Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ПОСЛАНИЯ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ ЗА БЪДЕЩОТО УПРАВЛЕНИЕ НА СТРАНАТА



10 Юли 2009, Петък



КНСБ поздравява политическа партия ГЕРБ с категоричната победа на парламентарните избори и се надява, че нейното ръководство и бъдещия премиер на страната ще намерят бързо формулата за съставяне на стабилно правителство, формиране на необходимото реформаторско парламентарно мнозинство и ефективен диалог за широка подкрепа от бизнеса, наемния труд и гражданското общество.

КНСБ  поздравява политическа партия ГЕРБ с категоричната победа на парламентарните избори и се надява, че нейното ръководство  и бъдещия премиер на страната ще намерят бързо формулата за съставяне на стабилно правителство, формиране на необходимото реформаторско парламентарно мнозинство и ефективен диалог за широка подкрепа от бизнеса, наемния труд и гражданското общество.

     Конгресното ръководство на Конфедерацията с респект приема ясният и категоричен вот на българския избирател, заявен с отдавна невиждана активност.

     Принос  за гарантиране на демократичността на вота (независимо от многобройните опити за нарушаването му) и желанието за промяна в управлението, изразено чрез огромното доверие в ГЕРБ, имат и немалка част от над 350 000 синдикални членове на КНСБ.

     Българският народ безапелационно посочи на кого поверява надеждата и отговорността  за извеждането на страната от кризата, която все по  ясно се задълбочава:

     - След спад на БВП  в две последователни тримесечия с 1,6%  и с 5%, българската икономика изпадна в рецесия и МВФ прогнозира 7% спад за 2009 г. и 2,5% спад през 2010 г.

     - Промишленото производство и продажбите са с 20% по-ниски през април тази година, спрямо април миналата година.

     - Преките чуждестранни инвестиции за първите четири месеца на 2009г. са с 969 млн. по малко, което е над два пъти спад спрямо същия период на 2008 г.

     - Приходите в републиканския бюджет към м. май 2009 г. на годишна база са с 8,8% по малко.

     - Бюджетния излишък се стопява бързо и към м. май тази година е само около 106 млн. лева.

     - От месец  октомври миналата година досега заетостта намалява с около 120 хил. души, а безработицата плавно расте до 7,08%  официално и над 10% реално.

     - Работните заплати на над 400 хил. учители, медицински работници, държавни и общински служители  и други в бюджетната сфера бяха замразени. В редица предприятия се намаляват трудовите възнаграждения.

    - За първите четири месеца на  годината приходите от вноски във фондовете на ДОО са намалели с 5% от заложеното в бюджета. Тревожна е тенденцията за намаляване на осигурените лица – само за първите четири месеца на 2009г. те са по-малко със 140 000 души. По данни на МФ приходите по бюджетите на НОИ и НЗОК към 31 май т.г. са 35.9% от планираните за годината. НАП прогнозира 700 млн. лв. по-малко осигурителни приходи за годината.

     Преобладава виждането, че кризата в България ще продължи да се задълбочава и есента и зимата ще достигне своето дъно!

     Затова КНСБ очаква от новото парламентарно мнозинство и бъдещия министър-председател на България - г-н Бойко Борисов :

     1. Своевременно структуриране на органите на Парламента и съставяне на стабилно правителство с оптимална структура, гарантираща ефективност, отговорност  и експертност и широка демократична подкрепа с две основни стратегически  цели - бързо излизане от кризата и догонващо развитие спрямо новите страни членки на ЕС.

     2. Незабавна подготовка на нова национална антикризисна програма, изработена  в съгласие със социалните партньори и приета от Народното събрание още в началото на 100-те дни на новото правителство с което да се гарантира :

      2.1.Справедливо разпределение на тежестите от кризата и антикризисните  стимули между бизнеса, наемните работници, гражданите и държавната администрация чрез засилване ролята на държавата като:

      - инвеститор, стимулиращ вътрешното търсене и подкрепящ реалния сектор на икономиката в иновативни и конкурентоспособни производства.

      -  преразпределител, през данъчното и осигурително натоварване и ефективността на разходите в бюджета, гарантиращи необходимата защита.

      -  регулатор, осигуряващ чрез контролните си органи финансова стабилност и защита на конкуренцията за ефективно функциониране на пазара.

      2.2. Запазване на максимален брой работни места чрез колективно договорени схеми и условия, при стриктно спазване на международни и европейски трудови стандарти и реална безкомпромисна борба със сивата икономика. Запазване покупателната способност на населението.

      2.3.  Актуализиране на бюджет 2009 и спешна подготовка на новия бюджет за 2010 г. и промени в данъчните закони, като се съобразяват разходите с намаляващите бюджетни приходи, но се прилагат мерки  както за повишаване на приходите, така и за подобряване ефективността на разходите. Не е допустимо да се орязват разходите на основни социални системи като образование, здравеопазване и социално осигуряване, дори за целта временен нисък (1-1,5%) бюджетен дефицит.

     3. Бързо възстановяване на диалога с европейските институции и осигуряване на прозрачност и антикорупционни условия за ефективно използване на европейските фондове.

     4. Изработване и приемане от Парламента още през първата година на новото управление на Избирателен кодекс, недопускащ извратени практики, обезсмислящи волята на избирателя и с цел възвръщане на доверието в политическата система и представителната парламентарна демокрация.

     5. Заявяване на политическа воля и формиране на широко демократично реформаторско мнозинство за промени в Конституцията, гарантиращи ефективни и приложими механизми на пряката демокрация, както и основни права на гражданите в синхрон с новия  Лисабонски договор  и Хартата на основните права на гражданите в ЕС.

      Като  подаваме своята ръка към бъдещото управление за конструктивно, отговорно и ефективно партньорство, ние очакваме спешно да се възстанови ролята, значението и структурите на социалния диалог и всички стратегически действия, особено в икономическата и социална сфера, да бъдат консултирани и обсъждани със социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество и неговите органи в отрасловите и браншови съвети, в Консултативния съвет към парламентарната комисия по труда и в останалите специализирани тристранни структури .

      КНСБ  е заявила своите виждания за общо политическо и социално-икономическо развитие на страната до 2013 г. в Манифеста на КНСБ, издаден преди изборите.

      Подготовката  и подписването между социалните партньори на Пакт за социално-икономическо развитие на България би било изключително важна стъпка към изграждане на взаимно доверие.


Прочетено: 7518 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
хотел приморец Цвете Община Бургас Бургаска къша Spirit of Burgas съботно кафе Кокили за Строители!!! най-приятното място за релакс Ето го Немо Мандарин Приморско
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development