Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Младият бургаски кмет не се дава на политици, а само на академици



Ключови думи: БАН, академик, учен, наука
26 Май 2009, Вторник



„Относно развитието на Бургас предпочитам да ме съветват не политиците, а академиците”, заяви кметът Димитър Николов при подписването на споразумение за сътрудничество между Община Бургас и Българска академия на науките.

„Относно развитието на Бургас предпочитам да ме съветват не политиците, а академиците”, заяви кметът Димитър Николов при подписването на споразумение за сътрудничество между Община Бургас и Българска академия на науките.

От името на БАН подпис в документа постави председателят на институцията академик Никола Съботинов - потомствен бургазлия, внук на Никола Димитров, който е бил кмет на морския град през 1921 - 1923 г. По предложение на Димитър Николов местният парламент наскоро гласува и присъди на академик Съботинов званието Почетен гражданин на Бургас.

На официалната церемония присъстваха други двама представители на бургаското лоби в БАН - академиците Евгени Головински и Панайот Бончев. В срещата взеха участие още научният секретар на академията проф. Владимир Димитров, началникът на кабинета на председателя на БАН Емилия Христоскова, а от страна на Община Бургас - зам.-кметовете Красимир Стойчев, Ивелина Василева и Йорданка Ананиева.

Договорът предвижда Община и Академия да си сътрудничат на широка основа, чрез обмен на информация, разработване и изпълнение на общи програми и проекти в областта на екологията, мониторинга на околната среда и природните ресурси в региона, устойчивото ползване и опазване на водите и водните ресурси. Двете институции ще си сътрудничат при разработването на методи, технологии и съоръжения, осигуряващи нови и възобновяеми източници на енергия, при планирането на екологичното земеделие и екологичния туризъм.

„Членството на България в Европейския съюз открива пред Община Бургас и БАН сериозни възможности да подготвят и реализират общи проекти”, заяви Никола Съботинов.

Кметът Димитър Николов се възползва от възможността веднага да маркира първите два въпроса, по които Община Бургас очаква компетентно мнение и помощ от академията: цялостното въздействие и перспективите на проекта за изграждане на тръбопровода Бургас - Александруполис, както и въпроса за сеизмичната активност в Бургаски регион, респективно потенциалните опасности в това отношение за хора и сгради.

Двете институции вече си сътрудничат успешно, чрез общия проект за космически мониторинг на замърсяванията в Бургаския залив, както и по проекта за използването на водата от минен комплекс „Черно море” като алтернативен източник на енергия.

„Миналата година стартирахме една инициатива - нарекохме я „Завръщане в Бургас”. Целта е да покажем на бургазлии най-известните и успели у нас и в чужбина наши съграждани. Вашето присъствие тук изпълва със смисъл тази идея”, добави Димитър Николов.

Никола Съботинов съобщи, че Бургас има съвсем основателни причини да се гордее със своето представителство в БАН, тъй като в сравнение с останалите български градове групата на изтъкнатите бургаските учени е най-внушителна. Тя включва четирима академици и петима член-кореспонденти.

След официалното подписване кметът Николов се ангажира да осигури помещения за регионален офис на академията. Те ще се намират в бъдещия административен център, който ще се построи в обновената територия на парк „Езеро”, близо до предвидената за изграждане обсерватория. Главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева и архитект от академията ще се заемат със задачата да подготвят идеен проект за бургаския офис на БАН, в който ще се развива само научна дейност.

 





Прочетено: 2592 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
kq Камини CLAM Tiffi Shop Флора Бургас 2009 от прозореца kupi dari витраж3 pepi Странджа мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка камини всичко за отопланието
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development