Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Банев отрязан за 20 декара до "Градина"



24 Юли 2009, Петък



Това са три имота до морето заедно с пясъчните дюни, шефът на РИОС Симеон Симеонов обаче се уплаши и призна защитената територия. Подготвяла се продажба и на Мидения плаж в стария Созопол!

Това са три имота до морето заедно с пясъчните дюни, шефът на РИОС Симеон Симеонов обаче се уплаши и призна защитената територия. Подготвяла се  продажба и на Мидения плаж в стария Созопол!
Един след друг, малкото останали незастроени терени в Созопол постепенно се изплъзват от управлението на общината. Било с намесата на държавата или пък доброволно предоставени от местната управа, те преминават в частни ръце. Градът първо загуби Райския залив. След като общинската администрация дълго чака, за да избистри визията си за наистина райското кътче (превърнато в бунище през последните няколко години), бившият екоминистър Асен Гагаузов го подари на бизнесмена Марио Захариев – справка брой 12 на вестник „Десант“.
 
Соченият за човек на Емел Етем инвеститор изрина камъните от брега и го засипа с пясък. Дано природата не съсипе смелия му експеримент и изкуственият плаж оцелее до следващия сезон. Докато Созопол още страда по уникалния залив, кметът Панайот Рейзи готви нова изненада на тези, които го избраха преди две години.

Дошъл е ред на Мидения плаж. Миниатюрната брегова ивица, с дължина 20-тина метра, се намира в северната част на стария град, под улица „Морски скали“. Мястото е тясно, ограничено между бетоновите тетраподи за укрепване на брега и стълбички, вкопани в самите скали. Името си носи от мидените черупки, покрили пясъка. Въпреки неудобствата, плажът е плътно зает от летовници през целия ден. Хората го предпочитат, защото е тих, спокоен, а в краката им не се мотаят концесионери, които да натрапват чадъри и шезлонги.
В края на миналата година Миденият плаж неочаквано се превърна в два обособени терена. Да се чуди човек, чия проектантска фантазия видя там урегулирани поземлени имоти, които граничат... с морската вода. Парцелите, частна общинска собственост, вече са отразени и в новия кадастър на града от 2008 г., а общата им площ е 624 кв.м.
Какъв е бил замисълът на това начинание, стана ясно през май т.г. когато Панайот Рейзи внесе на Общинския съвет докладна за застрояването на двете УПИ-та.
Докладната не мина, но той не се отказа. На една от следващите сесии кметът се яви със същото предложение пред местния парламент. Новата идея бе за градинка с алеи и пейки (и малко бетон) направо върху Мидения плаж. И този му опит не постигна успех. Болшинството от съветниците отказа да гласува решението. Сега очакваме трети път да пробва, защото за него залогът е много голям, коментират запознати с целта на "упражнението" в крайморския град. И търсят логично обяснение.
В Созопол вече нескрито се говори, че атрактивният бряг е обещан на остатъчни елементи от силова групировка, популярна в близкото минало. Бизнесмените с широки вратове оказали подкрепа на идващата местна власт през 2007 година, изразяваща се в подсигураване на няколкостотин гласа повече. Вече било крайно време за връщане на услугата и Миденият плаж бил част от цената, която трябвало да се плати.
„Това са пълни глупости. Тези момчета, за които говорите държат един друг плаж и това всеки го знае“, контрорира ни обаче зам. кметът по строителството в Созопол Симеон Симеонов. Той сам потърси връзка с нас още преди да е подготвена публикацията, след като в града се разбра, че наш екип проявява интерес към общо две докладни на кметската администрация. 
Освен тази за Мидения плаж, ние поискахме да видим и предложението на кмета Рейзи за продажба на три терена в местността „Герени“ -  между  „Златна рибка“ и „Градина“. За тях апетит отворил  туристическият бос и собственик на „Хелио-тур-с“ Николай Банев, заградил десетки декари рестититуирани земи, стопанисвани до зората на демокрацията от раздържавеното в последствие дружество „Балкантурист“.
"Тези три терена трябва да бъдат  компенсация за Банев, защото друг плажен концесионер – Рали Пенков го прогони от „Златна рибка“ и му потроши бунгалата", казват хората в Созопол. В града за никого не е тайна, че Банев и Рейзи за стари приятели, затова не се чудят на подготвяната сделка. Която, за разлика от стопираната за Мидения плаж, е на път да се финализира.
Ето хронологията: на 26 юни т.г., на извънредно заседание Общинският съвет взема решение с 9 гласа „за“ и 2-ма „въздържали се“ за продажба чрез публичен търг на недвижими имоти-частна общинска собственост в местността „Герени“. Първият е с площ от 3 455 кв.м, с одобрена от ОбС пазарна стойност, възлизаща на 397 537 лева. Вторият парцел е от 8 117 кв.м и с цена  933 954 лева, а последният – от 8 395 кв.м е оценен на 965 941 лв. Цените са без ДДС и са първоначални.
С особени превилегии при участието на конкурса са определени собствениците на съседните терени. Разбира се, така е по закон. В съседство на обявените за продан земи обаче не са случайни обекти, самият къмпинг „Градина“, собственост на Николай Банев.
В бързината да попълнят общинската хазна със свежи финансови средства, общинарите са пропуснали едно важно обстоятелство, узнахме ние. То става и причина подготвяната схема да се размирише и да стигне до медиите. В предложените за търгуване имоти попадат и пясъчни дюни, които се водят защитени територии. Факт, който не е убягнал от вниманието на вр.и.д. областен управител Веска Караманова. Бившата кметица на Созопол заместваше Любомир Пентелеев от 1 юни до 5 юли, докато той бе в отпуск заради участието му в кампанията за парламентарни избори. 
Предшественичката на Рейзи се усъмнила в сделката, подготвена от администрацията и възложила проверка от РИОСВ. 
На 13 юли, седмица след парламентарните избори, които приключиха с неочакван резултат, в Областна управа пристигнал и писменият отговор на шефа на екоинспекцията Симеон Симеонов. Според него поземлените имоти с идентификатори 67 800.1.152, 67 800.1.207 и 67 800.1.236 в местността „Герени“ „попадат в границите на защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) – природна забележителност "пясъчни дюни".
В края на миналата седмица Областна управа спря изпълнението на това решение на ОбС. Заповедта е подписана от зам.областния управител Стефан Кенов, който пък замества Пантелеев понеже е в отпуск. След неговия подпис, начинът на Созополската общинска администрация да продаде атрактивните крайбрежни парчета земя става много труден - трябва да започне съдебна битка срещу държавата или да чака назначението на новия областен от ГЕРБ, като да е "разбран наш" човек. 
Малко преди редакционното приключване на тази статия в сряда, отново се обади зам.кметът на Созопол Симеон Симеонов и настоя да оповестим, че Общината се отказва от сделките в местността "Герени". По думите му, плановете на кмета били да се върже бюджета в условията на икономическа криза чрез продаване на общински имоти. В този случай ставало въпрос за остатъци, които няма как да се използват освен общината да се освободи от тях срещу приличен приход. При това в период на всеобща стагнация.Той изказа и огорчение от това, че държавните управници в Бургас нямат държавническо мислене.

http://www.desant.net/show-news/18729/



Прочетено: 4767 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
врабец Алекс Кръст за Бургас Underground строителство Старите бургазлии разказват Бургаският кей pepi Бургаският кей Конкурс прическа Бургас 2009 Черноморец Бургас етюд 01
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development