Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Събарят къщата на Кабаиванска заради хотел България



13 Октомври 2009, Вторник



Ячо Кабаивански - бащата на една от най-големите сопранови певици в света е също необикновена личност, той е писателят Марко Поло и кръстник на „Балкантурист” Родената в Бургас оперна прима Райна Кабаиванска е една от най-значимите в света сопранови певици през втората половина на 20 век.

Ячо Кабаивански - бащата на една от най-големите сопранови певици в света е също необикновена личност, той е писателят Марко Поло и кръстник на „Балкантурист”

Родената в Бургас оперна прима Райна Кабаиванска е една от най-значимите в света сопранови певици през втората половина на 20 век.

Също толкова интересна и необикновена личност е нейният баща Ячо Кабаивански – ветеринарен лекар, главен директор по туризма и кръстник на първата у нас туристическа фирма „Балкантурист”. Малко хора днес обаче знаят, че той е бил и човек на перото.

Ячо Кабаивански е роден в Пловдив на 15 януари 1907 г. Завършва гимназия в родния си град и ветеринарна медицина в София. Идва на работа като ветеринар в Созопол, а по-късно е ветеринарен лекар към Рибна борса в Бургас.
Определят го като колоритна и особено харизматична личност. В кръщелното си свидетелство той е записан Яким Иванов. Но намира за твърде обикновено и неатрактивно името си и като човек с много фантазия и артистичност си измисля друго - фамилията Кабаивански, като слага едно турско”каба” отпред и “ски” по полски. Така името звучи вече по-интересно.
“Чиста фантасмагория! Дори постоянно носеше в джоба си документ, който удостоверяваше, че лицето Яким Иванов всъщност е лицето д-р Ячо Кабаивански”, отбелязва по-късно дъщеря му Райна.
Наред с преките си задължения като ветеринарен лекар, Кабаивански започва да пише. Първите му книги са по специалността: “Риба. С над 100 рецепти за готвене на риба” /1935/, “Сирене, кашкавал и масло от овче мляко” /1938/, “Птицевъдство и болести по птиците” /1939/, “Сиренарство. Ръководство по сиренарския занаят” /1940/, “Наръчник по заразни и паразитни болести по домашните животни” /1941/. Плод на едно от най-задълбочените му проучвания е книгата ”Делфинът, черноморската акула и мидата като източници на хранителни продукти, промишлени стоки и фураж” /1954/. Значителен е и броят на научните му статии в периодичния печат по проблемите на Черно море.
По-късно Ячо Кабаивански навлиза и в дебрите на художествената литература, но с псевдонима Марко Поло. Незнаен е подтикът му да приеме точно това име на венецианския търговец, живял през 13 век, пътешественик и откривател на някогашния остров Сипангу-днешна Япония, пропътувал пътя на Коприната до Китай и обратно.
В началото пише кратки разкази. Първите си творби печата във вестник “Бургаска поща”. През 1943 г. излиза първата му книга “Това е положението. Повест из живота на черноморските рибари”. Издадена е в Бургас.
На първите й страници авторът отправя своята благодарност  с думите: ”Тази книга се отпечатва с материалната помощ на двама рибари, които не желаят да им се знаят имената”.
Корицата е оформена от художника Борис Ангелушев. Книгата е населена с рибари, капитани на моторни лодки, със силни мъже, които се борят с морската стихия да изхранят семействата си. Авторът е убедителен в разказа си, защото познава трудния рибарски живот, пристанището на Бургас, рибното тържище. Пред читателя оживява времето, когато в Черно море се е ловял калкан, рибарските кошове са се пълнили с паламуд, зарган, кефал, сафрид, скумрия. Действието се развива между Созопол, Черноморец /Св.Никола/ и Бургас.
Живял сред своите герои, Кабаивански познава психологията на рибарите и остро откликва на социалните им проблеми. Разкрива взаимоотношенията между моряците и собствениците на корабчетата. Описва трудната борба за хляб. Рисува вълнуващи природни картини, непознатото ни вече някогашно девствено Черноморско крайбрежие. Рибарите са постоянни гости в неговата къща, звънят дори в 3 часа през нощта, за да оставят току-що уловената прясна риба за своя любимец бай Ячо.
През 1945 година излиза второ допълнено издание на книгата с посвещение: ”На приятелите ми: Николай, Михаил, Аспарух и Лена”, а в края са поместени обяснения на моряшки изрази и думи.

Дъщерята Райна

На 15 декември 1934 г. в Бургас в семейството на ветеринарния лекар д- р Ячо Атанасов Иванов и Стайка Иванова, учителката по физика  във Втора девическа гимназия, се ражда дъщеря им Райна. В регистъра на общината тя е записана като Райна Якимова Атанасова, адреса им е ул. “Богориди” 4 /днес тази къща не съществува, разрушена е при строежа на хотел ”България”/. По-късно семейството се премества в къща на ул. “Кирил и Методий”, зад едноименната църква.  
Когато идва за първи път от детството си в Бургас - на 19 октомври 1985 г. Райна дава интервю за областния всекидневник “Черноморски фронт”. Спомня си с вълнуваща емоция за детството и своя баща.
Това е рядко за оперната дива, която не говори много с медиите и не споделя лични неща. Но именно в родния град тя отключва сърцето си и разказва спомени, изпълнени с носталгия и любов по отминалите детски години. Говори с преклонение за своя баща. Това са мигове, запечатани в съзнанието на седемгодишно дете, изпълнени с романтична красота и предадени с художествена  изразителност, явно генно придадени й:
“Спомням си мъчителните и прелестни часове, когато чаках майка ми да се върне от училището. На площада полека се утаяваше вечерта... От далеч разпознавах мотоциклета на баща си, купил го беше на старо и имаше необикновен гръмовит характерен глас в общо взето тихия град. Срещу нас беше къщата на Любомир Бодуров, който тогава още не беше певец. Спомням си и вечерите на плажа. Те бяха светли и спокойни вечери от края на лятото. Баща ми имаше много приятели тук... В такава вечер те печаха прясно уловената риба. А в морето съвсем близо, се люлееха дини – така ги изстудяваха”.
Бащата е имал и други дарби, научаваме от разказа на Райна: “Той беше наистина единственият “музикален” човек в семейството. Пееше, обичаше да пее... Можеше да подхване музикален инструмент и да акомпанира с него. Въобще имаше едно влечение и предразположение към музиката. Забележителни хора гостуваха у нас, баща ми дружеше с тях и това даваше своя отпечатък. В себе си носеше идеализъм, който никога не го напусна”.

София

По време на Втората световна война семейството на Кабаивански се преселва в София. Скоро след това се налага евакуация.
След края на  войната Ячо Кабаивански е назначен за комисар по продоволствието. За ония години писателката Блага Димитрова е оставила  в своите спомени следното: “Бях студентка. Войната още бушуваше. Група младежи следващи славянска филология, се “впрегнахме” да посрещаме югославските деца пострадали от войната. Есента на 1944 година - дъжд, хладно, обущата - пробити, краката – мокри. Югославските малчугани - голи и боси, но озлобени, говорили им какво ли не за “бугарите”. Подсмърчат, кашлят. Настанявахме ги – топла баня, бързо се съвземаха, но трябваше да ги обуем и облечем. А откъде? И отидох в комисарството на “Леге” при Ячо Кабаивански. Той бе в Отечествения фронт, много енергичен, вършеше главоболната работа по снабдяването на цяла България. Влизам при него, казвам му, че трябва да обуем и облечем децата. Пита колко са. Отговорих му 500, но знам ли колко ще пристигнат още. Скоро станаха 14 000. Всички - крайно нуждаещи се. Той бе благороден човек. Облякохме ги, обухме ги, нахранихме ги. Той много ни помогна.”
По-късно Ячо Кабаивански става главен директор на туризма. Дотогава туристическите услуги се извършват от държавно пътническо бюро “Балкан” към Министерство на транспорта, създадено през 1937 г. То се е занимавало главно с продажба на билети за пътувания в чужбина. Към името „Балкан”, Ячо Кабаивански добавя турист и така на 6 януари 1948 г. се ражда “Балкантурист”. Надарен с въображение, той е убеден, че България може да стане Швейцария на Балканите. Инициира построяването на туристическия комплекс “Златни пясъци”. В дома на Кабаивански цари интелектуална атмосфера. Чести гости са художници и писатели като Дечко Узунов, Илия Бешков, Елин Пелин, проф. Балабанов и др.
През всичките тия години Ячо Кабаивански не престава да пише. Излизат сборниците му с повести и разкази: “Двамата” /1945/, ”Капитан Драго”/1946/, “Идат” /1945/, “Под бомбите” /1945/, “Да бий барабана” /1948/. Пътеписи, илюстровани репортажи допълват литературната му биография. През 1952 г. написва и романа си “Темелко Ненков”- книга за пернишките миньори.
Лъчезарният човек Ячо Кабаивански си отива от този свят на 1 септември 955 г. в Ихтиман при неизяснени обстоятелства, едва на 48 години. Обясняват на семейството, че е загинал във военен камион по обратния път, заедно с всички останали, а намират в джоба му билет за връщане с влака.

След години

С указ на Държавния съвет на НРБ през 1985 г. на Института за повишаване на квалификацията на кадрите по туризъм и отдих в Бургас е дадено името на писателя, учена и общественика д-р Ячо Кабаивански. На тържеството на 19 октомври 1985 г. в Бургас присъстват дъщерята Райна Кабаиванска и синът Атанас Кабаивански. Пред сградата на института Райна засажда малка ела, която днес е пораснала, за да напомня за посещението й в родния град.
По решение на Общинския народен съвет Върбан Байчев - първи зам.председател, обявява,че Райна Кабаиванска става почетен гражданин на Бургас.Тържествено и символично е бил връчен ключ на града. Почетен знак с герба на Бургас е даден на Атанас Кабаивански.
Сега, 24 години след това събитие, Райна Кабаиванска отново идва в родния си град. Ще го намери много променен. Ще открие нови хора, които се възхищават и прекланят пред гласа й. Бургазлии през всичките тези години са следили нейната кариера. С радост са отбелязвали успехите й. През своя творчески живот тя е създала десетки роли, стотици спектакли на сцените на най-реномираните оперни театри в света. Името й заслужено е окичено с най-големите суперлативи: “Чаровницата Кабаиванска”, “Великата Райна”, “Бътерфлай на всички времена”, “Тоска - това е Кабаиванска”. Носителка е на множество престижни международни награди. Години наред води майсторски класове в Италия, Испания, Франция и България. Тя е професор в италианската академия “Чиджияна”. Много от учениците й също правят световна кариера.
Райна Кабаиванска носи нещо от непокорния дух на баща си и от неговата благост и духовна красота. Всеки човек си идва с името и като че ли то предопределя и живота му. Яким - означава благ. С голям интерес бургазлии очакват дъщерята на Яким - Ячо Кабаивански да стъпи на оперната сцена на 27 септември, заедно с част от своите възпитаници.

вестник ФАКТОР




Елата, засадена от Райна Кабаиванска в Бургас на 1

Първото издание на книгата
Прочетено: 7861 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
парапетът до димитров ден Pepi МАКЕТ НА ГАЛЕОНА GOLDEN HIND Конкурс прическа Бургас 2009 След баня Божидара -спокойствие в морската градина Конкурс прическа Бургас 2009 Паметник на незнайния войн Az sym ot Burgas съботно кафе казан с тръжи
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development