Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Кметът изпрати до училищата пакет от мерки за ограничаване на агресията



17 Октомври 2009, Събота



Кметът Димитър Николов изпрати писма до всички директори на училища, с конкретни инструкции за повишаване сигурността в училищата. Още в понеделник екип на общинския Център за превенция на насилието и престъпността, стартира анкета за установяване на точките на насилие в бургаските школа.

Кметът Димитър  Николов изпрати писма до всички директори на училища, с конкретни инструкции за повишаване сигурността в училищата.

Още в понеделник екип на общинския Център за превенция на насилието и престъпността, стартира анкета за установяване на точките на насилие в бургаските школа.

Проучването започва  в 10 ч. в строителния техникум и  ще обхване всички ученици от 8 до 12 клас. Те ще попълват два теста. Първият  ще установява къде са точките на агресия  в училищата, а вторият – доколкото самите деца са жертви или инициатори на насилие. Анкетата ще бъде направена във всички бургаски училища.

Стартът на проучването  е част от мерките, набелязани на провела  се преди няколко дни среща  инициирана от кмета Николов, по повод зачестилите случаи на агресия в училищата. В нея взеха участие представители на полицията, социални институции, специализирани служби в общината. Освен анкета във всички бургаски училища, бе взето решение и за въвеждане в училищата на единни правила за охрана, които да се спазват от наетите охранителни фирми. / забележка: с пълния наръчник за правилата за охрана можете да се запознаете по- долу./

Стартиращото в  понеделник проучване ще бъде направено  направено от студенти, психолози  и социални работници. Всички анкетирани ще получат и брошури, в които е описан адреса, телефона и имейла на центъра за превенция на насилието, който бе открит със съвместните усилия на Община Бургас, ОДМВР Бургас и Асоциация „Деметра”. В центъра учениците – жертви на насилие или престъпление могат да споделят проблемите си при гарантирана поверителност и да потърсят закрила.

Резултатите от анкетите ще бъдат обобщени и ще послужат за изработването на карта с местата с най- висок процент на агресия.

Община Бургас препоръчва на директорите да не съкращават щатовете на педагогически съветници. Практиката показва, че училищата, в които работи   педагогически съветник броят на деца с рисково поведение и които проявяват агресия е по-малък.

Община Бургас създава и практика  за ежеседмична  приемна за индивидуални срещи на родители с районните полицейски инспектори и в присъствието на педагогически съветник. Директорите трябва да посочат подходящи помещения в училищата, където да се осъществяват приемните.

Кметът още разпореди в извънучебно време училищните територии да се заключват, както и да се предприемат действия за ограждане на училищата там, където това още не е извършено.

Директорите трябва да направят и предложения  до общината за организирането и провеждането на общински мероприятия за насърчаване и популяризиране на извънкласни форми и дейности, насочени към подобряване на информираността и сигурността на учениците.

В писмото  до училищата, Николов информира  и за стартирането на Общинска програма “Охрана и безопасност“ в училищата до края на 2009 година, чрез която ще бъде въведено видео- наблюдение в школата.Програмата и формулярът  за кандидатстване от училищата са публикувани на интернет страницата на Община Бургас.

Единни  правила за охрана на сигурността и  здравето  на  учениците  в училищата

     ИЗИСКВАНИЯ  КЪМ ОХРАНИТЕЛНИТЕ  ФИРМИ

1.Осъществяване  на пропусквателен режим:
- проверка  на влизащите в училището и  недопускане на външни посетители(ученици  от други училища и др.лица) без разрешение на ръководството на училището за всеки отделен случай;
- въвеждане  на Книга за посетителите в  която да се отразяват: трите  имена по лична карта,при кого  отива,час на влизане, час на  излизане;
- недопускане  влизането в училище на ученици с хладно и огнестрелно оръжие.Използване на метал-детектор за проверка на съмнителни лица и ученици с арогантно поведение.

2.Обход  и проверка на учебното заведение  преди започване на учебни  занятия и след приключването  им за установяване на изоставени багаж и предмети.При констатиране на такива да се търси веднага съдействие от съответното РУ на МВР.

3.При  изпълнение на служебните задължения  да се следи от охранителя училищния двор,
близките  тротоари  и  пространството около дворовете на училищата.При проява на съмнителни лица или групи от лица,които извършват нарушение на обществения ред или престъпление да се търси веднага съдействие от съответното РУ на МВР.

4.При  възникване на инцидент в зоната  на отговорност да се задържат  извършителите до пристигане на полицейските служители.

5.В  края на всяка работна смяна  да се изготвя доклад или справка за констатациите по време на смяната и се предава на директора на училището или на отговорника по сигурността,определен от директора на съответното училище.

6.Обход  на училището от автопатрул  на охранителната фирма и поддържане  на постоянна връзка с охранителите по места.

7.При  наличие на изградена локална  система за видеонаблюдение да  се осигури монитор  при  директора и охраната за постоянно  наблюдение.

8.Да  се осъществява контрол по  изпълнение на задълженията от  охранителите от страна на ръководството на охранителната фирма.

ИЗИСКВАНИЯ  КЪМ РЪКОВОДСТВОТО  НА УЧИЛИЩЕТО

1.Назначаване  на отговорник по сигурността,а  при невъзможност-вменяване на  задължения на подходящ о лице  от училището.

2.Да се забрани  на учениците и учителите тютюнопушенето в сградата на училището и в непосредствена близост до него.

3.Да не се  оставят без надзор учениците  в междучасията, особено в дворовете  на училищата.

4.Да се контролира  изпълнението на задълженията  от охранителите на смяна.След  приключване на смяната да се изисква доклад или справка за констатациите по време на смяната .

5.Да се подпомага  охранителя при осъществяване  на пропусквателния режим в   пиковете часове

(сутрин преди  започване на учебните занятия,  по обяд между учебните смени,по  време на големите междучасия и в края  на учебните занятия ).

6.Да се осигури  телефон за връзка на охранителя  с ръководството на училището  и да се окъществява контрол  по използването  и стопанисването  на  монтираните технически средства .

7. При изграждане на нова локална система за видеонаблюдение да се търси съдействие от органите на МВР за уточняване местата за разполагане на камерите.Да бъдат записани конкретно местата,където да бъдат монтирани видеокамерите (на входовете на училищните сгради, в коридорите, пред тоалетните,местата за видеонаблюдение към училищните дворове и изходите от тях).

8. След сключване на договора за охрана да се уведоми Областна дирекция на МВР за провеждане на среща с ръководството на фирмата и инструктаж.

октомври 2009 година

ОБЩИНА  БУРГАС-ДИРЕКЦИЯ ”ОБРАЗОВАНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ВЪПРОСИ”
ОБЩИНСКА  ПРОГРАМА “ОХРАНА  И БЕЗОПАСНОСТ  “ В УЧИЛИЩАТА

І.ВЪВЕДЕНИЕ

     По  данни на Националния статистически  институт се очертава трайна тенденция  към нарастване на агресивното поведение  от деца, както и на деца извършители на насилие и на противообществени прояви.

     До  момента  по данни на  директорите  на училища с изградени системи  за видеонаблюдения броят на инцидентите  в сградите на училищата и прилежащите  дворове е сравнително  по-малък.

     Посочената  цел ще бъде изпълнена като постепенно във всяко училище да бъде изградена  система   за охрана на сигурността и здравето на учениците, както и повишаване нивото на безопасност на материалната база в училищата.

ІІ.ЦЕЛ:

Снабдяване  на училищата със съвременни инсталации за охрана на сигурността и здравето на учениците в училищата.

Модернизиране и поддържане  на инсталирана  сигнално-охранителна техника и  други съоръжения.

ІІІ.ОБХВАТ

    * Дейности
    * Определяне на местата,които са с най-висок процент на риск от насилие;
    * Осигуряване на видеокамери и тяхното инсталиране;
    * Изграждане на система за обобщена информация от камерите за видеонаблюдение

 

    * Общ бюджет  на програмата - 20 000 хил.лева (двадесет хиляди лева) от бюджета на Община Бургас-“Други дейности по образованието” –“  Програма за предотвратяване агресията в училище” – т.4.

 
 

ІV.БЕНЕФИЦИЕНТИ – училища, подали формуляр
 

V.ПРОЦЕДУРА

     В срок до 30 октомври 2009 година  училището,което желае представя формуляр  за кандидатстване по ОБЩИНСКА ПРОГРАМАТА“ОХРАНА И БЕЗОПАСНОСТ”  в дирекция “Образование и демографски въпроси” към Община Бургас.

     Зам. кметът със заповед назначава  Комисия за проверка и оценка на формулярите.

     В срок до 6 ноември 2009 година Комисията  обобщава и класира училищата.  Предоставя на Кмета за утвърждаване списък на училища ,които ще бъдат включени в програмата до края на 2009 година.
 

VІ.РЕЗУЛТАТИ

     В срок до 9 ноември 2009 година на интернет страницата на Община Бургас се публикува  списък на училищата, които ще бъдат  включени в програмата до края на 2009 година.


Прочетено: 4401 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Ловец, авджия бункер Довиждане, лято! Републиканска след ремонта Бургас., ФЛОРА 2008 Великденско яйце Spirit of Burgas морето и ние През поколение Камини CLAM - CORTONA angolare Семейство на плажа
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development