Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Избраха проекта за паметник на поетесата Петя Дубарова



01 Февруари 2010, Понеделник



Вече е ясно как ще изглежда паметника на поетесата Петя Дубарова в Бургас. След 2 седмици гласуване в интернет и двудневни обсъждания на журито, в които участваха и авторите на идейните концепции, днес /28 януари/ бе обявен победителят в конкурса за паметник на именитата поетеса. Проектът бе избран сред 24 творби на скулптори от цялата страна. Той е дело на бургаския автор Радостин Дамасков /1-ви в гласуването с 1403 гласа и журито/ и „отразява най-точно духовността на Петя”. Това сподели майката на поетесата Мария Дубарова по време на пресконференция, провела се в градската художествена галерия „Петко Задгорски”, в която са изложени всички участващи в конкурса произведения. В срещата взеха участие кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева, членовете на журито и представители на инициативния комитет за изграждане паметник на Петя Дубарова.

Вече е ясно как ще изглежда паметника на поетесата Петя Дубарова в Бургас. След 2 седмици гласуване в интернет и двудневни обсъждания на журито, в които участваха и авторите на идейните концепции, днес /28 януари/ бе обявен победителят в конкурса за паметник на именитата поетеса.
Проектът бе избран сред 24 творби на скулптори от цялата страна. Той е дело на бургаския автор Радостин Дамасков /1-ви в гласуването с 1403 гласа и журито/ и „отразява най-точно духовността на Петя”. Това сподели майката на поетесата Мария Дубарова по време на пресконференция, провела се в градската художествена галерия „Петко Задгорски”, в която са изложени всички участващи в конкурса произведения.
В срещата взеха участие кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева, членовете на журито и представители на инициативния комитет за изграждане паметник на Петя Дубарова.
На второ място се класира творбата на Бойко Митков, а третото място бе отредено на Георги Георгиев. Поощрителна награда бе връчена на Красимир Яков.
Кметът Николов награди отличените творци и заяви, че е доволен от от големия интерес и силното участие в интернет- гласуването. „Съвпадението на оценката от журито и резултата от гласуването в интернет за първото място говори за това, че е избран най-сполучливия и най-достоен проект”, допълни още Димитър Николов.
Конкурсът за избор на проект бе проведен при пълна прозрачност и широка публичност. Оценяването на проектите бе извършено от 7-членно жури в състав проф. Митко Динев от Съюза на българските художници, арх. Маргарита Бъчварова от Съюза на архитектите в България, Николай Дубаров – главен художник на община Бургас, Мария Дубарова – майка на поетесата Петя Дубарова, Елица Дубарова – уредник в Дом-музей „Петя Дубарова” и председател на Инициативния комитет и Весела Йорданова – директор на общинска дирекция „Култура, маркетинг и връзки с обществеността”.
Седмият участник в журито бе общественият глас на хората, гласували по интернет и в БХГ „Петко Задгорски”. Участие в интернет- гласуването са взели повече от 10 000 граждани от страната и чужбина, а обсъждането на журито се проведе при отворени врати, за да може всеки, съпричастен с кампанията, да присъства.
При своя подбор журито е следвало критерии като начин на представяне, ситуиране на определеното място, връзка със средата, внушение, душевност и др.
Паметникът на поетесата Петя Дубарова ще бъде разположен на най-подходящото за това място- в Морската градина на Бургас, до този на Христо Фотев и ще гледа към морето.




Прочетено: 4577 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Арина хотел приморец Димитър Николов тошко Фен pepi Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Камини CLAM pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development