Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ГЕРБ странно мълчи за Несебър



31 Август 2010, Вторник



Драгомир Попов е сред най-атрактивните политически личности в Несебър, зад гърба си има три мандата като общински съветник, първите два са от Евролевицата, с чийто лидер Александър Томов се разделя през 2006 г. поради непреодолими различия в схващанията за правене на политика. През 2007 г. е кандидат за кмет от местна формация, но поради поголовното купуване на гласове, събира толкова малко „доверие”, че остава вън от ОбС. Твърди, че не скучае вън от залата за сесии. По образование е икономист, има фирма за тежко хидростроителство - ремонт и поддръжка на магистрални тръбопроводи и брегоукрепване.

Ако една от групировките МОРЕ и ДЕЛА не бъде „омаломощена” навреме, преди изборите тук ще стане страшно, предупреждава бившият общински съветник, който намеква за завръщане в политиката , каза Драгомир ПОПОВ:

Драгомир Попов е сред най-атрактивните политически личности в Несебър, зад гърба си има три мандата като общински съветник, първите два са от Евролевицата, с чийто лидер Александър Томов се разделя през 2006 г. поради непреодолими различия в схващанията за правене на политика. През 2007 г. е кандидат за кмет от местна формация, но поради поголовното купуване на гласове, събира толкова малко „доверие”, че остава вън от ОбС. Твърди, че не скучае вън от залата за сесии. По образование е икономист, има фирма за тежко хидростроителство - ремонт и поддръжка на магистрални тръбопроводи и брегоукрепване.

  
-Г-н Попов,  Вие познавате в тънкости  политическия живот в Несебър. Защо и през август тук има напрежение, в останалите общини проведоха по една формална сесия за актуализация на бюджета, а в Несебър двете основни политически сили МОРЕ и ДЕЛА непрекъснато са в  политически сблъсък. Нямат ли си бизнес, нямат ли нужда от почивка?
- В Несебър политически живот в смисъла, който влагате, отдавна няма, защото няма присъствие на нормалните, ясно изразени политически партии в Общинския съвет. Както ви е известно, само „Атака” влезе с двама общински съветници, впоследствие те напуснаха партията, но не излязоха от ОбС.  Други партии няма. Освен  двете групи около МОРЕ и ДЕЛА, които не са чисти политически субекти, защото зад тях стоят икономически интереси, вие пренебрегвате още 3-4 части на ОбС, които се трансформират в зависимост чии интереси се засягат. И тъй като остава само една година до изборите, обстановката ще продължи да се нажежава.
- Искате да кажете, че братята Динко и Йордан Диневи с тяхната формация МОРЕ и бизнесменът Чавдар Александров, за когото не е тайна, че стои зад ДЕЛА, си имат едни и същи сателити, които ползват в зависимост от ситуацията?
-  Тези две формации чрез техните представители са общо 1/3 в ОбС, т.е. имат 8 съветници, останалите 13 не са за игнориране, защото те са контролирани от трима-четирима човека и защитават ту едно, ту друго. Веднъж може да наклонят към МОРЕ, но друг път клонят към ДЕЛА. Всичко е въпрос на личен интерес.  Общината е с най-голям бюджет на глава от населението в държавата. Тук има 21 хиляди души с годишен бюджет от 68 млн.лв., т.е. на човек се пада по 3 500 лв. Нещо значимо да виждате да е свършено?!
-  Несебър и бедните села наоколо трябваше да са райска градина, къде отиват тези пари?
- Можеше, ама не са. Ето ви сравнението: Бургас има бюджет  140 млн.лв. на 200 хиляди, т.е. не повече от 700 лв. годишно на човек, това е 5 пъти по-малко.
- С тези пари бургаският кмет Димитър Николов постигна много през този мандат. Привлече и средства по европроекти, той няма конкуренция за предстоящия вот догодина, усеща се, че общината върви напред. Вашият кмет какво построи през тези три години?
- Вие посочете нещо, което сте запомнили, за три години през общината минаха 210 млн.лв., от тях 60 млн.лв. бяха за строителство.  Не казвам, че нищо не е направено, но не е  това, което можеше да бъде.  
- Казвате, че обстановката при вас ще продължи да се нажежава. Защо?
- Анализирайте - имаме 7 зам.-кмета, едни си отиват, други идват, но зам.-кмет по строителството няма. След туризма това е най-значимият отрасъл. Нещо да ви говори този факт?!
-    Кметът еднолично ли отговаря за строителството?
-    Не съм вътре, не знам.  Навремето Несебър имаше кмет и само един зам.-кмет, който беше по строителството. Тук е разковничето. Настоящите групи в ОбС ще опитат отново да запазят статуквото, но в същото време ГЕРБ, БСП и СДС ще положат усилия да си върнат влиянието. Сигурно е, че Николай Димитров, подкрепян от братя Диневи, ще иска да остане и следващия мандат, както и че формалният лидер на ДЕЛА Атанас Терзиев ще е кандидат за кмет. Напрежението е между тях двамата, но като почнат да се оглеждат за свои хора същинските политически партии, които ви посочих, ще стане много напечено.
-    ГЕРБ нямат личности в Несебър. Областният им лидер депутатът Димитър Бойчев знае възможностите си и никога не би се върнал тук, в местната власт. Общинският им шеф Златко Димитров, който е зам.областен управител, също не блести с особена харизма. Кой е човекът им за кмет?
-    Според мен бъдещият кмет на Несебър ще бъде този, който има подкрепата на ГЕРБ, макар да пада рейтингът на партията. Просто имат лостове да влияят. Важно ще е и кои ще бъдат първите трима в листата на ГЕРБ, защото  ще се промени статуквото като цяло в бъдещия ОбС. Възможно е това да бъде настоящият зам.-кмет по спорта Янаки Стоянов, който е лидер на „Старейшините в ГЕРБ”.
-    Ново пет! Откога борецът-седесар Стоянов се пребоядиса в гербер?
-    Не е отскоро, тук се знае. Естествено, ако някой подцени Атанас Терзиев, много ще сгреши. Той изпъкна като единствена, харесвана от обикновените хора, опозиция.
-    Зад Терзиев стои един от най-богатите хора на България – Чавдар Александров. Но кой стои зад Александров? Има ли солидна подкрепа на национално ниво от голяма икономическа група, политическа партия?
-    Не зная. Като цяло смятам, че МОРЕ и ДЕЛА са си чисто наше, местно явление.
-    Питам Ви, защото напоследък братята Диневи доста са поразклатени, тия дни се оформи национален медиен интерес как са придобили земята, изключителна държавна собственост, за строежа на яхтения си порт „Марина Диневи”. Някой има интерес да ги напъха в „девета глуха”. 
-    Възможно е да преминават в отбрана. Има логика. Защото, когато в началото на април т.г. Терзиев даде пресконференция и каза, че има нещо гнило около отстъпеното право на строеж и прати сигнал до главния прокурор, тогава само две-три маргинални медии отразиха мнението му.  Останалите мълчаха. Новите обстоятелства още повече ще засилят напрежението тук.
-    Покойният Митьо Янков обичаше да повтаря, че полагал усилия да запази Несебър за местните хора, да не допуска външни групировки да заграбят бизнеса. Прав ли беше и затова ли го екзекутираха?
-    Несебър, макар и грубо презастроен, още е атрактивен за столичния интерес. Прави впечатление, че ГЕРБ няма никаква политическа оценка за случващото се тук.  Това, което се разкри около отстъпените права на строеж в Приморско и Царево, е капка в морето в сравнение с безобразията, които вървят тук от 1995 досега. Това мълчание е странно.
-    Убийството на Митьо Янков в навечерието на миналите избори не беше случайно, той искаше да стане единствен владетел на империята Несебър и това коства живота му. Сега предвиждате ли подобен развой на политическите боричкания?
-    Най-изнервени са МОРЕ и ДЕЛА и ако едната от тези страни не бъде „омаломощена” навреме, очаквам нещо подобно. 
-    Кои са другите групи в ОбС, които се въртят в зависимост от това накъде клонят интересите на лидерите им?
-    Около Венелин Ташев, около Славян Теофилов, около Румен  Кулев от РЗС.
-    С екскмета Николай Трифонов сте съседи. Имате си доверие, какви са неговите намерения? Той вече спокоен ли е?
-    Живеем къща до къща,  той е със семейството си, изглежда добре, има самочувствие,  ходи без охрана.  Няма да се кандидатира за местните избори, но знам, че ще заеме позиция, независимо дали е кандидат или не.
-    А вашите лични планове?
-    До октомври има време.
-    Ще е фатално късно, тогава ще са изборите.
-    Имам предвид този октомври, когато трябва да излезе на бял свят новият избирателен кодекс на ГЕРБ. Ако има условия за чисто състезание, ще ме видите, но ако не са взети сериозни мерки срещу купуването на гласове, имайте предвид, че тук нещата ще са излезли извън всякакви граници. Ще е страшно. Нормален човек не би рискувал живота си в подобна надпревара, където основното ще са парите.  
-    Какво е мнението Ви за Димитър Бойчев като политик. Познавате го, известно е, че сте имали общ бизнес?
-    Да, но това беше преди повече от 10 години, спестявам си правото да му давам оценка като политик. 
-    Някой от настоящите местни политици питал ли Ви е как да постъпи при разрешаване на един или друг общински проблем?
-    Не, но мълчанието около мен не ме притеснява, не желая да контактувам с хора от местните политици, няма смисъл.
-    Бизнесът Ви е такъв, че е изключено да изкарате прехраната си, ако не печелите обществени поръчки в общините. Колко от тях са в Несебър?
-    Тук фирмата ми не е забила и едно колче! Печеля поръчки в други общини, в момента в Бургас изпълнявам сериозен проект на  ул.”Места”.


Автор: Интервю на Катя КАСАБОВА


Прочетено: 4358 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi Международен Семинар на фризьорите София МАКЕТ НА ГАЛЕОНА GOLDEN HIND ВИК УСЛУГИ БУРГАС Следобедно кафе ahtopol 7 пчела Американски Кокили за Строители Жълтурче лека вечер
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development