Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Областният управител Константин Гребенаров назначи проверка във връзка с писмо - сигнал от г-н Атанас Терзиев – общински съветник в ОбС – Несебър.



14 Октомври 2009, Сряда



На 8.10.09г. на вниманието на областния управител Константин Гребенаров постъпи писмо - сигнал от Атанас Терзиев – общински съветник в ОбС – Несебър. В сигнала г-н Терзиев изказва мнение за незаконосъобразност на Решение на ОбС – Несебър. Според жалбоподателя одобреният с решението ПУП – ПРЗ е предназначен да послужи за промяна на предназначението на имота, респективно за изключването му от горския фонд., което противоречи с наложения от народното събрание мораториум за промяна предназначението на гори и земи от горския фонд.

На 8.10.09г. на вниманието на областния управител  Константин Гребенаров постъпи писмо - сигнал от Атанас Терзиев – общински съветник в ОбС – Несебър.

В сигнала  г-н Терзиев изказва мнение  за незаконосъобразност на Решение  на ОбС – Несебър. Според жалбоподателя одобреният с решението ПУП – ПРЗ е предназначен да послужи за промяна на предназначението на имота, респективно за изключването му от горския фонд., което противоречи  с наложения от народното събрание мораториум за промяна  предназначението на гори и земи от горския фонд.

Искането  на Терзиев към  областния управител  е да бъдат оспорени пред Административен  съд или върнати  за ново обсъждане  приетите решения от ОбС – Несебър.
 

След  извършената проверка по сигнала на жалбоподателя  областният управител Константин Гребенаров изказва следното становище:
 

СТАНОВИЩЕ:
 

     Разгледан по същество сигналът за незаконосъобразност  на решението на  ОбС – Несебър  е неоснователен, тъй като одобреният с него ПУП – ПРЗ няма за пряка  и непосредствена последица изключването на имота от горския фонд.

Изключването  на гори и земи от горския фонд, собственост  на физически и юридически лица с площ до 100 дка е от компетентността на председателя на Държавната агенция по горите. Наличието на одобрен и влязъл в сила подробен устройствен план е само една от предпоставките за промяна на предназначението на имота. Крайният административен акт, финализиращ процедурата по изключването на имота и промяната на предназначението му, е заповедта на председателя на ДАГ и именно издаването на такава заповед в разглежданата хипотеза би било незаконосъобразно поради противоречие с наложената от народното събрание временна забрана. Доколкото няма допуснати нарушения на процедурните правила по изработване, приемане и одобряване на ПУП – ПРЗ, същият не е незаконосъобразен.
 

Съгласно  трайно установената практика на Върховния  административен съд

/ВАС/  съдебният контрол върху актовете  по Закона за устройство на  територията /ЗУТ/ е специален  и може да се осъществи единствено  по жалба на определените в  този закон заинтересувани лица  или по протест на прокурора.  Областният управител не е  от кръга на изброените в този закон лица, легитимирани да оспорят решението на общинския съвет за одобряване на подробен устройствен план за имот – собственост на търговско дружество. В тази връзка контролът на областния управител е недопустим по отношение на решенията на общинските съвети, представляващи административни актове по смисъла на чл. 215 от Закона за устройство на територията.


Прочетено: 3139 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ТРИ ИГРИВИ БУРГАЗЛИЙКИ ПЕПИ Пролет, кокичета сред тухли евро 2008 Подводен свят Бургас, мостика Конкурс прическа Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 Селка къща Лалета
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development