Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Полският проект "YOUrope needs YOU" спечели Европейската младежка награда „Карл Велики” 2009



Ключови думи: проект, ЕС
20 Май 2009, Сряда



Младежкият проект от Полша "YOUrope needs YOU" спечели Европейската младежка награда „Карл Велики” за 2009 г. на церемония, състояла се на 19 май в гр. Аахен, Германия. Този проект използва серия от неформални методи, като гимназиални семинари, водени от студенти, за да представи на тийнейджърите интересни факти за Европа. Второто и третото място отидоха при "Европейски фестивал на университетския театър в Алби" (Франция) и германския проект "Gumboot Diplomacy" (букв. дипломация на гумените ботуши).

Председателят на ЕП Hans-Gert Pöttering и председателят на Фондацията за международната награда "Карл Велики" Michael Jansen участваха в церемонията и връчиха наградата на спечелилия първото място проект. Наградата се присъжда за проекти, които насърчават развитието на общо европейско съзнание сред младите хора.


Приветствайки представителите на 27-те проекта, спечелилите националните конкурси във всяка държава членка, Hans-Gert Pöttering направи следното изявление: "С вашите идеи, креативност и отдаденост вие ни показахте как младите хора изживяват европейската идея, както и как според вас обединена Европа представлява истинска общност и възможност за вашето бъдеще."


"YOUrope needs YOU"


Проектът "YOUrope needs YOU" е създаден от членове на Европейския студентски форум с цел да помогне на европейските гимназиални ученици да станат активни граждани. Проектът предоставя възможност на студенти да споделят своите знания за ЕС, организирайки семинари в училищата. През декември 2008 г. първият училищен семинар (на гимназиално ниво) се състоя в гр. Гостин, Полша. Участващите студенти представиха обединена Европа и възможностите, които тя предлага, пред полски ученици и 30 френски ученици, участващи в обменна програма.


Според Hans-Gert Pöttering "този проект представя по убедителен начин разнообразието в Европа. Той оказва влияние върху участниците в него, както и върху страните, от които те идват, чрез организиране на срещи и семинари. Това е така, защото участниците в този проект са едновременно посланици и разпространители на европейската идея. Вземайки това предвид, този проект е модел, който други инициативи в Европейския съюз могат да следват."


"Европейски фестивал на университетския театър в Алби"


Luigi Cocilovo, заместник-председател на Европейския парламент, представи носителя на втората награда - "Европейския фестивал на университетския театър в Алби". Фестивалът, който се провежда веднъж годишно, събира заедно в гр. Алби (Франция) театрални трупи, актьори и музиканти от цяла Европа, където те дават представления за местната публика. Събитието цели да покаже европейското културно и артистично многообразие пред възможно най-широка аудитория.


"Gumboot Diplomacy"


В заключение Jürgen Linden, кмет на град Аахен, връчи третата награда на проекта "Gumboot Diplomacy" (букв. дипломация на гумените ботуши) от Германия. В рамките на този проект, групи от млади хора от Нидерландия, Полша, Унгария и Германия извършват изследвания върху ограничени речни разливания в техните райони, преди да извършат общо проучване по въпроса върху германската река Липпе и на обща конференция с участието на експерти да представят своите резултати.


Награди и процедура по селекция


Наградите за трите най-добри проекта са съответно 5 000, 3 000 и 2 000 евро, като трите лауреата ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент през следващите месеци.


Национални журита, съставени от поне двама европейски депутати и един представител на младежка организация, избраха през март тази година по един национален победител от всяка една от 27-те държави членки на ЕС. През април тази година европейското жури, състоящо се от трима европейски депутати, председателя на ЕП Hans-Gert Pöttering и четирима представители на Фондацията за международната награда „Карл Велики”, избраха трите победители сред 27-те проекта, предложени от националните журита.





Прочетено: 3351 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Труженики моря Бургас., ФЛОРА 2008 Фонтанът на площад Флора Бургас 2009 Римокатолическата черква Spirit of Burgas Конкур глазами зрителя Извилистая жизнь дерева Черноморец Бургас Залез
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development