Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Над 40 души са посетили Центъра за превенция на насилието и престъпността в Бургас



12 Август 2009, Сряда



Повече от 40 души са посетили за месец и половина Центъра за превенция на насилието и престъпността в Бургас. При повечето случаи преобладават жертвите на домашно насилие.

Повече  от 40 души са посетили за месец и половина Центъра за превенция на насилието и престъпността в Бургас. При повечето случаи преобладават жертвите на домашно насилие.

Сухата  статистика сочи, че от 29 юни до 10 август 42 души, от които 40 жени и 2 мъже, са потърсили съдействие и помощ от Центъра. За същия срок в него са проведени 68 юридически, 14 социални и 6 консултации с полицейски инспектор. До момента в Районния съд в града са подадени общо 13 молби за защита, позовавайки се на Закона за защита от домашно насилие, 5 от които предполагат взимане на спешни мерки, а в един от случаите жена е потърсила съдействие за настаняване в кризисен център.
В един от фрапантните случаи жена на 63 г. години наред е била насилвана психически, физически и сексуално от своя съпруг. Тя е била приета в Центъра за превенция със сериозни и трайни увреждания по главата и цялото тяло. Обществени предразсъдъци са причината жената да търпи толкова дълго този тормоз.

5 са проведените консултации, които  не са свързани с домашно насилие. Граждани са се оплакали от системен психически и физически тормоз от страна на тяхна съседка. Оказало се, че съседката им е държала баща си заключен в собствения му дом в продължение на две години. Служителите в Центъра за превенция са изготвили жалба, която е била изпратена до ОДП – Бургас, Агенцията за социално подпомагане и Окръжната прокуратура в града.

От  откриването на Центъра до този момент в него са организирани и два семинара. Целта на първия семинар е да запознае районните полицейски инспектори с дейността на Центъра и със Закона за защита от домашно насилие. Проведена е и годишна среща на Алианса за защита срещу домашното насилие, в която участват Неправителствени организации от цялата страна.

Освен провежданите до сега социални, юридически и консултации с полицейски инспектор  в Центъра за превенция на насилието  от 17 август /понеделник/ ще бъдат въведени и консултации с психолог.

Превантивният център отвори врати на 29 юни тази година и е съвместна инициатива на Община Бургас, ОДП-Бургас и Асоциация "Деметра". Той се намира на ул. „Мария Луиза” № 9 и разполага с приемна, стая за конфиденциални разговори и конферентна зала с 26 места. Центърът се обслужва от юрист, социален работник и психолог, които провеждат консултации и разработват програми за превенция на насилието и престъпността, войната по пътищата и наркоманиите. 


За повече подробности:
82 52 05
Център за превенция


Прочетено: 3316 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Във висините Четвърти рожден ден Жълтурче.jpg Pepi Полет бургаска среща централна градска тоалетна красиви по всяко време изгрев бл.29 вх.7 Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ -1-
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development