Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Започва Международният симпозиум по скулптура в Бургас



11 Септември 2010, Събота



След броени дни в Бургас стартира първото издание на възстановения след 20-годишно прекъсване Международен симпозиум по скулптура в камък – едно от емблематичните събития за културния живот на града ни до края на 80-те г.

След броени дни в Бургас стартира първото издание на възстановения след 20-годишно прекъсване Международен симпозиум по скулптура в камък – едно от емблематичните събития за културния живот на града ни до края на 80-те г.
За две седмици – от 15 септември до 1 октомври, в Морската градина /алеята зад Уиндсърф клуб – Бургас/ ще се съберат, за да обменят идеи и да творят заедно на открито автори от различни градове и държави. Официалното откриване на пленера е насрочено за 16 септември /четвъртък/ от 10.00 часа.
30 проекта се съревноваваха за участие в престижния симпозиум. Оценяването на предложенията се извърши от 5-членно експертно жури, което допусна 8 творци до участие в тазгодишното издание на пленера. Това са произведенията на скулпторите Кунчо Кунчев /”Древен силует”/, проф. Иван Славов /”Контрасти”/, Николай Коев /”Развитие”/, Георги Донов /”Риба”/, Милена Младенова /”Човекоптици”/, Живко Седларски, Радостин Дамасков /”Венера от морето”/ и италианският скулптор Джозепе Страно /”Scagle” от ит.ез. мрамор/.
Проектите бяха оценявани на базата на представен от авторите пластичен проект, писмено защитена авторска идея, творческа автобиография и попълнени формуляри за участие. Критериите, които членовете на журито са следвали при своя подбор са начин на представяне, ситуиране и връзка с парковата и градинска среда, биография на автора и участия в други симпозиуми по скулптура.
Камъкът, с който ще работят авторите, е врачански варовик и се предоставя от Община Бургас. Съгласно регламента създадените по време на пленера скулптури остават собственост на Общината. Идеята е те да бъдат използвани за естетическо обогатяване на парковата и градска среда на Бургас.
Международният скулптурен симпозиум се организира съвместно от Община Бургас, Министерство на културата и Съюза на българските художници.




Прочетено: 3576 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Поглед от дрон Есен отбор Ремонтира носачи BMW Старият Бургас Пластири за отслабване Hoodia (Худия) Пази се Египет полети и пристани 01 созопол Истанбул рибари Приятелки в три цвята
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development