Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Oпазване и устойчиво развитие на природните ресурси и биологичното разнообразие в Йълдъз планина (Странджа), Турция



29 Юли 2009, Сряда



Дирекцията на Природен парк „Странджа” очаква на тридневно работно посещение своите съседи от Република Турция

На 29 юли в  гр. Малко Търново  ще пристигнат 46  представители на държавни институции и на 32 населени места в Република Турция, включени в рамките на бъдещия биосферен резерват Йълдъз/Странджа/.
Това е четвъртата работна среща в рамките на Проект: „Oпазване и устойчиво развитие на природните ресурси и биологичното разнообразие в Йълдъз планина /Странджа/, Турция”. Проектът се реализира от Министерството на околната среда на Република Турция, с подкрепата на Европейската общност и с помощта на Дирекцията на Природен парк „Странджа”.

Трансграничното сътрудничество включва съвместни проучвания на територията и обмен на информация; както и изграждането на обучителен център за ученици и младежи в Дерекьой, който ще бъде открит през септември.

Програмата на настоящата среща предвижда посещение на селища и наблюдение на добри практики на цялата територията на Природен парк „Странджа” – животновъдни семейни ферми,производство на млечни произведения,на манов пчелен мед, рибовъдство, дървообработващи производства, демонстрации на туристически продукт,къщи за гости, носители на марката за качество „Странджа”, туристически бази, изградени с финансовата помощ на Европейски програми. Включени са обекти и срещи с хората в Малко Търново, с. Бръшлян, с.Стоилово, м.Ковач, ЗМ „Камъка”, м.”Качул”, С.Граматиково,с.Българи, гр.Царево, с.Синеморец, ЗМ”Устието на река Велека”.

Главната цел  на проекта е: Устойчиво транс-граничното сътрудничество, развито и засилено за опазване и устойчиво развитие на природните ресурси и биологичното разнообразие на Йълдъз /Странджа планина.

Проектът трябва да приключи в края на годината с  инвентаризация и планиране на Йълдъз планина /турската част на Странджа/ като Биосферен резерват, включително и подготовка на документацията за подаване в ЮНЕСКО и технико-икономически анализ за подготовката на план за управление на областта.

Най-значимият  резултат е подобряване на сътрудничеството между съответните турски и български институции с отношение към опазването и устойчивото ползване на природните ресурси в Странджа/Йълдъз планина.

Партньорската работа ще продължи и след приключване на Проекта чрез:
 
1. Споделяне на опит и обучение от всяка от страните;
 
2. Съвместно управление (транс-граничното сътрудничество) от съседните резервати Йълдъз/ПП „Странджа”;
 
3. Обучения за изграждане на капацитет;
 
4. Реализиране на съвместна образователна програма за ученици / младежки групи в новоизградения център в Дерекьой – Турция.
 


Прочетено: 3002 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Кукерски карнавал гр. Разлог 2015 - от Бутик pepi Морска градина Бургас Флора Бургас 2009 GRAPHILLA 2009, Бургас Жълтурче.jpg Конкур глазами зрителя Републиканска след ремонта приятелки Созопол - пристан Рибари в Истанбул
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development