Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Манaстирът в Поморие06 Май 2009, СрядаЛегендата разказва, че в края на 17-ти век турчинът Селим бей, който според преданието е бил неизлечимо болен, се заселва тук и построява чифлик на мястото на предишния манастир. Една нощ на Селим бей му се присънило, че намира лековита вода в имението си. На сутринта започнал да търси мястото и намерил мраморен барелеф на свети Георги, под който бликнала водата от съня му. Селим бей пил от нея и оздравял. Според легендата след тази случка Селим Бей и цялото му семейство приели християнството. Барелефът на свети Георги все още се пази и може да се види в манастира. Селим бей построил и малък параклис до аязмото, който дал началото на сегашния манастир. След като овдовял, беят дарил земите си на манастира и станал първия му игумен.


Поморие. Манастирът "Св. Георги победоносец" в Поморие чества днес своя храмов празник. Манастирът е един от малкото действащи манастири в Източна България. Особеното тази година е, че празникът на Свети Георги се пада по време на пост, което е много рядко. Според православната религия е разрешено на този ден да се яде риба и затова в манастира „Св. Георги Победоносец” ще посрещнат гостите си с рибен курбан. Поморийският манастир “Св. Георги Победоносец” е един от най-почитаните манастири. Съществуват данни, че християнски монаси са идвали в града още през 3-4 век. Поморийският манастир е бил основан от гръцки заселници през седми век, но е бил разрушен от турците при завземането на България в края на 14-ти век.
Легендата разказва, че в края на 17-ти век турчинът Селим бей, който според преданието е бил неизлечимо болен, се заселва тук и построява чифлик на мястото на предишния манастир. Една нощ на Селим бей му се присънило, че намира лековита вода в имението си. На сутринта започнал да търси мястото и намерил мраморен барелеф на свети Георги, под който бликнала водата от съня му. Селим бей пил от нея и оздравял. Според легендата след тази случка Селим Бей и цялото му семейство приели християнството. Барелефът на свети Георги все още се пази и може да се види в манастира. Селим бей построил и малък параклис до аязмото, който дал началото на сегашния манастир. След като овдовял, беят дарил земите си на манастира и станал първия му игумен.
Сегашната църква е построена през 1856 г. върху основите на предишния храм. Църквата съхранява ценни икони от 18 и 19 век. През 60-те години на 20 век е била построена и днешната камбанария на манастира с височина около 20 метра.
Датата 6 май е избрана и за празник на град Поморие. По случай патронния празник на града община Поморие организира богата културна програма с множество концерти и прояви, които започнаха още от края на април. Кулминацията на тържествата ще е утре от 10.30 часа на лятната сцена на читалище "Светлина", където концерт ще изнесе Духов оркестър – Поморие с диригент Ангел Панцирков, а час по-късно на сцената ще бъдат посрещнати официалните гости на празника. Приветствие по случай Гергьовден ще произнесе инж. Петър Златанов – кмет на община Поморие. Празничната програма ще продължи с концерт-спектакъл на Професионален фолклорен танцов ансамбъл “Тракия” от град Пловдив с главен художествен ръководител проф. Даниела Дженева.

Агенция "Фокус"
Прочетено: 4960 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Флора Бургас 2009 КАМЕРА Жълто подрумиче моят изгрев Spirit of Burgas Ученички Стара църква в Созопол МАШИНА ЗА ШЛАЙФАНЕ НА СТЕНИ И ТАВАНИ 1099 ЛВ.ТИП ЖИРАФ+ ПРАХОСМУКАЧКА жълто Йордановден 2011, Бургас - от Тина Във висините
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development