Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Мобилните оператори проговориха за антенитеКлючови думи: Бургас, мобилни оператори,
15 Ноември 2009, НеделяТази година в града бяха направени две проверки за излъчванията от антените на мобилните оператори - първата от екип на Национален център за опазване на общественото здраве към Министерство на здравеопазването, а втората извършиха научни работници от Българска академия на науките. В местния парламент е внесено предложение за закупуване на специализирана техника, с която да се измерват тези лъчения.

В Бургас се проведе публична дискусия за влиянието на базовите станции и антени на мобилните оператори върху човешкото здраве. Нейни организатори бяха кметът Димитър Николов и бургаският омбудсман Таньо Атанасов.

На срещата присъстваха зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян и секретарят на Община Бургас Божидар Кънчев. Тя бе открита от кмета Николов, който припомни мерките, взети в отговор на многобройните сигнали от притеснени бургаски граждани.

Тази година в града бяха направени две проверки за излъчванията от антените на мобилните оператори - първата от екип на Национален център за опазване на общественото здраве към Министерство на здравеопазването, а втората извършиха научни работници от Българска академия на науките. В местния парламент е внесено предложение за закупуване на специализирана техника, с която да се измерват тези лъчения.

„Ако общинските съветници ни подкрепят, ще имаме апарат, с който да правим внезапни проверки по гражданските сигнали. Това ще ни даде основание да демонтираме всички източници на електромагнитно лъчение, превишаващо нормите”, каза кметът Николов.

На срещата присъстваха представители на мобилните оператори „М-Тел”, „Глобул” и „Виваком”, които имат общо 132 базови станции на бургаска територия. Те приветстваха инициативата за организирането на подобен форум и се съгласиха, че основна причина за притесненията на хората е липсата на достатъчно информация. Емисарите на мобилните оператори направиха обща презентация, чрез която обясниха къде и защо разполагат своите технически средства, как работят и какво влияние оказват на околната среда.

Обяснено беше, че базовите станции се поставят на високи места и близо до потребителите, за да се осигури по-добро приемане на сигнала. Гъстотата им пък спомагала за по-ниската мощност на излъчване. Според представителите на мобилните оператори у нас ограниченията за нивата на излъчване са много по-строги, в сравнение с другите европейски държави. Те заявиха, че антените, които използват, излъчват сигнала си напред, в хоризонтална равнина, а под, зад и встрани от нея няма почти никаква енергия. Уточнено беше, че хигиенната зона под антените е 1 м.

Поканата за участие в бургаската дискусия уважиха още представители на Българската академията на науките, Националния център по опазване на общественото здраве, Комисията за регулиране на съобщенията, университет "Проф. д-р Асен Златаров”, неправителствени организации и доста граждани, които имаха въпроси по темата.

С презентация се включи доц. Мишел Израел от Националния център за опазване на общественото здраве. Той цитира данни от международния проект на Световната здравна организация „Електромагнитни полета”. Според това изследване няма установена опасност от излъчването на базовите станции. Като много по-опасно там се посочва излъчването от вградени трафопостове например.

У нас пределните допустими нива за защита на населението от ЕМП /електромагнитни полета/ са определени с Наредба №9 /1991 г. на МЗ и МОСВ. Доц. Мишел Израел не отрече, че законодателството ни в това направление има нужда от обновяване и адаптиране с европейското. Презентация от името на Институт за космически изследвания при БАН направи ст. н. с. д-р Димитър Теодосиев. Според него у нас липсват систематизирани изследвания за влиянието на антените на мобилните оператори и в този смисъл е добре да се създаде система за мониторинг и да се натрупа статистика, по която да се определят параметрите му.


Прочетено: 2804 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Залез Жреци на музите 2009 моите цветя кафето ми Созополски къщи Гъбките ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Почивка на море - Вила Жани Ахтопол / Ahtopol Tiffi Shop Извор на Марина река 7 Spirit of Burgas
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development