Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Община Бургас предлага решение на проблема с медицинското обслужване в съставните селища



13 Ноември 2009, Петък



Община Бургас има готовност за решение на проблема с липсата на медицински услуги в малките селища, където няма условия за привличане на общопрактикуващи лекари. Такива са Лозово, Крайморие и Маринка. Отделените там помещения за джи пи практики са в крайно лошо състояние и не отговарят на изискванията на РИОКОЗ, а най - потърпевши от липсата на медицински практики са възрастните и трудноподвижни хора. След проучване на алтернативните възможности Община Бургас ще включи в капиталовата си програма за 2010 година средства за изграждане на мобилни здравни пунктове.

Община Бургас има готовност за решение на проблема с липсата на медицински услуги в малките селища, където няма условия за привличане на общопрактикуващи лекари. Такива са Лозово, Крайморие и Маринка.  Отделените там помещения за джи пи практики са в крайно лошо състояние и не отговарят на изискванията на РИОКОЗ, а най - потърпевши от липсата на медицински практики са възрастните и трудноподвижни хора. След проучване на алтернативните възможности Община Бургас ще включи в капиталовата си програма  за 2010 година  средства за изграждане на мобилни здравни пунктове. Те ще са изградени от готови модулни конструкции, отговарящи на изискванията в Закона за здравето, Закона за лечебните заведения и РИОКОЗ. В тях ще има лекарски кабинет, манипулационна, чакалня, санитарни възли, както и рампа за инвалиди. Мобилните здравни пунктове ще решат по сравнително евтин начин проблемите със здравното обслужване, на първо време  в Крайморие, Лозово и Маринка. Средствата, предвидени за изграждането на трите мобилни здравни пункта възлизат на около 80 хил. лева. Ако общинският съвет подкрепи инициативата, през пролетта на 2010 година мобилните здравни пунктове ще са реалност. Това е максимално краткият срок за изграждането им и представлява оптимално решение на този етап. Строителството на масивни сгради би отнело много повече време, заради по-дългите и сложни процедури.

За съжаление, Общината няма право да назначава общопрактикуващи лекари. От кметските наместници, а и от самото население, ще зависи създаването на  достатъчно добри условия за  привличане на лекарски практики там. По закон, когато лекари наемат общински помещения, те се ползват от привилегията да заплащат преференциални наеми. Съществуват възможности за отдаване и без наем, както и осигуряване на режийни разноски.
 


Прочетено: 2643 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ФАРА НА АХЕЛОЙ Конкурс прическа Бургас 2009 vvz След баня Жреци на музите 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 Бургас Конкурс прическа Бургас 2009 Йоан Костадинов Бургаският кей
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development