Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Национална изложба - биенале



19 Август 2010, Четвъртък



Национална изложба - биенале "Приятели на морето" 2010 БХГ П. Задгорски ул. "Митрополит Симеон" 24/ Дружество на художниците - Бургас ул. "Александровска" 22 гр. Бургас

Национална изложба - биенале "Приятели на морето" 2010
БХГ П. Задгорски
ул. "Митрополит Симеон" 24/
Дружество на художниците -
Бургас ул. "Александровска" 22
гр. Бургас


160 автора от цялата страна с общо 208 творби участват в тазгодишното издание на Националния конкурс за живопис, графика и скулптура "Приятели на морето", организиран от община Бургас, Дружеството на художниците и Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски". Възникнал преди повече от 40 години, това е един от най-престижните арт форуми в България, даващи възможност за изява на съвременните творци.  

Най-добрите произведения традиционно ще бъдат представени в изложба, която ще може да бъде видяна от жителите и гостите на Бургас от 21 август до 16 септември в Галерията на СБХ-Бургас и БХГ "П. Задгорски".  Вече са известни и имената на победителите в конкурса. Те бяха избрани миналата седмица след заседание на жури, съставено от видни български художницис председател Стоян Цанев. От страна на Общината в селекцията взе участие зам.-кметът по Култура Йорданка Ананиева.

В категория "Живопис" журито отличи художника Иван Бахчеванов за творбата му "Четири измити спомена от едно плаване по непознато море". В категория "Скулптура" отличие е присъдено на Свилен Костадинов за неговото произведение "Мотив от Черноморец 1".
Дарина Пеева е победителят в категория "Графика" с "Х-генерация".

Наградата на община Бургас журито реши да подели между двама автори - Траяна Панайотова /скулптура/ за "Композиция 1" и "Композиция 2" и Чавдар Петров /живопис/ за "Нощ край морето".
В категорията "Млад художник" беше отличена Анелия Николова с творбата й "Хартиени птици".

Наградите ще бъдат официално връчени на победителите при откриването на изложбата на 21 август от 18 ч. в галерия "Петко Задгорски".

"Приятели на морето" е национална художествена изложба за съвременна българска живопис, графика и скулптура, организирана на всеки две години в Бургас. Тя води началото си от далечната 1968 г., като тогава е носила името "Приятели на слънчевия бряг".  Провежда се ежегодно до 1984 г., след което прекъсва за 20 години. Възстановена е през 2004 г. като Национална изложба-биенале "Приятели на морето".
Автор: Фактор



Прочетено: 4591 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ograda Великденско яйце wood Флора Бургас 2009 Роза ТРИ ИГРИВИ БУРГАЗЛИЙКИ Конкурс прическа Бургас 2009 Цветя 2 Довиждане, лято! пепи
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development