Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургас посреща три чудотворни икони на Св. Богородица



08 Септември 2009, Вторник



Трите чудотворни икони с образа на Св. Богородица от манастири в Киев /Украйна/ ще гостуват в Бургас на 9, 10 и 11 септември /сряда-петък/. Те ще бъдат посрещнати в 15.00 часа на 9 септември в Катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”, където ще останат за поклонение до 15.00 часа на 11 спетември. По време на престоя им гражданите и гостите на града ще могат да отправят към тях своите молитви.

Трите чудотворни икони с образа на Св. Богородица от манастири в Киев /Украйна/ ще гостуват в Бургас на 9, 10 и 11 септември /сряда-петък/. Те ще бъдат посрещнати в 15.00 часа на 9 септември в Катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”, където ще останат за поклонение до 15.00 часа на 11 спетември. По време на престоя им гражданите и гостите на града ще могат да отправят към тях своите молитви.

     Това  са иконите Ефеската /Корсунска/ „Св. Богородица”, Богородица „Услишителница” и Тихвинската „Св. Богородица”. Те ще бъдат придружавани от 8 монаси начело с игумена на манастира в Киев Архимандрид Дамян. Заедно с трите икони пристигат и светите мощи на Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалена, Св. великомъченица Христина и др. духовни закрилници пред Бога.

     Преди да пристигнат чудотворните икони в Бургас те ще бъдат изложени в поморийския храм „Преображение Господне” и храма „Св. Успение Богородично” в Несебър. След престоя си в храм „Св. Св. Кирил и Методий” светите изображения ще посетят и Силистра.

     Ефеската  Богородица изобразява Умиление – прегръдката между Богородица и Исус. Тя е пренесена от Гърция през 1162 г., когато полската княгиня Ефросина измолва от гръцкия император и патриарха иконата на Богородица от Ефес и я поставя в построения от нея храм на Всемилостивото Спасение в Полша. През 1239 г. княз Александър Невски се оженил в гр. Торопец за дъщерята на полския княз Брячислав, която пренесла иконата от Полша в Торопецката църква.

     Иконата на Тихвинската Богородица, според преданието е дело на евангелиста Лука. При превземането на Константинопол от турците иконата изчезва и се появява по-късно над водата до Тихвин, където бил издигнат манастир. На тази икона се приписва спасението на манастира от шведите през 1614 година.

     Третата икона на Богородица „Услишителница” е наречена така защото чува молитвите на хората и е прерисувана от стенопис в Зографския манастир. 

Снимка BurgasFoto.com



Икона на Богородица „Услишителница” 
Тази  икона на Богородица се намира в  олтара на съборния храм в Зографския манастир, в ниша на източната стена.
Веднъж  преподобния Косма, отшелник в Зофраф / около края на 13 и началото на 14 век/, когато останал сам в църквата, отправил молитва към иконата на Пресветата Богородица: „Пресвета Богородице! Помоли се на твоя син и Бога да ми посочат пътя за спасение!”
Едва  произнесъл молитвата, чул гласа  на Богородица: „Сине и Боже мой! Научи твоя раб как да се спаси!”  И се чул отговор: „ Нека напусне манастира и се отдаде на безмълвие!”
Изпълнявайки  Божията воля св. Косма, получил благослова на настоятеля, се оттеглил в една от близките пустини и изсекъл за себе си в скалата пещера, която  се вижда от прозорците на манастира. Той останал в пещерата до смъртта си. 
 
 
Тихвинска Света Богородица 
На  тази икона Богородица държи Младенеца  на лявата си ръка, а дясната е  пред гърдите. Младенецът благославя с  дясната си ръка, а в лявата държи  свитък. Нозете му са боси, дясното стъпало е подвито.
Според  преданието, тя е дело на евангелиста  Лука и е изпратена в Антиохия на Феофил, за когото е написано и  това евангелие. След това е пренесена  в Константинопол, поставена във  Влахеренския храм, изграден за нея.
За 70 години до превземането на Константинопол от турците иконата изчезнала, а после се появила над водата в Ладожското езеро през 1383 година при управлението на Новгород от Дмитрий Донски. Иконата била видяна отначало от рибари, след това е видяна от много други хора на различни места. Накрая тя се появила над планината близо до Тихвин. На това място съградили храм, а през 16 век там възникнал мъжки манастир. На тази икона се приписва спасението на манастира от шведите през 1614 година. 
 
Корсунска / Ефеска/ икона на Богородица 
Тази  икона се отличава по това, че Богородица е изобразена до раменете; понякога иконописците я изобразяват до талията. Вариантът на Корсунската /Ефеската/ Богородица е от типа Умиление. Богородица и Исус се прегръщат вазимно.
Дева  Мария е склонила глава, притиснала към себе си Исус с две ръце. Той, свел лице, се е облегнал към лицето на своята майка; понякога той е изобразен  докосващ с ласка брадичката й  с едната ръка, а в другата държащ свитък.
Съществуват и обърнати копия на Корсунската Богородица – там Младенецът е изобразен на лявата й ръка.
Името „Корсунска” иконата е получила от легенда, според която великият княз Владимир я е пренесъл в Киев през 988 година от Херсонес. След това иконата  се е озовала в Новгород, а от там – в Москва, в Успенския събор.
Има и друго предание, което обяснява названието Ефеска. Според него иконата  е пренесена от Гърция около 1162 година, когато полската княгиня Ефросина построила  в Полша храм на Всемилостивото Спасение. Измолвайки от гръцкия император и патриарха списък на знаменитите икони на Богородица от Ефес, тя я поставила в църквата.
По-късно, когато през 1239 година княз Александър Невски се оженил в гр. Торопц за дъщерята на полския княз Брячислав, княжната пренесла иконата от Полша и я поставила в Торопецката църква /Псковска област/.
Иконата на Богородица „Умиление” /Корсунска/ от 16 век се намира в музея Троица – Сергиева лавра. Няколко икони  от 17 век се съхраняват в Третяковската  галерия.




Корсунска икона на Богородица

Тихвинска Света Богородица

Икона на Богородица Услишителница
Прочетено: 15854 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Международен Семинар на фризьорите София Конкурс прическа Бургас 2009 Созопол Бургаският мост през 2011 г. Йордановден 2011, Бургас - от Тина витраж3 червено Конкурс прическа Бургас 2009 singing in the rain :))) pepi Бургаска къша Созопол
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development