Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Започва най-мащабният ремонт на централните улици в града



08 Септември 2010, Сряда


Автор: Burgasinfo.com

Главната улица на Бургас ще бъде преобразена с най-мащабните ремонтни дейности от 20 години насам, а пешеходците вече могат да бъдат сигурни за своята безопасност, тъй като ларгото ще се наблюдава с охранителни камери, съобщиха днес от Община Бургас.

Главната улица на Бургас ще бъде преобразена с най-мащабните ремонтни дейности от 20 години насам, а пешеходците вече могат да бъдат сигурни за своята безопасност, тъй като ларгото ще се наблюдава с охранителни камери, съобщиха днес от Община Бургас.

Видеонаблюдението обаче ще стартира след ремонта - през 2012 година. Преди това камери ще има само на градинката до Старата поща, тъйкато мястото е изключително неприветливо и се обитава от джебчии, наркомани и проститутки. За парка до старата поща е предвидено и ново осветление, както и парково обзавеждане и детска площадка.

„Ремонтът на улица „Александровска” в Бургас, чийто бюджет е 315 185лв. ще е най-мащабният ремонт на пешеходно пространство в България след демократичните промени” каза кметът на Бургас Димитър Николов. Територията на проекта е 22 декара, това е пространството от ЖП гарата до площад „Тройката”, като реконструкцията включва улица „Александровска”, както и всички свързващи перпендикулярни улици. Това са : ул. „Богориди”, която стига до улица „Лермонтов”; ул. „Кирил и Методий”, която от „Александровска” стига до началото на площад „Кирил и Методий”, ул. „Александър Велики”, която стига до ул. „Мара Гидик”. Реконструкцията включва пълна промяна на настилката, поставяне на нова паркова мебел – пейки, парково озеленяване и зацветяване.

В широките пространства, които позволяват това ще има нови пластики – например зоната на „дупките”. Съществуващото осветление на „Александровска” няма да бъде подменяно, защото е от скоро, но част от осветителните тела ще бъдат сменени с енергийно спестяващи. Ремонтът ще бъде извършен от фирма „Трейс”-Бургас. От Общината са предвидили под настилката да поставят допълнителна тръба, за да може впоследствие около 2011 г. да се изгради видеонаблюдение за обезпечаването  на безопасността в пешеходната зона и за прекратяване на джебчийските кражби.

Кметът Димитър Николов обяви предстоящите дейности по изпълнението на спечеления от Общината проект „Благоустрояване на обществено значими пространства в подкрепа на социалната интеграция и устойчивото развитие на градската среда в Община Бургас”. За него местната власт спечели финансиране в размер на 10 364 242 лв., като 5% от тази сума се осигурява от общината. Реализацията на проекта трябва да приключи на 16 януари 2012 год.   В пресконференцията за обявяване на дейностите освен кмета взеха участие и  зам.-кмета по строителството Костадин Марков и главен архитект Веселина Илиева.

Проектът се състои от четири лота.

Първият лот включва реконструкция, благоустрояване и озеленяване на пешеходна зона ул. „Александровска” – от площад „Царица Йоанна” до площад „Тройката”, улица „Св. Св. Кирил и Методий”.  Ремонтът ще стартира в последната десетдневка на октомври и ще продължи 210 календарни дни. Бюджетът за ремонтиране на улица „Александровска” е в размер на 3,151 млн. лв  лв. Началото на ремонтните дейности ще бъде дадено от часовника до Общината в двете посоки към ЖП гарата и към площад „Тройката”.

Вторият лот от програмата предвижда  реконструкция на ул „Гурко” и ул. „Адам Мицкевич”. Предвидено е изграждането на нова велоалея, която ще е второто трасе от мрежата за велоалеи. Предвидени са ново осветление, маркировка и 140 паркоместа. Фирмата, която стоител е „Технострий Инженеринг 92”. Ремонтът ще продължи 90 календарни дни, а бюджетът е 485 614 лв.

Третият лот обхваща Приморски парк Бургас и по-точно тази част от Морската градина, която е собственост на Общината.  зоната от паметника „Пушкин” на север. Изпълнението ще е в 190 календарни дни, а сумата за реконструкцията  2880 000 лв. Ремонтът ще започне в първата десетдневка на октомври и ще обхване възстановяването на декоративната "Стена на приказките" и водното огледало.До Пантеона ще се изгради площадка за кучета, старите бордюри ще бъдат подменени, ще има нови пейки и кошчета за боклук.

Четвъртият лот от обхваща градинката на Старата поща, където ще има видеонаблюдение, заради проститутките. Ремонтът ще продължи 90 календарни дни и ще струва 373 000 лв. Ще се изгради и спортна площадка до дом "Надежда". Изпълнител на този лот е консорциум "Хан Крум".







Прочетено: 6139 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ПОЛКОВНИКА залез над ез.Вая-Бургас.JPG Ива цвят джу зън-зън Pepi Ремонтиране рециклиране носачи на BMW E46 Строителна фирма ES.TI.&.aDDesign ЕООД Изтравниче Нощен Париж от Бутик Пролет, кокичета ТРИ ИГРИВИ БУРГАЗЛИЙКИ Кукерландия 2011, Ямбол
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development