Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

20 Октомври Световен ден за борба с остеопорозата



17 Октомври 2009, Събота



Мото на двегодишната глобална световна кампания 2008-2009г. с кулминация на 20 октомври, е “Остани висок – и високо говори за здравето на своите кости”. Това е посланието на Световния ден за борба с остеопорозата, който стартира на 1 октомври в 91 страни. 191 Национални организации – членове на Международната фондация по остеопороза напомнят, че милиони хора трябва да обединят усилията си, за да бъде подобрена здравната политика свързана с остеопорозата.

Мото на двегодишната глобална световна кампания 2008-2009г. с кулминация на 20 октомври, е
“Остани висок – и високо говори за здравето на своите кости”.
Това  е посланието на Световния ден  за борба с остеопорозата, който стартира на 1 октомври в 91 страни. 191 Национални организации – членове на Международната фондация по остеопороза напомнят, че милиони хора трябва да обединят усилията си, за да бъде подобрена здравната политика свързана с остеопорозата.
не  подценявайте  тази  болест!
Остеопорозата е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Остеопорозата е обществен здравен проблем в глобален мащаб, който засяга една на всеки три жени и един на всеки петима мъже. Значението на проблема нараства поради увеличаващото се дълголетие в световен мащаб. Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата. Поради всички тези причини остеопорозата често е наричана „тихата епидемия”.
Генетичните фактори в голяма степен определят  дали даден човек има повишен  риск от остеопороза. В допълнение вторичните рискови фактори, като медицински проблеми и съответните им лечения влияят негативно върху здравето на костите, както и фактори, произтичащи от начина на живот, като нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол. За щастие могат да бъдат взети мерки, които могат да намалят риска от остеопороза и свързаните с него фрактури. Превантивни мерки са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д, чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи за поставяне на ранна диагноза. За хора с висок риск от фрактури са на разположение редица лечения, които значително намаляват риска от фрактури. 
Остеопорозните фрактури са главна причина за страдание, инвалидност и смърт при по-възрастното население на планетата. Цената на здравните услуги за лечение на остеопорозата надхвърля цената на основни хронични болести.
Ето защо болестта е бреме и за болния, и за обществото. 
факти
В Европа нетрудоспособността, причинена и дължаща се на остеопороза е по-голяма от тази на раковите заболявания, изключение е ракът на белите дробове. Остеопорозата причинява по-продължителна нетрудоспособност от редица хронични неинфекциозни болести - ревматоиден артрит, астма, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови болести. Остеопорозните фрактури изискват значителни непреки и скрити разходи - загуба на професионална продуктивност, отпуски поради фрактури на членове на семейството. Въпреки значителния напредък в науката и медицината, реалността е доста тревожна:
o между 12% и 20% от получилите тазобедрена фрактура умират в рамките на година.
o 80% от хората с остеопорозни фрактури не са били диагностицирани и лекувани за остеопороза и поради това са податливи към бъдещи фрактури.
o много здравни застраховки в света (обществени и частни) не покриват диагностиката и лечението преди първата фрактура, дори и когато това е ценово ефективно.
реимбурсация
У нас  след 1 юни тази година реимбурсацията на медикаментите за лечение на остеопорозата се увеличи от 25% на 50%, но все още трудно преодолима бариера за болните е необходимото изследване на DEXA скенер (т.н. остеометър за цяло тяло), което у нас не се реимбурсира - изключение са много малка част болни след трансплантация и с ендокринни заболявания, но на практика те почти не ползват тази възможност поради недостатъчната апаратура в страната.
„остани висок“
Своевременната  профилактика и лечение, ранното  откриване на рисковите фактори, възможностите на болните да получават адекватни здравни грижи преди първата фрактура се обсъждат сега по време на многобройните прояви, посветени на Световния ден за борба с остеопорозата – 20 октомври. За поредна година проявите се организират в рамките на Националната програма за ограничаване на остеопорозата.
Осмо  национално изложение  „Живот без остеопороза“
Към първите 15 града, които се включиха в инициативата за отбелязване на 20 октомври е и гр. Бургас. Основен акцент на инициативите е Осмото национално изложение “Живот без остеопороза”, чийто инициатор и организатор е Асоциация “Жени без остеопороза” и Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве. За трета поредна година изложението е подкрепено от Министерство на здравеопазването в рамките на дейностите по Националната програма за ограничаване на остеопорозата.
Информация  за организираните мероприятия
o -16 октомври - 9.00 ч. Морска градина гр. Бургас- Маршрут на здравето /сборен пункт кръстовището на Парк хотел /ЦУРКА/ и конна база/.
o -20 октомври - 9.00 до 17.00ч., Регионална библиотека ”П. К. Яворов” гр. Бургас, ул. „Булаир„ №10 - изложбена зала
o -Национално изложение по остеопороза с участие на фирми, предлагащи услуги и продукти за борба с остеопорозата.
o -Презентация на тема „Рискови фактори и превенция на остеопорозата”- лектор д-р Л. Павлова Директор Д ”ООЗ” РИОКОЗ Бургас.
o -Лекция на тема: „Съвременна диагностика и лечение на остеопорозата”- лектор д-р Паунова




Прочетено: 6864 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Журналистка фонтанът на площада БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Международен Семинар на фризьорите София Индивид в Червено море Пристанище Приморско Машините на Леонардо Конкур глазами зрителя Созопол морето и ние лека вечер
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development