Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Дизайнерка реди етноизложба в Бургас



23 Март 2010, Вторник



Първата самостоятелна изложба – живопис на младата авторка Росица Забунова бе открита в родния й Бургас. Росица е дъщеря на реставратора Стоян Забунов. В художествената галерия „Петко Задгорски“ 35- годишната дизайнерка е подредила 15 платна голям формат, рисувани в последните 9 месеца след завръщането й от Южна Африка. 13 години от живота на бургазлийката преминават на топлия континент и следите от неговото цветово многообразие и дух присъстват в платната.

Първата самостоятелна изложба – живопис на младата авторка Росица Забунова бе открита в родния й Бургас. Росица е дъщеря на реставратора Стоян Забунов.  В художествената галерия „Петко Задгорски“ 35- годишната дизайнерка е подредила 15 платна голям формат, рисувани в последните 9 месеца след завръщането й от Южна Африка. 13 години от живота на бургазлийката преминават на топлия континент и следите от неговото цветово многообразие и дух присъстват в платната.
Забунова е завършила СОУ „Св. Св. Кирил и Методи“ с художествен профил, но голямата й страст е модният дизайн. През 1995 г. решава да напусне България и да си търси късмета в чужбина. „Когато тръгнах, нещата тук бяха труднички, избрах Южна Африка, защото звучеше интересно и екзоточно. Реших да опитам там заради микса от различни култури, който се усеща в изкуството, модата и кухнята“, обясни избора си Росица.
Установява се в най-големия град Йоханесбург, където живее и твори. Работи с успех за две от най-големите местни марки „Rip torn” и „Strange love”. Създава собствена дизайнерски лейбъл „Blackcat”, с който  участва    в Седмица на модата. Представянето й се върти и по популярния моден канал „Fashion TV”. Дрехите, които прави, са спортно - елегантни за динамичната градска жена. Докато катери африканската модна сцена младата дизайнерка продължава да рисува. Има самостоятелни изложби и участия в почти всички изложби и фестивали, случващи се по време на пребиваването й в Йоханесбург.
След като вече има финансова възможност, всяко лято си идва в България. Престоите й стават все по-големи, а разделите все по-трудни. Започва да преценя възможностите и в крайна сметка се връща окончателно у нас, за да обърне нова страница. 
В Южна Африка художниците, дизайнерите, изобщо хората на изкуството имат общност и много се подкрепят. В България не е така. Тук има голям контраст между интелигенцията и останалата част.  Взаимоотношенията между хората са може би по-вулгарни, но по-истински, там саксонският начин на държане идва малко в повече. Тук ако на някой нещо не му харесва, си го казва направо и така е по-лесно за всички“, сравнява двата свята, в които е живяла бургазлийката.
След завръщането си пробва с мода, но заради кризата и свития пазар засега е замразила дизайнерските си проекти и се е насочила към рисуването. „Не съжалявам, че се върнах. България ми харесва, преоткривам я отново, макар все още да ми казват с учудване -какво правиш тук“, призна на откриването на изложбата Росица Забунова.
Специално от нея бе избрано и музикалното оформление.  В тон с картините бе автентичната етномузика на Светозар Пилибосян от Несебър, който свири на джембе - ударен инструмент, наподобяващ тарабука, и Георги Маринов от Пазарджик  с диджериду.
Експозицията от атрактивни платна ще остане до 8 април в художествената галерия. До края на годината амбициозната дизайнерка има планувани изложби още в София и Лондон.




Прочетено: 3368 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пристанище Приморско Тройно дестилирана украинска водка над Ахелой прозорци в хале Приятелки в три цвята Флора Бургас 2009 тръби Есен в Париж от Бутик Бургас, ФЛОРА 2009 Бургас., ФЛОРА 2008 централна градска тоалетна Pink For Sale
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development