Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Нов апарат ще лекува онкоболните в Бургас



12 Ноември 2009, Четвъртък



С финансовата подкрепа на Община Бургас Междуобластният диспансер за онкологични заболявания закупи нов апарат за повърхностна рентгенова терапия. Техническото средство е от лимитирана серия и струва 450 000 лв. Днес новата апаратура бе представена от директора на медицинското заведение д-р Радостин Дичев на кмета Димитър Николов и заместника му д-р Лорис Мануелян.

С финансовата подкрепа на Община Бургас Междуобластният диспансер за онкологични заболявания закупи нов апарат за повърхностна рентгенова терапия. Техническото средство е от лимитирана серия и струва 450 000 лв.

Днес новата апаратура бе представена от директора на медицинското заведение д-р Радостин Дичев на кмета Димитър Николов и заместника му д-р Лорис Мануелян.

Стандартната апаратура, с която разполага всяко едно лъчетерапевтично отделение в страната, е в три разновидности:

- За полудълбока и дълбока рентгенова терапия

- За повърхностна рентгенова терапия

- Апаратура за Телегаматерапия

Бургаският онкологичен диспансер разполагаше с такива апарати, но твърде амортизирани, закупени през 70-те години на миналия век. Само за две години Община Бургас сама успя да подмени два от трите вида апаратура и почти да затвори обновителния цикъл. През 2008 г. с общински средства беше закупен апарат за полудълбока и дълбока рентгенова терапия. През 2009 г. беше осигурен новият апарат за повърхностна терапия, който унищожава туморните клетки при рак на кожата в ранен стадий.

Бургас е с най-висока заболеваемост от рак на кожата в страната. През 2008 г. новорегистрираните пациенти с тази диагноза от Бургаска и Ямболска област са 315 души /от Ямбол са само 44/. Според д-р Радостин Дичев с новия апарат Междуобластният диспансер ще може да обслужва 200 пациенти годишно.

Със закупения от Община Бургас през миналата година апарат за полудълбока и дълбока рентгенова терапия на стойност 600 000 лв. вече са проведени 2720 сеанса, а обслужените пациенти са 280.

С новата техника Бургаският онкодиспансер стана един от най-добре оборудваните в страната. Той обслужва цяла Югоизточна България, а вече и пациенти от други области на страната.

Кметът Николов изрази задоволството си, че бургазлиите с онкологични проблеми вече няма да се записват в списъци, да чакат с месеци и да пътуват до други градове, за да им се провеждат животоспасяващи терапии. Те вече получават качествена медицинска услуга тук, на място.

Според статистиката през последните 5 години числото на регистрираните раково болни в страната нараства с по 2.5 - 3.0 % годишно. През този период при жените водещ е ракът на гърдата /около 25 % от случаите/, коло-ректалният карцином /10 %/ и ракът на кожата /10 %/. При мъжете водещ е ракът на белия дроб /20 %/, коло-ректалният карцином /14 %/ и ракът на кожата /10 %/.

Закупената нова техника не може да задоволи всички нужди на Бургаския онкодиспансер и неговите пациенти. Община Бургас разчита на държавна помощ за осигуряването на трети нов апарат - линеен ускорител за лъчетерапия, който струва 15 млн. лв.


Прочетено: 4408 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Созопол. морето Храбрая ворона бургаска среща приятелки Странджа, старите дървета орел pepita МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ С ДВА ПИСТОЛЕТА 4 л./мин, гаранция, сервиз. DFP325 SERAFIMOV SYSTEMS -2720 ЛВ. Bulgarian Airlines...ама в Кайро В атака Кедрите Цвете
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development