Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ СРАМОТА



12 Ноември 2009, Четвъртък



Тази събота, 14 ноември социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” разказва историята на 10-ти ноември през погледа на Карло Луканов и Лилия Герасимова. „Много хора ще кажат, че сме се поддали на неустоимия чар на червената буржоазия. Двадесет години по-късно смятам, че можем да си го позволим, защото днес ние сме последните, които могат да мразят синовете и дъщерите на участниците в преврата.” – разказва Мартин Карбовски. – „Още повече този преврат е превратът на децата – младите наследници на силни фамилии са разбрали, че така не може да се продължава и са убедили старците си да махнат видимата причина за застоя – лицето Тодор Живков. Невидимите причини за застоя обаче останаха. Това е последното ни от трите предавания, където, заедно със семейството на убитият по-късно премиер на България Андрей Луканов, създаваме документ как се случи и можеше ли да не се случи 10-ти ноември. Срещаме ви с един безработен принц – принц от миналото, но безработен днес - може би единственият наследник на червена фамилия, който не направи милиони от името и връзките си.”

Тази  събота, 14 ноември социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” разказва историята на 10-ти ноември през погледа на Карло Луканов и Лилия Герасимова. „Много хора ще кажат, че сме се поддали на неустоимия чар на червената буржоазия. Двадесет години по-късно смятам, че можем да си го позволим, защото днес ние сме последните, които могат да мразят синовете и дъщерите на участниците в преврата.” – разказва Мартин Карбовски. – „Още повече този преврат е превратът на децата – младите наследници на силни фамилии са разбрали, че така не може да се продължава и са убедили старците си да махнат видимата причина за застоя – лицето Тодор Живков. Невидимите причини за застоя обаче останаха. Това е последното ни от трите предавания, където, заедно със семейството на убитият по-късно премиер на България Андрей Луканов, създаваме документ как се случи и можеше ли да не се случи 10-ти ноември. Срещаме ви с един безработен принц – принц от миналото, но безработен днес - може би единственият наследник на червена фамилия, който не направи милиони от името и връзките си.”

Историята зависи от феноменално прости неща - от една бележка под черта, от едно писмо с невинно съдържание, от таен куриер, който обича алкохола или случайна жена, която прави секс на правилното място. У нас обаче историята на 10-ти ноември се е случила заради един човек - Гриша Филипов, който закъснява за пленума, на който Тодор Живков е свален. Кое е по-важно от пленума и каква е причината за закъснението му – това е една от тайните на прехода.

На 10-ти ноември Лилия Герасимова е в  Москва – дъщеря им Ани не трябва да остава сама, защото не са сигурни какъв ще е изходът от пленума. Двамата с Андрей Луканов имат уговорка той да й даде знак да се върне в България, ако всичко е наред... Свалянето на Тодор Живков на 10-ти ноември се подготвя почти година от много малко хора. „Никой не знаеше за 10-ти ноември – абсолютно никой!” – разказва вдовицата на Луканов. – „Аз знаех, че ще има пленум, знаех, че на този пленум ще го махат, знаех, че се уговарят всички членове, които биха гласували против...” Жизнено важно за свалянето на Тодор Живков е 111-хилядната българска армия да няма нищо против... Кой е човекът, повлиял силно на министъра на отбраната на НРБ армейски генерал Добри Джуров – още една от тайните на прехода.

Карло Луканов също разбира за готвените промени няколко месеца по-рано. По време на разходка в парка баща му споделя с него, че се подготвя свалянето на Тодор Живков и че има опасенията, че може да бъде ликвидиран заради това. В продължение на месеци Карло Луканов изпраща тийнейджърски писма на Таня Младенова и по този начин Андрей Луканов и Петър Младенов контактуват тайно от службите...

„Това, което се случи след 10-ти ноември може да бъде описано с едно побългарено заглавие на Маркес.” – коментира Карбовски. – „След преврата на децата на 10-ти ноември 1989 г., ние живяхме в 20 години срамота! И срамотата започва в деня, когато единствено у нас в промяната нямаше гражданско участие, което да предизвиква истинска промяна. Срам ме е днес да обвинявам политиците за лошия преход, за несбъднатата демокрация. Срам ме е също така, че Карло Луканов е безработен, както ме е срам, че наследниците на червени фамилии са най-успешните капиталисти у нас. Срам ме е, че и без „Луканова зима” Лили Герасимова и цяла една нация продължават да живеят с компотите и лютеницата си. За целия този срам няма как да са виновни само политиците – той продължава твърде дълго! Завършвам тази трилогия с думите на Лилия Герасимова: „Хората у нас хем искат промяна, хем искат да живеят по социалистически.” Да ви преведа: Хем искате промяна, хем не искате да се променяте. Остават ви още 20 години срамота!”


Прочетено: 4253 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Люцерна Конкур глазами зрителя Роза Кедрите pepi Кой си изгуби мидите? лека вечер от прозореца аз Бургас успях!
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development