Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Харта за модерно образование приеха частните висши училища



29 Декември 2009, Вторник



Документът ще бъде връчен на министър Сергей Игнатов и апелира за ново качество и партньорство в академичната сфера. Харта за социално отговорно партньорство и модернизация на висшето образование у нас приеха членовете на Асоциацията на частните висши училища. Официалният документ е гласуван на заседание на Общото събрание на неправителствената организация и подкрепен от Студентските съвети на частните университети и колежи, двата големи синдиката, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Националното сдружение на общините, Съюза за стопанска инициатива и работодателски съюзи.

Документът ще бъде връчен на министър Сергей Игнатов и апелира за ново качество и партньорство в академичната сфера

Харта за социално отговорно  партньорство и модернизация на висшето образование у нас приеха членовете на Асоциацията на частните висши училища. Официалният документ е гласуван на заседание на Общото събрание на неправителствената организация и подкрепен от Студентските съвети на частните университети и колежи, двата големи синдиката, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Националното сдружение на общините, Съюза за стопанска инициатива и работодателски съюзи.

Хартата е отворена за всички публични и частни структури, които подкрепят модернизацията на българското висше образование чрез насърчаване на академичното предприемачество, трансфер на нови умения и компетентност, качество и иновативност, заяви проф. д-р Анна Недялкова, председател на Асоциацията и ректор на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. Според нея изработването на подобен документ е провокирано от променените изисквания на европейския и български пазар на труда, както и от националния приоритет за изграждане на икономика и общество, базирани на знание.

Новата  реалност изисква  разширяване и прецизиране на връзките на висшите училища с икономическите, социалните и политическите партньори, засилване на приложния аспект на българското образование и наука, както и придобиване на ново социално доверие, гласят едни от ключовите постулати в Хартата. За постигане на международна конвертируемост трябва да се изградят университетски мрежи и платформи за научна и изследователства дейност. Има нужда от нови системи за интернационализация на образователните услуги и концепции за обучение през целия живот, се казва още в документа. 

Членовете на Асоциацията си поставят за цел да съдействат и за налагане на нов модел на преподавателска и студентска мобилност, основан на взаимното признаване на образователните кредити и критерии за присъждане на научни степени и звания по международните стандарти.

Мобилността е ключово понятие за модерното висше образование, затова ще се опитаме още от втория семестър на тази академична година да осъществим трасфер не само на знания, но и на стажове и практики за нашите студенти, обясни проф. Недялкова. Имаме амбицията да създадем и обща база данни за екперти-преподаватели в различни професионални направления, за да улесним процеса на избор на атестационни журита за собствената хабилитация на научните кадри във висшите училища, добави тя.

Асоциацията на частните висши  училища в България, която обединява 10-те най-големи частни легитимни университети и колежи, застава зад приетия на първо четене в парламента Закон за развитие на академичния състав. Апелираме за повече отвореност към света, европейска ориентация на българското образование и прилагане на единни международни стандарти за качество на образователния и научен продукт, подчертаха членовете на организацията. Те са категорични, че идеята на министър Сергей Игнатов за отпадане на централизирано присъждане на научни степени и звания не само ще реформира образователната система, но ще предостави на висшите училища и нови възможности, повече отговорности и академична автономност.

При обсъждането на Хартата, заложихме изключително високи критерии, по които ще признаваме взаимно хабилитациите, за да не се допусне опорочаване на процедурите за академично израстване, подчерта проф. д-р Анна Недялкова. Радваме се, че позицията ни за модернизиране на българското висше образование и издигането на неговата конкурентоспособност в световен мащаб съвпада с разбирането и на председателя на Съвета на ректорите проф. Борислав Борисов, добави тя.

На  Общото си събрание, членовете на Асоциацията  решиха още да се включат активно с предложения за изработване и на изцяло нов закон за висшето образование. Наложително е въвеждане на общи критерии както за признаване на научните степени и звания, така и за акредитацията и рейтинга на висшите училища, апелират от неправителствената организация. Според проф. Недялкова, за първи път у нас големите държавни и частни университети и колежи застават на едно мнение, че образованието в България има нужда от реформаторски проекти и нови закони.


Прочетено: 3522 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Машините на Леонардо жажда за светлина Пресдтавяне на книгата Родът Сирекови Стилът на знаменитостите Конкурс прическа Бургас 2009 Бургас Менструална чашка MeLuna Богориди, Бургас Бургаският кей Бургас, ФЛОРА 2008
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development