Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Пожар в борова гора край Бургас и как да се реагира ...



02 Август 2009, Неделя



На 01.08.2009 г в 16.00 ч. в оперативната дежурна част на Второ РПУ – Бургас е получено съобщение за пожар в борова гора във района на вилна зона "Севри баир", край кв.Банево. Пожарът е потушен от 10 огнеборци от Звено Пожарна безопасност и спасяване с три противопожарни автомобила. Унищожени са 15 декара борова гора и 35 декара сухи треви и храсти. Не са установени данни за умишлен палеж. Причини и щети – в процес на изясняване. По случая работи Второ РПУ – Бургас.

Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо  на големи площи в пресечени местности  и труднодостъпни за противопожарната техника места. Сухото време, изсъхналата  растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка. Характерно за горските пожари,  че фронтът на разпространение често променя посоката си. Поради това, за ликвидирането им се изискват значителни сили и средства. От началото на годината са възникнали 260 броя пожари на територията на страната.  Пожарната статистика показва, че едва в 2 % от случаите горските пожари се причиняват от мълнии, а в останалите 98 на сто - причина за огнените бедствия е човешката небрежност. За да опазим зеленото богатство на страната от пожари, стриктно трябва да спазваме противопожарния ред в горите.  

 Горската  постеля от изсъхнали листа  и треви е леснозапалима дори  от сравнително слаби източници  на запалване с краткотрайно  действие като например хвърлена  кибритена клечка, което допринася за бързото разпространение на горенето.  

Повишена пожарна  опасност крие небрежното пушене. Хвърлянето на неугасени фасове може да е пагубно  за значителна част от горския фонд. Не изхвърляйте фасове от автомобилите, с които преминавате покрай или  през горски участъци.  

Не палете огън в гората, освен на обозначени специално  устроени за това туристически места. Преди да запалите огън, се уверете, че има осигурени количества вода за загасяване на огъня при поява  на вятър и при тръгване. Подгответе тупалки – от гума или от зелени клони, с които да действате в случай на възникване на пожар.

Никога  не палете огън при  наличие на вятър  – той може да разнесе искри  и топли частици  на големи разстояния.

При възникване на горски пожар:

  • Определете  посоката на вятъра и напуснете района, който ще попадне в обсега на пожара.
  • Съобщете за пожара в най-близкото населено място или горски дом.
  • Ако сте блокирани от огъня, потърсете естествени препятствия - просеки, пътища, поляни, сечища или други голи места. Използвайте водата, ако има наблизо река - намокрете дрехите и тялото си или се потопете в нея. Покрийте откритите части на тялото си. Пред  устата и носа си поставете намокрена кърпа или плат. Придвижвайте се приведени.
  • Ако горящата площ е малка, опитайте се сами да изгасите пожара, като използвате връхна дреха или сноп от набързо начупени клони, с които удряйте пламъците. Ограничете пожара, като съберете сухите клони и листа по пътя на разпространение на горенето. Не сваляйте дрехите си - те поемат част от топлината.
  • При действията си изхождайте от обстоятелството, че пожарът се разпространява по-бързо по посока на вятъра и по нагоре по склоновете - от ниските части към върха.
  • Оказвайте помощ и съдействие на гасаческите екипи при локализиране на пожарите и за евакуиране на хората и животните от района на пожара.

Забележите  ли признаци на горски пожар, незабавно  подайте съобщение  за пожара на тел.160 или 112!



Прочетено: 3319 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Мото клуб водопадите край с .Стоилово.JPG В парка Бургас, ФЛОРА 2009 Пътна помощ Във висините Община Бургас Инсталация лека вечер Изтравниче Приятели закачалки 1
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development