежоспособност, както и липса на зависимост от кредиторите. Към 31.12.2008г. дружеството няма текущи несъбрани вземания.

Увеличението на собствения капитал с 18,5 % е в следствие увеличението на балансовата печалба за 2008г. Приходите от дейността са увеличени с 22 % спрямо 2007г., а разходите от дейността са увеличени едва с 1%. Увеличение от 18 % бележат и приходите от съучастие на дружеството в „САРА-БП”. 
 

О Т Ч Е Т
за дейността на ,,БУРГАСБУС”ЕООД - гр.Бургас през 2008 г. 
 “Бургасбус”ЕООД - Бургас е фирма, която е с над 30-годишен опит в областта на транспорта. Основният предмет на дейност на дружеството е извършването на обществен превоз на пътници на територията на страната, като за това притежава Лицензия.

Към м. декември 2008 г., персонала на  “Бургасбус” ЕООД - гр. Бургас наброява  865 души, като средносписъчния състав на превозните средства е 208 бр. автобуси и тролейбуси. С този наличен ресурс се обслужват общо 61 на брой автобусни линии, десет от които градски, 12  крайградски, и останалите са от областна и републиканска транспортни  схеми. През изминалата 2008 година, Дружеството е извършило километричен пробег  в размер на  7 906 хил.км. с автобуси и 946 хил.км.  с тролейбуси, за който пробег е реализирало приходи в размер на 19 373 хил.лв., което  в проценти е с 20 % повече, отколкото за предходната 2007 год. Завишение има и в броя превозени пътници за изтеклата година, като броя им се е увеличил с 1 154 хил. Освен приходи от обичайна дейност, свързана с превоз на пътници, фирмата е реализирала допълнителни обороти и от други дейности, съпътстващи основната дейност, или допълнителни такива - приходи от наеми, автогарово обслужване, реклама и др.

За „Бургасбус”ЕООД,  2008 год. бе година на предизвикателствата в много отношения.

Неотменна част от развитието на Дружеството е свързано с  непрекъснатото обновяване на подвижния състав. Трябваше да се решават въпроси, свързани с намирането на алтернативни начини за компенсиране на високата цена на горивата /дизел/. С вземането на решение за закупуването на нови автобуси, бяхме убедени, че двигателите им трябва да бъдат задвижвани от друг вид гориво - метан, за който се знае, че освен евтин продукт това е газ, чийто частици  не замърсяват  околната среда. Поради това, бяха закупени 10 броя нови градски автобуси, работещи на метан от марка „Тедом”, за пет от които бяха монтирани  и климатици, с което значително се завиши качеството на  обслужване на гражданите и гостите на града ни. В едно с тази инвестиция за нови автобуси, Дружеството заложи и на традиционното обновяване на автобусния парк с рециклирани автобуси  с дизелови двигатели, като  бяха закупени и доставени:

- 10 броя съчленени автобуси от марка „МАН”, които спомогнаха за изваждането от  употреба на последните „Икаруси” в градския транспорт;

- 12 броя соло автобуси от марка „Мерцедес”.

В средата на годината бяха доставени и 11 броя съчленени тролейбуси, които пък изведоха от експлоатация над 15 - годишните „ЗИУ”-та. За тролейбусният транспорт това беше първата доставка на тролейбуси от много години насам.

Бургасбус” ЕООД винаги се е отнасял с уважение и разбиране към хората, поставени в неравностойно положение  и особено към тези, които имат проблеми с двигателния апарат. Именно за това се закупиха и два нови микробуса за службата към Дружеството „Позвъни и се вози”, които са оборудвани с климатик  за по голямо удобство на пътуващите . Направената инвестиция за тези микробуси възлиза на над 140 000 лв.

Не на последно място, трябва да се изтъкне и факта, че беше обновен и автопарка на междуселищният транспорт, като за там бяха доставени 3 броя туристически автобуса, които създават съответния комфорт и удобство при пътуване.

Всички превозни средства през изминалата година бяха доставени при условията на финансов лизинг. Общата стойност на доставките включително автобуси и тролейбуси  са на стойност над  7 800 000 лева.

Дружеството ефективно участва и в програмите на Европейския социален фонд, предоставящ възможност за безвъзмездна финансова помощ по Схемата за предоставяне на „Квалификационни услуги и обучения за заети лица” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, което продължава и през настоящата 2009 година. Проектът е на стойност 53 622.35 лв., от който размерът на паричните средства по Оперативната програма е 37 563.65 лв.


През 2008 г. „Бургасбус”ЕООД реализира печалба от 139 хил.лв., което е увеличение шест пъти спрямо 2007 г. Разходите за дейността са увеличени с 20 % спрямо 2007г., като основното увеличение е от разходите за амортизации - 57 %, поради пускането в експлоатация на новозакупените през 2008г. автобуси. Приходите от дейността също са увеличени със 21 % спрямо 2007г. 94 % от общите приходи са приходи от основна транспортна дейност. В резултат  главно на увеличението на дълготрайните активи с 67% ,чистата стойност на имуществото на  дружеството е увеличена спрямо 2007 г. с 87 %.

„Бургасбус” ЕООД осъзнава нуждата от обновяване и модернизиране на своите налични ресурси,  и затова непрекъснато търси и намира начини за реализацията на проекти, свързани с дейността на фирмата. Красноречив е примера за участието на дружеството в програмата "Джаспърс" (JASPERS), който е свързан с  разработване на проект за цялостна модернизация на транспортната система в града. Бургас беше избран за пилотен град, при реализацията на мащабен проект от този тип, измежду шестте най-големи града в България. Програма „Джаспърс" е инициатива на Европейската инвестиционна банка, Европейската комисия и Европейската банка за възстановяване и развитие. Проекта предвижда удължаване на тролейбусната мрежа с 19 км. до комплексите "Славейков" и "Изгрев",  закупуване на 20 нови тролея, поетапна подмяна на 100 стари с нови автобуси, изграждане на интегриран „Център за управление на градския транспорт”, включително връзки към управлението на светофарните системи, поставяне на електронни информационни табла по спирките на градския транспорт и вътре в автобусите, внедряване на системи за електронно таксуване в автобусите и тролейбусите, подобряване материалната база на "Бургасбус" и евентуално изграждане на вътрешноградска железница.

Сигурни сме , че с предприетите и реализирани мероприятия и проекти транспортна фирма “Бургасбус” ЕООД ще затвърди водещата си роля на територията на града ни и чрез проекта “Бургас Супер Бус”  ще  докаже своето подобаващо място в гилдията на превозвачите в обществения транспорт  в България.
 
 
 


О Т Ч Е Т

за дейността на ,,ОБРЕДЕН КОМПЛЕКС”ЕООД - гр.Бургас през 2008 г.
 


Предмет на дейност на дружеството са сделки, свързани с организация на погребения и бракосъчетания, предоставяне на всички видове услуги, символи и реквизити, свързани с обредната дейност и създаване и реализиране на развлекателни и екологични мероприятия свързани с осъществяването на образователни и туристически програми, финансирани от различни източници.

През първите три години от периода 2005-2006 година, дружеството приключва с положителен финансов резултат. В приходите за същия този период са включени финансирания (безплатни субсидии) от Община Бургас и от ДФ «Земеделие»-по 2-3 хиляди годишно. Простата разлика между получените приходи от субсидии и положителния финансов резултат показва всъщност, че дружеството работи през този период на загуба от същинската си дейност. Показателен е този аргумент през 2007 година, когато безвъзмездни субсидии не са отпуснати и не се реализират приходи от финансирания. През същата 2007 година Община Бургас предоставя на «Обреден комплекс» ЕООД временна финансова помощ в размер на 550 хиляди лева, които следва да се възстановят до края на 2011 година.Това се вижда и от резкия спад на приходите през 2007 година.                                 

В следствие ангажиментите в договора за концесия през 2006 и 2007 година върху терен в парк «Езеро» се построи конно-образователен и рехабилитационен център, като част от мащабен проект за развлекателни мероприятия в Морската градина. В него се отглеждат и обяздват, както собствени на дружеството, така и частни(домуващи по договор за наем) елитни коне и понита. Със собствените се предоставят услуги за рехабилитация ,спорт и забавление на бургаските граждани и гостите на града. Предоставянето на услуги на конната база наложи в продължение на десетина години в дружеството да се развиват биологични активи -елитни породи коне, за които са извършени разходи , както за тяхното придобиване така и за тяхното отглеждане.Балансовата им стойност през 2007 година достига 68 хиляди лева. До края на 2007г. бившето ръководство е заложило на създаване на активи (строителство на сгради,обновяване на техника,биологични активи) без да се максимизира идеята за положителен финансов резултат.

През 2008 г. посоката на управление на дружеството коренно се промени. Въведе се строг финансов контрол и оптимизиране на разходите. Предприе се стратегия за развитие на печелившите дейности и стесняване или прекратяване на губещите.Дружеството приключи 2008 г. с печалба от 92 хил.лв. т.е. увеличение на финансовия резултат с  123 % спрямо 2007г., което е значителен резултат при това без субсидиране. Дружеството започна и погасяване на отпуснатата финансова помощ от Община Бургас. Собственият капитал е увеличен с 3,4 пъти спрямо 2007 г. Намалени са разходите за дейността  с 19 % и са увеличавани  приходите от дейността с 30 %.

Трябва да се отбележи и фактът, че финансовият резултат за 2008 г. е намален вследствие на платени лихви по задължения от данъчен ревизионен акт, както и начислени санкции към други институции, в резултат на действия на старото ръководство. Стабилизирането на финансовото състояние на дружеството е в резултат на  предприетите действия от новия управител на дружеството и съдействието на общинска администрация.
 
 


О Т Ч Е Т

за дейността на ,,АПТЕКИ” ЕООД - гр.Бургас през 2008 г.
 
 


Предметът на дейност на дружеството е: търговия с лекарствени средства, билки, козметични и санитарно-хигиенни средства.

С Решение на Общински съвет  от 19.06.08 г. беше освободен управителя на „Аптеки” ЕООД- Христо Бургазлиев. Новият управител на дружеството Маргарита Панделиева е назначена от 18.08.08 г.

При встъпване в длъжност новият управител завари изключително тежко финансово състояние на дружеството и на практика блокирана стопанска дейност. Финансовия резултат към месец юли 2008 г  е (-30) хил.лв. , загуба за предходната 2007 г. от (-75 ) хил. лв. и задължения към доставчици в размер на 399 556 лв. Новото ръководство успя да изплатени  от задължения към доставчици - 159 236,21 лв.

Дружеството приключва 2008 г. с отрицателен финансов резултат от 59 хил.лв., който се явява намаление на загубата спрямо 2007 г. с 21 %. Важно е да се отбележат факторите, които влияят негативно на дейността на дружеството през 2008 г. Първият и много важен фактор е, че дружеството работи в условията на висококонкурентен пазарен сектор, в който част от участниците прилагат нелоялна конкуренция и нерегламентирано бизнес поведение изразяващо се в следното:

1.На вход и изход на поликлиниките са разкрити аптеки, които са част от вериги, притежаващи и складове за лекарствени средства.

2.Редица производители и вносители на лекарства, аптечни складове на едро и аптеки чрез свързани лица са с общи собственици и продават на много по-ниски цени в собствените си аптеки, което води до нелоялна конкуренция и монополизиране на пазара.

3.Масово се доставят лекарствени продукти без данъчни фактури и не внасяне на ДДС.

4.Функциониране на аптеки без лиценз от МЗ.

5.Липса на фармацевта, лицензоносител в аптеката и обслужване от неспециалисти.

6.Продажба на лекарства с неустановен произход и без придружителни документи.

Вторият фактор е, че с освобождаването на бившия управител от 19.06.08 г. аптеките бяха лишени от лиценз за продажба на лекарствени средства, съдържащи наркотични вещества. Към настоящия момент аптеките все още нямат лиценз за такива продажби. Третият фактор е, че веднага след  освобождаването на управителя-Хр.Бургазлиев бяха закрити лицензите на всички общински аптеки,поради факта, че Бургазлиев е отговорен фармацевт по чл.39  от Закона за  контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Наложи се прелицензиранe на всички аптеки. В тази връзка съгласно чл.222 ал.1 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина в сила от 26.07.2008г. дружеството беше принудено да затвори общо 7 аптеки, за да може да продължи дейността си. При елиминиране на наследените задълженията към доставчици финансовия резултат би бил положителен, в размер на 18 хил.лв.

С назначаването на нов управител и регистрацията му в Търговския регистър е разработен бизнес план за стабилизиране състоянието на предприятието:

1.Спешно е предприета процедура по издаване на нови общи лицензи и лицензи за работа с наркотични вещества.

2.Сключен е договор с търговец на едро, предложил най-добри условия за момента.

3.Стоковите наличности на аптеките са сведени до необходимия минимум, с цел освобождаване на оборотни средства.

4. С получените средства е направено неколкократно централно зареждане на промоционални пакети с голяма отстъпка.

5. Максимално са намалени разходите по икономически елементи /някои разходи-в пъти/.

6. След подробен анализ са закрити тези обекти, които са губещи и са доказали своята неефективност във времето.

7. Удължено е работното време в аптеките с потенциал с цел увеличаване на оборота.

8. Намаляване разходите, чрез редуциране броя на персонала в администрацията.

9. Преминаване към отлаганият с години количествен отчет на лекарствените продукти и компютърна обработка на всички операции във функциониращите аптеки с цел прозрачност и възможност за справка за движението на стокови и парични потоци.

10. Изплащане на обезщетения по чл. 222 от КТ при пенсиониране в размер над 6000 лв.

11. Изплащане обезщетения по чл. 224 от КТ на освободените служители и 3600 лв. на г-н Бургазлиев за неизползван годишен отпуск.

12. Начислен неизползван годишен отпуск за 2008 г. на всички работещи към момента служители.

Въпреки всичко продължава тенденцията в дейността на дружеството на спад на оборота на продажбите, което тенденция и в цялата страна. Очаква се в национален мащаб до края на годината да бъдат закрити около 700 аптеки.

Ръководството на общинска администрация  счита за  необходимо  през 2009 г. дружеството да  разработи маркетингова стратегия при условията на висококункурентна среда и да се извърши промяна в организацията на работа на аптечните звена или да бъде предложена друга алтернатива .

През 2009 г. дружеството следва да търси допълнително оптимизиране на разходите и да извърши промяна в организацията на работа на аптечните звена, с цел увеличаване на продажбите.
 
 


О Т Ч Е Т

за дейността на ,,Чистота” ЕООД- гр.Бургас през 2008 г.
 


Предметът на дейност на Дружеството е: събиране, извозване, депониране и обезвреждане на твърдите битови отпадъци, експлоатация на депо “Братово”,  Претоварна станция - Капчето снегопочистване, почистване на терени по възлагателни писма на Община  Бургас, ямопочистване на територията на Общината, поддържане и експлоатация на обществените тоалетни на територията на Община Бургас, услуги на физически и юридически лица.

Разположение спрямо най-близките населени места, транспортни оси, гранични пунктове, близост със защитени територии и чувствителни екосистеми

Базата на “ЧИСТОТА” ЕООД - Бургас е разположена на три площадки:

Площадка I - Южна промишлена зона (ЮПЗ), гр. Бургас. В нея се помещава административната част на дружеството. Административния адрес на Площадка I е: гр. Бургас, кв. “Победа”, ул. “Чаталджа” №34.

Площадка II - Претоварна станция (ПС) с местонахождение, парцел №47, местност “Капчето”, землище гр. Бургас. ПС е разположена на площ от 9 475 м2.

Връзката на Претоварната станция с общинската пътна мрежа се осъществява от запад, чрез път Бургас - кв. “Горно Езерово”.

Площадка III - Районно депо за твърди битови и други отпадъци - Братово, кадастрален №39, в землището на с.Полски извор, площ 120 дка.

Връзката на депо Братово с общинската пътна мрежа се осъществява чрез пътно отклонение с дължина 1.5 км към път от четвъртокласната пътна мрежа кв. “Долно Езерово” - с. Полски извор.

И трите площадки се намират в близост до езерото Вая, чиято северозападна част, с площ 75 ха, е обявена за защитена местност през 1982 г. Тук са открити 6 вида защитени растения включени в Червената книга на България. Установени са общо 231 вида птици, от които 9 вида силно застрашени.

Описание на отделните дейности и производства, брой и видове на площадките

“ЧИСТОТА” ЕООД извършва основните дейности, свързани с управлението на отпадъците в Община Бургас, на три площадки:

* Площадка I - Южна Промишлена зона -административни дейности;

* Площадка II - Претоварна станция - приемане и намаляване обема на битови отпадъци от общината чрез пресоване;

* Площадка III - Депо Братово.

Депонирането е започнало през 1982 г. Депото е разположено между склоновете на сухо дере, южно от село Братово и обхваща площ от 138 дка необработваема, неполивна площ, собственост на „Чистота” ЕООД, от които 2 300 кв.м. стопански двор.

Депо Братово приема отпадъци от обслужващият Община Бургас Консорциум “Титан-Бургас”. Мястото на генериране на отпадъците е района на Община Бургас. По-голяма част от отпадъците се возят директно от населените места до депо Братово с транспортни средства с пресово устройство и малка част се извозват до Претоварна станция. При достигане до депото се извършва претегляне на постъпващия отпадък на електронна везна, насочване на транспортното средство към определената площадка за депониране на отпадъци, разтоварване, уплътняване и запръстяване. До всяка от определените площадки за депониране се изгражда временен път. Отпадъкът се разстила на пластове с дебелина 0,2-0,3 метра, след което се извършва уплътняване на пластовете с компактор до степен 2:1. Разстилането и уплътняването на пластовете продължава, докато уплътнения слой отпадъци не достигне 1.5 метра. След уплътняването, изграденият слой се покрива със земна маса с дебелина 0.25 метра.

както и следните дейности:


* поддържане и експлоатация на обществена тоалетна на “Гаров площад”;

* поддържане и експлоатация на обществена тоалетна на площад “Тройката”;

* сметоизвозване на отпадъци от Летище Бургас;

* транспортиране на отпадъци от Претоварна станция до Депо Братово;

* почистване на нерегламентирани сметища.

МИСИЯ

“Чистота” е призвана да реализира националната и общинска стратегии за опазване на околната среда чрез екологосъобразно събиране, обработка и депониране на битови и производствени отпадъци, предлагайки високо качество на указваните услуги и поддържайки репутацията на фирмата пред обществото, общината и  държавата.

ВИЗИЯ

“Чистота” е дружество, прилагащо най-добри налични практики при третиране на битови и производствени отпадъци.

ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ

Дружеството е реализирало балансова печалба през 2008г. в размер на 225 хил.лв. при отчет за предходната 2007 година 214 хил.лв. или ръст 5,14 на сто. Трябва да се има предвид, че отчетената печалба е само от собствената стопанска дейност на дружеството. През годината не са получавани приходи от инвестиции или дивиденти от „Бургас Шеле Екосервиз” ООД, за разлика от 2007 година, когато такива суми са получени. След елиминиране на влиянието на получените приходи от инвестиции през 2007 година от „Бургас Шеле Екосервиз” ООД, Дружеството отчита ръст на собствената печалба спрямо 2007 година с 25,7 на сто.

„Чистота” ЕООД участва с 50 на сто в капитала на „Бургас Шеле Екосервиз” ООД. През последните две години инвестицията не носи доходи.

Общинската администрация е инициирала преговори, относно бъдещето на съдружието между “Бургас Шеле Екосервиз” ООД и „Чистота” ЕООД.
 
 
 
 
 


О Т Ч Е Т

за дейността на ,,Благоустройствени строежи” ЕООД - гр.Бургас

през 2008 г.
 


Основните дейности на „Благоустройствени строежи” ЕООД са изпълнението на СМР по инфраструктурни обекти на територията на Община Бургас, както и производство на инертни материали и асфалтови смеси, отдаване на механизация и автотранспорт под наем.

По време на съществуването си, в зависимост от стратегическите цели, които си е поставяло конкретното ръководство, дейността на дружеството се е преливала между различните звена, така щото да бъде изпълняван предмета на дейност максимално по всичките му направления. Променящият се относителен дял и тежест в процеса на развитие, е бил продиктуван преди всичко и от новите пазарни условия, довели до нелоялна и трудна за овладяване конкуренция.

През 2008 г. „Благоустройствени строежи” ЕООД - Бургас е получило в резултат от своята дейност приходи в размер на 8 354 хил.лв. 


Структурата на приходите е както следва:

Приходи от продажба на продукция -      7 884 хил.лв.

Други приходи                                    -          470 хил.лв.

Разходите за дейността общо са 9 769 хил.лв.

Структурата на разходите е:

Разходи за материали -                            2 408 хил.лв.

Разходи за външни услуги -                    2 330 хил.лв.

Разходи за амортизации -                           728 хил.лв.

Разходи за възнаграждения -                  1 691 хил.лв.

Разходи за осигуровки -                             364 хил.лв.

Други разходи -                                           752 хил.лв.

Сумите с корективен характер, водещи до намаление на разходите сумарно са в размер на                                                      905 хил.лв.

Финансови разходи -                                  985 хил.лв.

Общо разходи за дейността -                  9 769 хил.лв.

Счетоводната загуба на дружеството е     249 хил.лв.

Нетната загуба на дружеството е               403 хил.лв.


Резултати от дейността на новото ръководство от м.05 до м.12.2008 г.:

    1. Общо приходи        - 6 446 116

    2. Общо разходи         - 5 604 210

                                          ----------------

    Счетоводна печалба:       841 906 


През последната 2008 г. посоката на управление коренно се промени. Основна цел в развитието на дружеството е постигане на положителен финансов резултат посредством:

- Актуализиране на цените на предоставяните стоки и услуги;

- Осигуряване на максимална събираемост на приходите;

- Строг режим на икономии на разходите във всички направления;

- Стратегия за развитие на печелившите дейности и стесняване или прекратяване на губещите;

- Осигуряване на подходяща среда за развитие в условия на лоялна конкуренция;

- Редовно обслужване на задълженията към доставчици, банки и други институции;

Конкретните задачи и обекти за 2009 г. са:

1. Дружеството през 2009 г. ще продължи да работи по договор №92-0-160 с Община Бургас на обект „Текущ ремонт на улични, пътни и тротоарни настилки на територията на Община Бургас” и ТД „Освобождение”.

2. Изграждане на спортна площадка за деца с увреждания до плувен басейн в парк „Изгрев”, ж.к. „Славейков” гр.Бургас по договор с Община Бургас №92-0-194/15.12.2008г. на стойност 890 000 лв. с ДДС.

3. Производство и експедиция на всички видове инертни материали на каменни кариери „Банево” и „Каменар”.

4. Производство и полагане на всички видове асфалтови смеси от асфалтова база „Банево”.

5. Изпълнение по договор за „Дейности по поддържане на пътната сигнализация и маркировка, ремонт на съществуващо и монтиране на ново крайпътно и крайулично оборудване и обновяване на спирковите заслони на територията на Териториална дирекция „Приморие” и ТД „Освобождение”.

6. Премахване на незаконни постройки съгласно договор с РДНСК - Бургас.

7.  Премахване на незаконни обекти с договори  към Община Бургас.

8. Ръководството на „Благоустройствени строежи” ЕООД - Бургас, е започнало проучване и събира оферти за закупуване на нови или втора употреба машини и автотранспорт по лизингови програми, с цел обновяване на парка, каменните кариери и асфалтовата база. С това ще се подобри качеството на изпълняваните СМР, ще намалеят разходите за ремонтите и ГСМ и фирмата ще бъде по-конкурентно способна.

      9.  Работи се, макар и по-трудно по въпроса с привличането на нови млади кадри в управлението и в изпълнeнието на строителния процес.

Ръководството на „Благоустройствени строежи” ЕООД гр.Бургас следи ежедневно обявяването на обществени поръчки за изпълнение на СМР и участва в търгове за допълнителни обекти.
 
 
 
 


О Т Ч Е Т

за дейността на „Хляб и хлебни изделия” ЕООД през 2008 г.


   

Основната дейност на Дружеството е свързана с производство и търговия на хляб и хлебни изделия, която е със силно изразен сезонен характер.

През отчетната 2008 г. са настъпили изменения в собствения капитал на Дружеството спрямо предходния отчетен период като същият е увеличен 11 пъти чрез реализация на текущ финансов резултат от 331 хил.лв.

През изминалата 2008 година дейността на Дружеството бе насочена към по-нататъшно разширяване на позициите на пазара в условията на „сивата” пазарна среда и утвърждаване на добрия имидж.

Намаляването на материалните разходи, увеличаването на производителността на труда, маркетинговите дейности и ангажирането на колектива с ефективността на производството и търговията имаха за цел да направят продукцията ни по-конкурентноспособна и удовлетворяваща изискванията на консуматорите и клиентите с оглед постигането на планираните обеми и положителен финансов резултат.

Приходите на Дружеството за 2008 година са 5 746 хил.лв., като тези от основна дейност  представляват 92 %.

Разходите за дейността са 5 402 хил.лв., в това число 174 хил.лв. за амортизации и са свързани основно с производствената и търговската дейност на Дружеството.

Финансовият резултат на Дружеството за 2008 г. след данъци е печалба в размер на 331 хил.лв. Производството на хляб по класическата технология е основното, което характеризира производството на хляб от Дружеството. Това е безспорно предимство, тъй като технологията сама по себе си не позволява използването на консерванти и подобрители и това позволява производството на хляб с много добри вкусови характеристики, най-близки до натуралния продукт.

Технологията обаче освен предимствата за производство на качествен продукт, носи и редица недостатъци, като например по-голяма продължителност /до 40%/ на времето за производство на единица продукция от тази при конкуренцията, което обуславя по-висока енергоемкост на продукта.

Основните продукти на фирмата са позиционирани във високия и среден клас, поради което продажните им цени са сред високите на пазара. Това е неизбежно, тъй като производствените разходи за изработката на качествена продукция са по-високи.

С регистрация № 93062/27.11.2008 г., издадена от Патентното ведомство - София, Дружеството придоби права върху търговската марка „Хлебозавода Бургас - Хлябът на Бургас”.

Целите на ръководството при управление на капитала са да защитят правото на Дружеството да продължи като действащо предприятие с цел доходност за собственика, чрез оптимизацията на съотношението дълг-капитал.



Прочетено: 4984 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Аз с майка и татко Бургаският кей Мото клуб Конкурс прическа Бургас 2009 Следобедно кафе kss Есен моите цветя Лалета от Бутик ЛЯТНА ЗАНИМАЛНЯ-ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ Довиждане, лято!
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development