Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Представиха пред медиите идеите за новия Общ устройствен план на Бургас30 Юли 2009, ЧетвъртъкНовият Общ устройствен план на Бургас предвижда повече зелени, отколкото урбанизирани нови територии. Това е основното, което представя екипът на сдружението, което взе разработването на лелеяната мечта на архитектите преди няколко месеца със скандал. Проектът за новия Общ устройствен план на град Бургас предвижда в новоусвоените територии да има повече зелени, отколкото урбанизирани площи – съответно 18 срещу 17 %, каквото и да значи това. Изпълнението на заложените параметри, каквито и да са те, ще превърне Бургас в един от най-зелените европейски градове, твърдят някои. След пожълтяването от последните избори, това е нормално и е в естествения хода на годишните времена. С изработката на новия ОУП на град Бургас са ангажирани водещи архитекти, геодезисти и други специалисти, което е нормално. казали са, че новият ОУП дава рамка за развитието на града в следващите 25-30 години. Той предвиждал, най-общо казано, отваряне на Бургас към морето и езерата около него, изработване на модерна транспортна схема, включваща обходи на града, създаване на алтернативни възможности за придвижване вътре в него /например велоалеи/, и прочее бла-бла ... Тези приказки вече сме ги чували, но както се казва, дали с плюеш на ръцете или някой ти плюе в устата - резултатът е обикновено един и същ, важно е шум да става.

Новият Общ устройствен план на Бургас предвижда повече зелени, отколкото урбанизирани нови територии. Това е основното, което представя екипът на сдружението, което взе разработването на лелеяната мечта на архитектите прди няколко месеца със скандал.
Проектът за новия Общ устройствен план на град Бургас предвижда в новоусвоените територии да има повече зелени, отколкото урбанизирани площи – съответно 18 срещу 17 %, каквото и да значи това.
Изпълнението на заложените параметри, каквито и да са те, ще превърне Бургас в един от най-зелените европейски градове, твърдят някои.

Основните приоритети в новия ОУП на града са били представени за първи път официално пред екипа на бургаския кмет, включващ Кмета, заместника му с ресор устройство на територията и строителство, главния архитект  и представители на медиите, последните не са от екипа на кметя. Като най-важни сред тях (сред параметрите) са били посочени:
* Решаване на транспортно-комуникационните проблеми и извеждане на транзитния трафик от града чрез изграждане на обходни пътища, свързани с националната пътна мрежа, и пътни възли на нива.
* Озеленяване на нови територии и съхранение на съществуващите зелени площи. Обособяване на нови зони за спорт и отдих.
* Изнасяне на промишлените територии и отваряне на града към морето.
С изработката на новия ОУП на град Бургас са ангажирани водещи архитекти, геодезисти и други специалисти, което е нормално.
казали са, че новият ОУП дава рамка за развитието на града в следващите 25-30 години. Той предвиждал, най-общо казано, отваряне на Бургас към морето и езерата около него, изработване на модерна транспортна схема, включваща обходи на града, създаване на алтернативни възможности за придвижване вътре в него /например велоалеи/, развитие на водния транспорт, актуализиране схемата на масовия градски транспорт, отреждане на специални терени за изграждане на паркове за добив на възобновяема енергия.
Тези приказки вече сме ги чували, но както се казва, дали с плюеш на ръцете или някой ти плюе в устата - резултатът е обикновено един и същ, важно е шум да става.
Кметът е изразил задоволството си от представените първоначални параметри на ОУП. Според него на този етап са изпълнени задачите в заданието на Община Бургас. Кметът поставил акцент върху спешната нужда от изграждане на обходните маршрути на града и свързаните с тях пътни възли, за да се изведе от него автомобилния трафик, най-вече тежкотоварния. Новият Общ устройствен план предвиждал строежа на три ринга, които да позволят на транзитния поток да се изнесе извън същинската градска територия.
По време на представянето Кметят направил уточнението, че на бизнеса няма да се отнемат промишлени територии – те просто ще бъдат преструктурирани и изнесени в тил на запад, северозапад и сателитните населени места в общината. Вече се работело по обособяване на нови индустриални зони, които ще бъдат предложени на всички потенциални инвеститори.
Предстоят множество обществени обсъждания на предложения вариант за нов ОУП на града, за да могат бургазлии да участват по-активно в изготвянето му със забележки и предложения.
Прочетено: 6882 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 
1
Бръм!
30.07.2009 22:42
0
А, сега де!


Снимки от Бургас
Добави снимка
Рибари в Истанбул Арина ЦЪРКВА Етнографски музей Бургас бургаска среща Коледен базар в Париж от Бутик Парк в Бургас, Младежки дом ograda Менструална чашка MeLuna
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
01
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development