Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

журналистическо разследване за случаи на лихварство и имотни измами



04 Декември 2009, Петък



В резултат на журналистическо разследване за случаи на лихварство и имотни измами, осъществявани от 48 годишния бургазлия Иван Донков, служителите от сектор «Икономическа полиция» към ОДМВР Бургас се самосезират и проверяват начина на придобиване на имоти от Иван Донков. Установено е, че същия от 1997 година до момента е извършил множество сделки с недвижими имоти / покупко-продажби и договорни ипотеки/, като реално тези имоти представляват обезпечение на дадени от Донков парични заеми срещу 10 %-на месечна лихва / т.е. 120 % годишна лихва/.

 В резултат на журналистическо разследване за случаи на лихварство и имотни измами, осъществявани от 48 годишния бургазлия Иван Донков,  служителите от сектор «Икономическа полиция» към ОДМВР Бургас се самосезират и проверяват начина на придобиване на имоти от Иван Донков. Установено е, че същия от 1997 година до момента е извършил множество сделки с недвижими имоти / покупко-продажби и договорни ипотеки/, като реално тези имоти представляват обезпечение на дадени от Донков парични заеми срещу 10 %-на месечна лихва / т.е. 120 % годишна лихва/.

     Констатирано е, че освен месечната лихва Иван Донков е начислявал при просрочие на месечната вноска и наказателна лихва в размер на 1 % на ден, т.е. ако днес се дължат 100 лв., след три дни се дължат вече 130 лв., а след 10 дни - 200 лв. По този начин неговите длъжници при закъсняло плащане с няколко месеца изпадат в невъзможност да се разплатят и губят обезпечението във вид на недвижим имот.

     Като обезпечение за кредита Иван Донков е използвал и записи на заповед, в които посочената сума многократно надхвърля реално дадените парични средства в заем. Т.е. реална заетата сума е 7 000 лв., но в записа на заповед е посочена сумата от 15 000 лв.

     За проверявания период е установено, че Иван Донков е осъществил 42 вписвания на покупко-продажби на недвижими имоти и право на строеж и 19 вписвания на учредени договорни ипотеки.

     В хода на проверката е установено, че Иван Донков в контактите си със заемополучателите е парадирал с близките си отношения със служители на правоохранителната и съдебната система, като по този начин се е опитвал да парира възможни бъдещи претенции и жалби в полиция или прокуратура от засегнатите граждани. При беседи с пострадалите полицейските служители са установили, че Иван Донков е упоменавал изрично и за близките си контакти с Пламен Дишков - Кела.

     Към момента не е установено Иван Донков да има някакви доходи от трудова дейност или да развива легална търговия, но е собственик на 10 апартамента в Слънчев бряг, 11 студиа в Несебър, два етажа и дворно място в кв. «Сарафово», етаж от къща в Стария Несебър, парцел в Свети влас и парцел в Равда, апартамент в Централната част на Бургас. Донков ползва два автомобила «БМВ - 740 и 750 LI», единия от които е на негово име, а другия на името на майка му.

     На 01.12.т.г. служителите от сектор «Икономическа полиция» към ОДМВР Бургас са задържали Иван Донков за срок от едно денонощие, като срока на задържането с прокурорско постановление е удължен на 72 часа. Предстои гледане на мярката за неотклонение на Донков от състав на Бургаски окръжен съд вероятно утре следобед.

     При задържането на Иван Донков и извършения личен обиск е открита сумата от 5 000 лв. / «джобни пари»/. При претърсване в дома му са намерени и иззети 20 000 евро, записи на заповед и документи, касаещи лихварската му дейност.

     

     ОДМВР Бургас призовава гражданите, пострадали от дейността на Иван Донков да се обърнат към служителите от сектор «Икономическа полиция» и да заявят претенциите си към 48 годишния бургазлия. Служителите могат да бъдат намерени в сградата на ОДМВР Бургас - ул. «Христо Ботев» 46 или на тел. 856 504 или 856 707!


Прочетено: 3601 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Созопол Почистваща фирма Варна Флора Бургас 2009 ograda попътна вечерен Бургас Флора Бургас 2009 Бургас, ФЛОРА 2009 Париж - моста на Александър 3-ти Ремонтира рециклира носачи шарнирни болтове В парка
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development