Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Започват фирмени одити за изследване на сивата икономика



22 Февруари 2010, Понеделник



Днес, 22 февруари 2010 г. във Варна беше даден старта на вътрешно фирмените одити, които ще се извършват в компании от региона на Варна, в изпълнение на проект “Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, реализиран от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ). Целта на тези одити е да се събере информация за формите и проявите на сивата икономика и за начините, по които те ощетяват изрядните предприятия, работещи на светло, и за съществуващите системи за управление и контрол, които са изградени в предприятията за предотвратяване на проявленията на сива икономика.

Днес, 22 февруари 2010 г. във Варна беше даден старта на вътрешно фирмените одити, които ще се извършват в компании от региона на Варна, в изпълнение на проект “Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, реализиран от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).
Целта на тези одити е да се събере информация за формите и проявите на сивата икономика и за начините, по които те ощетяват изрядните предприятия, работещи на светло, и за съществуващите системи за управление и контрол, които са изградени в предприятията за предотвратяване на проявленията на сива икономика.
По време на пресконференцията представителите на Асоциация на индустриалния капитал в България – г-н Васил Велев – председател на УС на АИКБ, г-н Милчо Близнаков – член на НС на АИКБ  и г-жа Милена Ангелова – главен секретар на АИКБ и ръководител на проекта, представиха на присъстващите целите на проекта, както и обхвата на вътрешнофирмените одити, които включват в себе си:
•    тестове, които да установят потенциални случаи и проявления на сива икономика;
•    проверка за въведени системи за управление и контрол на качеството;
•    проверка на адекватността на процедурите за предотвратяването на проявления на сивата икономика;
•    преглед и анализ на документи от извършени проверки на контролни органи;
•    преглед на правила и процедури за управление на бизнес процесите и други.
Организаторите на проекта споделиха още, че резултатите от проведените вътрешнофирмени одити, чиито одитен период е 01 януари 2008 г.- 31 декември 2009 г.,  в избраните, за целите на проекта, компании ще бъдат обобщени и представени в Доклад за основните причини, по които изрядният бизнес понася вреди вследствие на сивата икономика, и който ще съдържа информация, въз основа на която да бъдат изчислени част от показателите за измерване на проявленията на сивата икономика.
Така формулираните констатации, изводи и препоръки ще предоставят възможност да се получи представа на посоките на въздействие на сивата икономика върху дейността на стопанските субекти у нас.
ПРОЕКТ
„ОГРАНИЧАВАНЕ И ПРЕВЕНЦИЯ НА НЕФОРМАЛНАТА ИКОНОМИКА”

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) изпълнява четиригодишен проект „Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, финансиран по операция BG 051PO001-2.1.05 “Повишаване гъвкавостта и ефективността на пазара на труда чрез активни действия на социалните партньори” в рамките на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“, в партньорство с Конфедерацията на независимите синдикати в България.
Основната цел на проекта е ограничаване и превенция на неформалната икономика в България, както и в пилотните сектори машиностроене, електротехника, информационни технологии, инфраструктурно строителство, лека промишленост, парфюмерия и козметика, млекопреработване, туризъм, небанкови финансови услуги и услуги от общ интерес.
В периода на изпълнение на проекта между 2009 – 2013 г. партньорите по проекта си поставят задачата да разкрият формите и моделите на проявление на неформалната икономика, като идентифицират количествените характеристики на проявлението на това явление. На основата на разкритите тенденции и предизвикателство, ще бъдат планирани системни стратегически действия по нейното ограничаване и превенция, включително чрез създаване на Национален Център, обезпечаване на функциониране на система за измерване на риска от наличието на неформална икономика, включително посредством съставяне на Композитен Индекс за диагностика и превенция, създаване на обществена нетърпимост към всички форми на проява явлението, разпространение на информация, извършване на обучения, анализ на съществуващата нормативна уредба и предложения за нейното подобряване.
Борбата с неформалната икономика е определяна като приоритет от всички правителства, управлявали страната ни от началото на прехода към пазарна икономика до днес. Една от причините за не пълните и не особено устойчиви резултати от предприеманите мерки е липсата на координация на национално равнище.  По тази причина приоритет за партньорите по проекта е активното включване и ангажиране в изпълнението му на всички страни, които имат отношение към ограничаването и превенцията на неформалната икономика. 




Прочетено: 3024 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
есен 01 Есен в Странджа Странджа ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Мебелна Фабрика ДИЕЗ Мой хороший знакомый из Бургаса отгоре е по-забавно и по-безопасно 2 Връзка
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development