Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургас може да остане без сметище



05 Юни 2009, Петък



Бургаското сметище трябва да бъде закрито от 16 юли, а боклукът да се извозва до Созопол. Услугата ще струва 5-6 млн. лв. на бургаския данъкоплатец, понеже сметището ни не отговаря на евростандартите...

Според график, публикуван на интернет страницата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), сметта на община Бургас ще се складира в депото на община Созопол.

Това трябва да стане от 16 юли. Тогава е крайният срок, поет от България пред Брюксел, за закриването на общинските сметища, които не отговарят на всички европейски екологични изисквания. От тази дата спират работа общо 203 общински депа в страната.
За разлика от Румъния и Полша България не е договорила преходен период. 5-6 млн. лв. на година ще струва возенето, като тези пари трябва да бъдат осигурени от общините. Иначе МОСВ е предвидило пълно финансиране от оперативна програма „Околна среда" за закриване и рекултивация на тези депа.
В изпълнение на изискванията на Европейската директива за управление на отпадъците България трябва да изгради система от 55 регионални депа, които да поемат отпадъците от всички населени места в страната. Към момента са готови и се експлоатират общо 27.
Сред оставащите за доизграждане 23 регионални депа е и бургаското. Те са в напреднал етап за започване на строителство, информират още от министерството. За финансиране на тези 23 системи МОСВ вече е одобрило схема за директно предоставяне на средства от оперативна програма „Околна среда". С тези средства ще бъде финансирано изграждането не на целите системи, а на една до две клетки и на системите за предварително третиране - сепариране и компостиране. Очакванията са те да бъдат готови до седем-осем месеца.
След като те влязат в експлоатация, третирането на отпадъците в страната ще бъде осигурено за следващите седем-осем години, през които ще се прецени в кои системи още колко клетки за депониране да бъдат изграждани, защото се очаква и разгръщане на системата от заводи за преработка на отпадъци. Със средствата от еврофондовете общините се подпомагат в периода, в който разходите са най-големи - за проектиране и ново изграждане. Общините ще поемат разходите за експлоатация, изграждане на нови клетки и следексплоатационни грижи за период, не по-малък от 30 години. Те трябва да предвидят в такса смет и разходи за разширяване на системата, ако е необходимо, както и за закриване и рекултивация.
От Община-Бургас заявиха, че не са уведомени за това решение на МОСВ, като съобщиха, че депото на общината е с остатъчен капацитет за 2 години и половина. От там твърдят, че е започнала процедура за издаване на комплексно разрешително за използване на депото до 2013 година, а до 15 юни очакват покана от Екоминистерството за представяне на проекта за ново сметище, което ще се използва освен от община Бургас, и от още 8 общини от областта.
В интервю за вестник „Компас" кметът Димитър Николов заяви, че дори и да не получи национално или европейско финансиране, община Бургас е готова да обезпечи със свои средства своята част от строителството, а другите общини ще трябва да решат как да обезпечат своя финансов ресурс. Като най-спешна мярка Димитър Николов посочи изграждането на първата клетка на площадката, отредена за новото депо и уточни, че това е възможно в рамките на годината. Той бе категоричен, че община Бургас е перфектна в процедурата за депониране на отпадъците и в сегашното депо има инсталация за отвеждане на отпадните води. То е охраняемо и няма риск при експлоатацията му.
В депото на Созопол сметта ще извозват и почти всички общини от Бургаска област. / вeстник “Компас“

http://www.bourgasmedia.com



Прочетено: 4534 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Калиакра АЗ отбор Ремонтира рециклира носачи шарнирни болтове Труженики моря Конкурс прическа Бургас 2009 Професиоанални Американски Кокили за Строители Флора Бургас 2009 ИЗКУПУВАМЕ Фирми : ЕООД, ООД, АД, ЕАД със Задължения + Освобождаваме от Солидарната Отговорност... Лалета Мото клуб
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development