Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Като ощипани булки подскочиха Бургаските сайтове :))05 Октомври 2004, Вторник

Като ощипани булки подскочиха Бургаските сайтове :)) след публикация в BurgasInfo, която в две части реализира идеята за анализ на медийното пространство.

Единият ден не им хареса, че не се пише за тях - на следващият не им хареса, че някой пише нещо за тях. Всъщност Бургаското интернет пространство от край време страда от мизерия. От мизерия на духа, от липса на инвестиции, от интелектуалци, които да умеят да пишат за Интернет.

И да се пънем, и да не се пънем, колкото и да ни е неприятно - не можем да стигнем ни Пловдив, ни Варна. Най-малкото, защото за добър сайт (информационен, защото да говорим за медиен е майтап работа) е необходимо да съществува сериозна (каквато няма) Интернет фирма, която да е съгласна на инвестира в екипа. Преди много години съществуваше такава възможност и я имаше bourgas.net, но уви бусофт се разпадна, пропадна и добрата идея.

Не е ясно защо се засягат момчетата от BurgasGuide и започват да ни плюят, при положение, че не се познаваме, но ние не сме взели отношение /да го наречем страна/ в този доста глупав спор - екипът ни е от професионалисти, които имат достатъчно работа, за да висят по форуми и дискусии.
Обидните думи, които обаче произнасят спрямо нас доста засягат и по-младите, и по-възрастните, които се упражняват върху bourgas.org и в същото време специализират защита на информацията (на просветените това би могло да прозвучи като заплаха, но не е :) ). Чесането на езици с едни изхвърляния, присъщи на махленските разправии, винаги са били досадни, но е доста неприятно да бъдат прочетени.

Да, ние имаме фенове, имаме собствен стил (и го прилагаме когато имаме време да се занимаваме с bourgas.org) на интерпретиране на събитията в града, имаме част от пазара (без претенции да сме велики) - и това е, което ни прави /скромни/ по-различни от другите.

Малко ни е скучен този bourgas.org, но какво да правим - хванали сме се на хорото - ще го играем. Особено, щом някой все пак чете простотийките, които списваме, когато сме на кеф.

Ето и няколко публикации:

БургасИнфо
Бургаските web медии

05.10.2004 17:10часа

Интренет е виртуално допълнение към реалния живот. Интернет сайтът е виртуален офис на фирма или медиа.
Това е една нова среда за обмяна на информацията, без ограничение на времето, пространството и обема.
Хората, които правят Интернет имат своя общност.
Тя не е локализирана в една определна държава или дори континент.
Тя е глобална и нейните членове са навсякъде - от Източното краебрежие на САЩ през Европа и Африка, та чак до Страната на Изгряващото слънце и Австралия.
Всеки един от тях има свое място в Мрежата, където показва какво може и какво не може.
Често дори тези хора показват целия си живот чрез своите сайтове. Може би, защото Интренет е техният живот?
Ето защо непрекъснато изникват т. нар. design portals (или по български - дизайн портали), които са места за срещи, обмяна на информация и новини между дизайнерите от целия свят.

Кратка разходка във виртуалното пространство показва, че бургаските сайтове все още не са ясно обособени като медии. Всички се опитват да предлагат информация от града, но не и авторски материали.
За такъв вид медиа са нужни много пари, добри компютърни специалисти и можещи журналисти.

В началото бе Org-ът, както казват те, каквото и да означава то на техния трудно смилаем, но лесен за изпиване език.
В общи линии името е предопределено: /bourgas.com го държи Чавдар, който отдавна е в Англия и не ще да го продава, а bourgas.net е регистриран в Бусофт, по времето, в което част от екипа на орг-а работи там/.
Bourgas.org е бургаският Web- портал, който предлага ежедневно актуализирана информация за светския, културния и бизнес живота в града. На техния адрес можете да намерите и препратки към страници на бургаски фирми и към теория на маневрата (да си дойдем на думата :-).
Някои от бургаските сайтове за съжаление само маркират присъствие във виртуалното пространство.
Развитие не се забелязва в сайта bourgas.net. Освен прочувствена поезия посветена на Бургас, сайтът ви препраща да се информирате за новините от в-к “Компас”. Електронния вариант на вестника пък също маркира присъствие в мрежата,твърдят компютърни специалисти.
Bourgas.com е “замръзнал” във виртуалното пространство. Сайтът е на английски език и сигурно е полезен само на някой, който живее в чужбина и изпитва носталгия по родния град.
Не е ясно кой или кои стоят зад името burgasguide.com.
Не е ясно и кой пише материалите за този сайт. Информацията в сайта се подбира по преценка на редактора, или поне така пише, но никой не знае кой е той. Copy / paste явно е стилът на работа тук. Страницата е пълна с банери и линкове, които могат да те отведат до страниците на официалните институции в България или до новинарските портали. Всъщност в този сайт освен името няма нищо бургаско.
Съвсем наскоро в мрежата се появи още един бургаски сайт с претенции да е новинарски. Това е burgaspress.com. Изданието ни информира, че е собственост на фирма “Триада – Филип Филипов”. Тук все пак намират място, макар и не често новини от Бургас и региона. Иначе други собствени материали липсват. Практиката copy / paste и тук е добре позната.
И макар че някой от бургаските сайтове съществуват от години, всички те трябва да извървят дълъг път за да се превърнат в истински web медии. Явно е, че желание не липсва, но освен тов аса необходими пари и добре подготвени екипи от доказали се специалисти.
Прочетено: 2439 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пролет на село Йордановден 2011, Бургас - от Тина Pepi Pepi Конкурс прическа Бургас 2009 Созополски къщи козунак вместо сняг на Коледа дъга Мото клуб
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development