Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

В Бургас откриха учебната година по вероучение



15 Октомври 2009, Четвъртък



Новата учебна година по вероучение в Бургас започна с открит урок, пресъздаващ традициите в българското училище. Той се проведе в ОУ „Георги Бенковски”. Гости на урока бяха кметът Димитър Николов, зам.-кметът Йорданка Ананиева, директорът на общинска дирекция „Образование” Веселина Таралова, директорът на РИО-Бургас Таня Борисова, родители и учители. Занятието започна с молитвата „Отче наш”, изрецитирана на черковнославянски от възпитаници на училището. Присъстващите буквално се пренесоха в класната стая на Вазовата героиня Рада Госпожина - заради възрожденските одежди и прически на учителките, народните носии на децата, тъканите черги, сандъчетата с пясък за писане, мастилниците и перата, старовремския глобус в ъгъла, но най-вече поради факта, че учениците слушаха учителите и не държаха в ръцете си мобилни телефони : ) Особено актуално от детските уста прозвучаха думите: „Да не правим на хората онова, което не искаме на нас да правят”. Днес тази морална норма не се спазва нито в българското семейство, нито в българското училище и примерите за това са многобройни.

Новата учебна година по вероучение в Бургас започна с открит урок, пресъздаващ традициите в българското училище. Той се проведе в ОУ „Георги Бенковски”. Гости на урока бяха кметът Димитър Николов, зам.-кметът Йорданка Ананиева, директорът на общинска дирекция „Образование” Веселина Таралова, директорът на РИО-Бургас Таня Борисова, родители и учители.

Занятието започна с молитвата „Отче наш”, изрецитирана на черковнославянски от възпитаници на училището. Присъстващите буквално се пренесоха в класната стая на Вазовата героиня Рада Госпожина - заради възрожденските одежди и прически на учителките, народните носии на децата, тъканите черги, сандъчетата с пясък за писане, мастилниците и перата, старовремския глобус в ъгъла, но най-вече поради факта, че учениците слушаха учителите и не държаха в ръцете си мобилни телефони : )

Особено актуално от детските уста прозвучаха думите: „Да не правим на хората онова, което не искаме на нас да правят”. Днес тази морална норма не се спазва нито в българското семейство, нито в българското училище и примерите за това са многобройни.

В края на урока децата, учителите и родителите бяха поздравени от кмета, попа и даскала - първенците на всяко българско селище по време на Възраждането. В тези роли влязоха Димитър Николов, отец Захари - експерт в Община Бургас по въпросите на православното образование, и директорът на РИО-Бургас Таня Борисова.

Часове по вероучение се провеждат в Бургас от миналата учебна година. Те са част от стратегията на Общината за въвеждане на православно образование, просвета и култура в училищата. Занятията са организирани като извънкласна дейност и са част от програмата на клуб "Православни християнски ценности, традиции и празници" към Общински детски комплекс - Бургас. През учебната 2008/2009 г. над 1300 деца бяха включени в програмата от своите родители. Записване за настоящата учебна година се извършва чрез подаване на заявление до директора на ОДК чрез класния ръководител в съответното училище. 



учебна година, вероучение, Бургас

учебна година, вероучение, Бургас

учебна година, вероучение, Бургас

учебна година, вероучение, Бургас

учебна година, вероучение, Бургас

учебна година, вероучение, Бургас
Прочетено: 2921 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Декабрь 2017 года Небе 9 мая 2015 года Зеленина в Странджа Машините на Леонардо трансвагон Конкурс прическа Бургас 2009 Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ жълто Стилът на знаменитостите Казанчето, Странджа kupi dari
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development