Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Първи български международен фестивал по математика



13 Септември 2010, Понеделник



От 19 до 26 септември в град Созопол ще се проведе първият български международен фестивал на младите математици под егидата на общините Бургас и Созопол. Инициатор на проявата е природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” – град Бургас.

От 19 до 26 септември в град Созопол ще се проведе първият български международен фестивал на младите математици под егидата на общините Бургас и Созопол. Инициатор на проявата е природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” – град Бургас.

Под топлите лъчи на септемврийското слънце, озаряващо  лазурните брегове на двата южни черноморски града - Бургас и Созопол, ще си дадат среща младите математици от най – изявените школи в България, техните руски връстници от Краснодарския край, както и два смесени българо – румънски отбора.

Първият български международен фестивал на младите математици е създаден по подобие и с опита на математическите фестивали в Русия – най-силните отборни състезания по математика в света след международните олимпиади по математика. Той е резултат от дългогодишното сътрудничество и приятелство между бургаската математическа гимназия и  краснодарския център за работа с надарени ученици по математика „Бернули” и естествено продължение на добрите традиции в организацията и провеждането на подобни състезания, в които руснаците са ненадминати.
Фестивалът е уникален и с това, че за първи път в България ще се проведе математическо състезание с подобен регламент. Проявата ще протече под две форми – математически битка и математически боеве. Провеждат се в четири тура, като всеки един от тях е с обща продължителност около 8 часа.
Математическите боеве са отборно състезание за ученици, като всеки отбор се състои от 6 ученика. Основни цели на което са проверка на възможностите на отборите да решават нестандартни задачи, работейки като отбор; да излагат намерени решения; да проверяват и оценяват чужди решения. Състезанието се провежда в две възрастови групи: 7 – 9 клас и 10 – 12 клас.

Организаторите се надяват този фестивал да се утвърди и да се превърне в традиционен. Повод за оптимизъм дава и изключителният интерес към проявата от страна на чуждестранни математически школи. По решение на организаторите тази година фестивалът ще се проведе с участието на руски отбори и млади математици от Румъния. Амбициите са от догодина в състезанието да се включат отбори от всички съседни страни и региона. Запитвания за фестивала има и от по – отдалечени страни като Италия, Унгария, Молдова, Финландия, Мексико и ЮАР. Не е изключено и участието на силни азиатски отбори от Китай, Тайланд, Южна Корея, Индонезия, Хонг Конг и др.




Прочетено: 2810 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Казан за топло 9 мая 2015 года БСУ къща Журналистка Черноморец Бургас Pepi Кедрите Театър за драма. опера и балет, Бургас парцалки 3 МАШИНА ЗА ШЛАЙФАНЕ НА СТЕНИ И ТАВАНИ 1099 ЛВ.ТИП ЖИРАФ+ ПРАХОСМУКАЧКА
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development