Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Профилактика на стомашно - чревните заболявания



21 Юли 2009, Вторник



Чревните заразни инфекции /дизентерия, хранителни токсикоинфекции, различните видове ентероколити и др./ не са невинни заболявания. Те могат да доведат до много сериозни последствия за здравето.

Чревните заразни инфекции /дизентерия, хранителни токсикоинфекции, различните видове ентероколити и др./ не са невинни заболявания. Те могат да доведат до много сериозни последствия за здравето.
1. Бактериална дизентерия /Шигелоза/
Дизентерията е остро инфекциозно заболяване, от което боледува само човекът .Причинява се от дизентерийните бактерии, които са обединени в род Шигела. Боледуват хора от всички възрасти, но най- засегнати са децата от 0 до 4 год. Източник на заразата е човекът – болен или здрав заразоносител. Най-често заразяването става по контактно - битов път, особено в семейна среда и в детски колективи. Инкубационният период е от няколко часа до седем, осем дни. Заболяването протича с гадене, отказ от храна, повръщания, които зачестяват, увеличава се броя на изхожданията до 10-15 за 24 часа. Температурата може да достигне до 39 градуса С. Чрез повърнатите материи и многократните изхождания се губят вода и соли, което води до дехидратация. При благоприятно протичане и навреме проведено лечение състоянието на пациента се подобрява. При тежко протичане възстановяването настъпва след15-20 дни.
2. Ешерихиози /колиентерити/
Причинител на заболяването са ентеропатогенни бактерии - Ешерихия коли. Те предизвикват остри стомашно чревни заболявания, специфични за ранната детска възраст. Основен резервоар на инфекцията е човека. Механизма на предаване на заразата е фекално-орален. Колибактериите притежават голяма устойчивост във външната среда. Инкубационният период е от 1-21 дни. Повръщането, отказа от храна, изразеното неспокойствие са характерни прояви на заболяването.
Диарията се засилва към 10-15 изхождания дневно. Лечението е в болнична обстановка и е продължително, особено при тежките форми.
3. Кампилобактериоза
Това е друга бактериална чревна инфекция, причиненена от Кампилобактер пилори на която се дължат голяма част от вътреболничните инфекции и заболяват предимно малки деца. Начина на предаване на чревната инфекция става посредством мръсни ръце, предмети от околната среда и хранителни продукти от животински произход.
За предпазване от стомашно - чревни заболявания е необходимо:
 да се поддържа изрядна лична хигиена и щателно измиване на ръцете преди хранене и след ползване на тоалетна.
 грижливо да се измиват с течаща вода суровите плодове и зеленчуци преди ядене.
 да се опазват хранителните продукти и приборите за хранене от замърсяване от мухи и гризачи.
 да се използва вода от гарантирани питейни източници.
 да се спазват строго правилата за дезинфекция.


При настъпили
заболявания с чревно разстройство веднага търсете лекарски съвет! Избягвайте самолечението!

 

     ИЗДАВА ДИРЕКЦИЯ “ООЗ” ПРИ РИОКОЗ - БУРГАС



Прочетено: 5286 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Spirit of Burgas спретната къщурка созопол Графила 2009, Бургас Алекс Флора Бургас 2009 Флора Бургас 2009 Гъбките В Несебър Бургаският кей Три девойки ученички
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development