Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Законният произход на дървесината за производствени нужди ще бъде гарантиран



23 Ноември 2009, Понеделник



Законният произход на дървесината за производствени нужди ще бъде гарантиран с подписаното в събота, в гр. Бургас първо рамково Споразумение между Министерство на земеделието и храните, Изпълнителната агенция по горите и „Кроношпан България”.

Законният произход на дървесината  за производствени нужди  ще бъде гарантиран с подписаното  в събота, в гр. Бургас първо рамково Споразумение  между Министерство на земеделието и храните, Изпълнителната агенция по горите и „Кроношпан България”.

  „С договора производителят  ще гарантира произхода  на дървесината,  която ще използва  за производствени  нужди и така ще бъде  ограничена незаконната сеч”, заяви зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов. Споразумението ще гарантира устойчивото и природосъобразно използване на дървесината от българските гори и ще има за цел да осигури и ускори  прилагането на  добрите горски практики.

„В  момента от ИАГ  се стопанисват около 3 650 000 хектара гори,  от които едва около 3.3% са сертифицирани. Амбицията  на новото правителство е този процент  да достигне 20-30%”. Това каза зам.-министърът и уточни, че сертифицирането на горите е пазарен механизъм, чрез който се реализират интересите, както на производителите, така и на потребителите, с цел постигане на устойчиво стопанисване на горите. Сертифицирането трябва да се извършва от независим орган, който обхваща законността при стопанисване и управление на горския фонд, като проследява пътя на дървесината от гората през всички фази на преработване до крайния продукт, който се предлага на пазара. В световен мащаб съществуват две основни системи за горска сертификация FSC - Forest Stewardship Council и PEFC - Pan European Forest Certification. От 2 до 4 евро са нужни за сетифицирането на един хектар в България, като това са значителни по обем средства, който в условия на криза трудно биха били отделени, информира зам.-министърът.

Управителят на „Кроношпан България”  Николай Банков посочи, че  инициативата  ще доведе до задълбочаване  на сътрудничество между МЗХ, ИАГ и „Кроношпан България”. Фирмата има почти 200 - годишна история и заема сериозно място на българския пазар. В завода се изкупуват и използват годишно около 500 000 куб.м нискокачествена технологична дървесина, като фирмата инвестира и в поддържането на млади гори.

„С  подписването на това Споразумение ще бъде въведена европейска практика в този сектор”, каза областният управител  на област Бургас Константин Гребенаров.

Статистическите данни показват, че през последните години българската гора се увеличава и в момента тя е около 6 млн. куб. м.

В подкрепа на мерките  за нейното опазване и устойчиво развитие през следващата година се очаква да бъде въведен  и Регламент, с  който ще бъдат  задължени операторите  да работят със  законно придобита  дървесина.

На  официалната церемония  присъстваха представители  на Изпълнителната агенция  по горите, депутатът  от ГЕРБ и член на Комисията по земеделие  и гори Стоян Гюзелев  и много гости.


Прочетено: 2937 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Йордановден 2011, Бургас - от Тина Слънчоглед Река Сена, Париж от Бутик Черноморец Бургас Несебър Интернет сайт за Вашия бизнес от Бутик нощен бряг моите цветя Бургас, Флора 2008 Преставяне на книгата РОДЪТ СИРЕКОВИ За Майсторите!!!!!!! Приятелки в три цвята
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development