Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Каблешково празнува 90 г. читалище в града



27 Септември 2010, Понеделник



Родолюбивият български дух не е изгаснал в малкото градче Каблешково, до Поморие. В продължение на 2 дни жителите на града отбелязаха 90 г. юбилей на своето Читалище. Това стана в рамките на традиционния годишен празник на Каблешково. Културни и спортни прояви събраха хората в празничните дни и превърнаха уикендa в истинско народно веселие.

Преклонението пред българските традициите е мостът към бъдещето

Родолюбивият български дух не е изгаснал в малкото градче Каблешково, до Поморие. В продължение на 2 дни жителите на града отбелязаха 90 г. юбилей на своето Читалище. Това стана в рамките на традиционния годишен празник на Каблешково. Културни и спортни прояви събраха хората в празничните дни и превърнаха уикендa в истинско народно веселие.

Читалището е основано през 1920 г., за да поддържа стремежа към знание и култура в тогавашното малко с. Даутлий. То е създадено предимно от българи, бежанци от Егейска Македония и Беломорието. Сега това единствено културно средище, концентриращо целия интелектуален и културен живот в Каблешково, носи името на талантливия местен поет Атанас Манчев, загинал трагично едва на 23 г. В момента то се помещава в една от най-просторните сгради в региона, което показва значението на тази институция за населението.

Акцентът на разнообразната празнична програма бе тържественият концерт в събота вечерта. Читалището „Атанас Манчев- 1920” е с богата история, изграждало културното и обществено съзнание на местните жители близо столетие. На централния площад фоклорният ансамбъл „Атанас Манчев” от Бургас заплете пъстро кълбо от танци. Стотици гости и местни жители се хванаха на огромно масово хоро. Старите градски песни и изпълнителите на съвременна музика повишиха градуса на настроението.

Особено интересна бе фотоизложбата на художника - реставратор Иван Арабаджиев. „Да не залезе красотата около нас” бе темата на прекрасните творби на Арабаджиев, които ще останат изложени във фоайетата на читалищната сграда до 27 септември.

Съдействието в тържествата на община Поморие, доказа че дори в икономическа криза, всяка добра идея може да бъде реализирана, особено когато съдържа в себе си вечни ценности, които са традиционно значими за нашия народ. На празника в Каблешково специално пристигна и кметът на община Поморие инж. Петър Златанов. В поздравителното си обръщение той напомни, че само когато обичаме и тачим  бащиното огнище и носим в сърцата си любовта към своите корени - тогава ще пребъде българският род. Кметът пожела на жителите на Каблешково да не забравят, че са потомци на видни революционери и да милеят за града си така, както са  живяли техните предци.

Тържествените прояви продължават и днес с градски панаир и със старта на „Рали Крос Каблешково” в местността „Памукчията”, където любители- пилоти ще покажат майсторство за купата на града.




Прочетено: 3278 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Селка къща Алеша Бургаският кей Welcome Йоан Костадинов хотел приморец Черноморец Бургас пепита Spirit of Burgas фонтанът на площада Лувъра, Париж - от Бутик майк
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development