Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Полъх от „Южна пролет” и в Бургас



Ключови думи:
29 Април 2009, Сряда



Шестима млади автори от Бургас взеха участие в единствения конкурс за първи книги "Южна пролет". Може би единственото, което липсваше на участниците в литературния форум, бе да чуят какви са критериите за оценка на журито и конкретните впечатления и очаквания от младите творци.

Тридесет и седмите литературни дни "Южна пролет" 2009 бяха официално открити  на 22 април 2009 г. пред Театъра за куклено и драматично изкуство в Хасково. Огънят запали лауреатът за проза от 1999 година Мариян Желев. В церемонията   взеха участие кметът Георги Иванов, смесен хор, духов оркестър и мажоретки.  
Първата вечер на литературните дни започна със среща с известния български писател Дончо Цончев и критикът и издател Иван Гранитски, а по-късно в Клуба на дейците на културата бе четенето на лауреатите Гален Ганев (за поезия през 1991 г.) и Мариян Желев.

Конкурсът в рамките на литературните дни "Южна пролет" трябва да се разшири и Хасково да се превърне в център на изкуството, заяви председателят на журито проф. Боян Биолчев на срещна с участниците в надпреварата за бронзовия Пегас и определи литературния конкурс като много успешен.
В третия ден на конкурса, на специална церемония в театър "Иван Димов" бяха наградени най-талантливите автори, явили се на 37 –те Литературни дни "Южна пролет".

Наградите в различните категории бяха връчени от председателя на журито Боян Биолчев:
В категорията поезия наградата взе Невена Борисова за стихосбирката си "Бавни портрети". За най-добър филмов сценарий бе определен "План за отмъщение" на Константин Буров. Най-добър прозаик според журито е Милен Стоянов заради романа му "Дебют на черния кон". Наградата за литературна критика и история взе Галина Лардева с "Изкуство на прехода". Всички победители бяха удостоени с награда бронзов "Пегас", парична сума и диплом.

Призът на името на книгоиздателя Александър Паскалев получи хасковския писател Янко Димов –   един от създателите на фестивала "Южна пролет" – за цялостен принос. 

Николай Петев – председател на Съюза на българските писатели връчи наградата на СБП на Гергана Атанасова за стихосбирката "Ковачът на слънцето".

Между 45-тимата участници бургаската група на дебютантите бе най-представителна. Шестима млади автори взеха участие в единствения конкурс за първи книги. Между номинираните 12  от цялата страна бяха и бургаските дебютанти Анамария Коева (само на 15 години) с поетичната книга „От покрива на дъгата” и абитуриентката от английската гимназия Лиляна Чернин със стихосбирката „От другата страна на небето”.  Нашият съгражданин Стефан Минчев поблучи една от съпътстващите награди – на Финансов Център „Юро банк” Хасково за стихосбирката „Отломки” на ИК „Знаци”, редактор – Керана Ангелова.

Стефан Минчев получи още една  награда – безплатно издаване на втората му стихосбирка в Издателство „Арс”. Тя бе връчена на неофициалното закриване на празниците в Клуба на дейците на културата от директора на издателството и главен редактор на сп. „Глоси” Валентин Дишев. Такава награда получи и Васил Георгиев, автор на сборника с разкази „Будистки плаж” на ИК „Жанет 45”.  Лилия Кашукеева получи „най-скъпата” награда на самите дебютанти – традиционната чаша жълти стотинки.

През всички дни на „Южна пролет” в центъра на града бе отворен базар на престижните български издателства и специален щанд на дебютантите.

Може би единственото, което липсваше на участниците в литературния форум, бе да чуят какви са критериите за оценка на журито и конкретните впечатления и очаквания от младите творци.

 

Автор: Роза Боянова
в-к Фактор



Прочетено: 2877 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi БСУ Казан за топло кафето ми Йоан Костадинов Конкурс прическа Бургас 2009 аз централна градска тоалетна Пристанище Приморско Тухлена селска къща
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development